ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης

Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Παναγιώτα Βλαντή

Διάρκεια: 100’

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 5

STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11

VILLAGECOSMOS 1, 5, 9

VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ 2

Μπορεί μια ταινία να είναι ταυτόχρονα σύγχρονη και φευγάτη, αλλά και με μια παλιομοδίτικη, με την καλή έννοια, συνέπεια στον στόχο και την αφήγηση της; Να αρνείται συνειδητά την ένταξη της στο σινεμά τέχνης ή το εμπορικό σινεμά ή τι άλλο να “χαμε να λέμε; Να είναι απλά ταγμένη στο συναίσθημα της και την, όσο πιο άμεσα μπορεί να γίνει,  μετάδοσή του στο θεατή; Να γκαζώνει ταυτόχρονα στην υπέρβαση έχοντας στέρεα τα πόδια της στη γη, γυμνά, όπως είναι σε όλη σχεδόν την ταινία τα πόδια της Σμαράγδας Καρύδη;

Ένα αντισυμβατικό αλλά απόλυτα κατανοητό εγκεφαλικά και συναισθηματικά, σχεδόν αναρχικό παιχνίδι χαρμολύπης. Πόνου και απελευθέρωσης. Επιλογών και πρέπει. “Υγιούς” πεζότητας και παράβασης στο όνομα του έρωτα. Δράματος και κομψής κομεντί, αυτό που οι αγγλόφωνοι λένε δραμεντί. Λαϊκό και σοφιστικέ, χωρίς αυταρέσκεια. Απλό αλλά σύνθετο, όπως οι χαρακτήρες του που ναι, θες να τους αγκαλιάσεις, ακόμα και την πιο κακιά της υπόθεσης. Ο Θοδωρής τους έκανε ανατομία χωρίς όμως να τους πετάξει τα ζωτικά όργανα, όπως έκανε και στην αντίφαση του έρωτα. Δημιουργώντας μια καθαρή απόλαυση.

Σκηνοθετικά, η κάμερα του Αθερίδη δείχνει ένα άνθρωπο με αίσθηση του κάδρου, της ομορφιάς αλλά και της υπόγειας αναίρεσης της. Του ρεαλισμού και του στιλιζαρίσματός του. Του συναισθήματος και της απομυθοποίησης του. Ιδεολογικά, όσον αφορά εμένα προσωπικά, το βέλος  προς το στόχο του, βρήκε κέντρο. Ο έρωτας είναι τρέλα, είναι χορός, είναι ζωή και θάνατος, είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει μόνο στο μυαλό μας αλλά αυτό αρκεί για να υπάρξει. Η ελευθερία έρχεται μόνο όταν η επιλογή σου γίνεται εισιτήριο για ένα ταξίδι που δεν έχει σημασία και δεν σε νοιάζει ποιο θα είναι το τέλος του.

Αναδημοσίευση-μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική στο

www.cosmopoliti.com

Αξιολόγηση: ****

Τάσος Θεοδωρόπουλος


'ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019