ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 έγινε η τελετή της απονομής των βραβείων του διαγωνισμού ποίησης και φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Παρούσες οι δύο κριτικές επιτροπές, της ποίησης και της φωτογραφίας, δημοτικοί παράγοντες, ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

Στους δύο διαγωνισμούς κατατέθηκαν δεκάδες ποιήματα και φωτογραφίες απ’όλη την Ελλάδα. Μία ιδέα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, με παιχνιδιάρικη σκέψη, αγκαλιάστηκε από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, γιγαντώθηκε και έγινε πλέον θεσμός. Την επιμέλεια της οργάνωσης έχει αναλάβει η Ρίτσα Γεωργιάδου, τη σκηνογραφική επιμέλεια η Χριστίνα Μανώλα, τις χορογραφίες η Ραχήλ Θεοφάνους, τα οπτικοακουστικά μέσα ο Ανέστης Μαστορίδης, τον ήχο και το φωτισμό ο Κούλης Λαζαρίδης, τη γραμματειακή υποστήριξη Ελένη Τσολάκη, τα κείμενα ροής έχει γράψει ο Παναγιώτης Τσολάκης.

Μετά απ’τους χαιρετισμούς, του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, προβλήθηκαν οι υποψήφιες για το διαγωνισμό φωτογραφίες και αναγνώστηκαν τα ποιήματα που ήταν υποψήφια για τα βραβεία. Ανάμεσα στις αναγνώσεις των ποιημάτων υπήρχαν θεατρικά σκετς και μουσικά δρώμενα. Ποιήματα διάβασαν οι Ελένη Γραμμάτογλου, Βασιλική Δίτσα, Κατερίνα Δίτσα, Δόμνα Κατσουπάκη, Ράλια Θεοφάνους, Αποστόλης Καλιαμπός, Γιώργος Κυνηγόπουλος, Κώστας Λαχουσίδης, Μανόλης Λιόλιος, Ντίνος Μπαϊραμπάς, Δημήτρης Πετρίδης, Ελένη Τσολάκη, Παναγιώτης Τσολάκης, Μάγδα Χάιτα και Τζούλια Χρίστογλου. Τα θεατρικά σκετς ερμήνευσαν οι Κώστας Βουτυράς, Φωτεινή Βουτυρά, Γιώργος Τσιτσιβάκης, Φίλιππος Αντωνίου, Ελένη Σδούκου, Δόμνα Κατσουπάκη, Τζούλια Χρίστογλου, Ελένη Γραμμάτογλου, Δημήτρης Πετρίδης και Παντελής Ζλατίντσης.

Η μουσική υπόκρουση στο πιάνο, κατά τη διάρκεια τόσο των αναγνώσεων όσο και των προβολών των φωτογραφιών έφερε την υπογραφή του Θοδωρή Ζουμπούλη. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί Παύλος Χιονίδης, στο ακορντεόν, Ελένη Σδούκου, στο σαξόφωνο, Φίλιππος Αντωνίου, στο μπουζούκι, Γιώργος Τσιτσιβάκης και Παντελής Ζλατίντσης, στην κιθάρα, Δέσποινα Χατζηαποστόλου, στο τουμπελέκι, και Γιώργος Κυνηγόπουλος, στο νταούλι. Τα μουσικά κομμάτια υπέροχα, διασκέδασαν το ακροατήριο.

Μετά απ’αυτή την παρουσίαση απονεμήθηκαν τα βραβεία απ’την επιτροπή της ποίησης. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι Αλεξάνδρος Ακριτίδης, Θεοδοσία Κωνσταντινίδου, Χρήστος Μαρτίνης, Άρης Μπιτσώρης και Γιάννης Φραγκούλης. Τα υποψήφια ποιήματα ήταν του Νίκου Αντωνόπουλου, «Άσε να ξημερώσει», του Κωνσταντίνου Βολάκη, «Τόλμη», της Πόλυ Γκίνου, «Πρόσημον», του Λευτέρη Δεβεράκη, «Συνέβη την άνοιξη», της Παναγιώτας Κατσουλάρη, «Ο καιρός του Λυσίππου», της Σταυρούλας Κωστακοπούλου, «Αυτοί», του Αναστάσιου Μοσχοφίδη, «Θέλει αγάπη η ζωή», της Μαίρης Μπριλή, «Το πρώτο ραντεβού», του Αθανάσιου Πατεράκη, «Στο ανηφόρι της ζωής», του Αχιλλέα Σύρμου, «Ο συρμός της νυχτερινής ευτυχίας», του Κωνσταντίνου Σώκου, «Υπολείμματα ναυαγίου», και της Έλλη Φρεγγίδου, «Δωσ’μου το χέρι σου». Το πρώτο βραβείο πήγε στο ποίημα του Κωνσταντίνου Βολάκη, το οποίο αναφέρουμε στο τέλος του κειμένου μας.

Οι δέκα υποψηφιότητες για τα βραβεία της φωτογραφίας ήταν εργασίες του Απόστολου Αλεξίου, της Μαρίας Γιαννακίδου, της Δόμνας Ισαακίδου, του Απόστολου Λιακόπουλου, της Ευαγγελίας Μπασδέκη, της Αφροδίτης Πατουλίδου και του Τάσου Χίου. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι Άρης Ακριτίδης, Ανέστης Μαστορίδης και Φώτης Παλαιολόγος.

ΤΟΛΜΗ

Με το χέρι μου αυτό,

θα σχεδιάσω στ’ασβεστωμένα

φτερά των γλάρων

και στα λευκά

αλειτούργητα ξωκλήσια των νησιών

τη μυρωδιά του ήλιου

πάνω στα μουχλιασμένα φύκια

και των χρωμάτων

τα συγκοινωνούντα αγγεία,

στις ανυποψίαστες κορυφογραμμές του θεού.

Με το χέρι μου αυτό,

που χρόνια βάναυσα με σπρώχνει

γνέφοντας μου τρέμοντας

με υποταγής νοήματα,

συνέχεια: Σιωπή, σιωπή!

Κωνσταντίνος Βολάκης

(Λεμεσός)

Γιάννης Ιωαννίδης


'ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019