ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ

(ZWEI LEBEN / TWO LIVES)

Σκηνοθεσία: Γκέοργκ Μάας, Γιούντιτ Κάουφμαν

Παίζουν: Γιουλιάνε Κέλερ, Λιβ Ούλμαν, Σβεν Νόρντιν, Κεν Ντούκεν

Διάρκεια: 97΄

ΒΑΚΟΥΡΑ 1

Η «Διπλή ζωή», θα μπορούσαμε να πούμε συνοπτικά, ότι είναι μια κινηματογραφική ένωση που συντίθεται από δυο στοιχεία: τα «Μυστικά και ψέματα», με ψήγματα από τις «Ζωές των άλλων». Όμως, όπως και στη Χημεία, τα προϊόντα μιας αντίδρασης έχουν διαφορετικές (φυσικές και χημικές) ιδιότητες από τα αντιδρώντα!

Η χαρακτηριστικότερη ιδιότητα που τη διαφοροποιεί από τις δυο προηγούμενες ταινίες, είναι η μομφή που εκλύεται για την κραταιά (άλλοτε και σήμερα) Γερμανία. Συγκυρία, μεθόδευση ή επανάληψη της Ιστορίας; Οι απόκρυφες πτυχές του ναζιστικού μηχανισμού βλασταίνουν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά ο κορμός γιγαντώνεται επί δεκαετίες, πλέκει πυκνά τα φυλλώματά του και επισκιάζει τις ζωές των αθώων. Ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγείς αποδεικνύεται πως είναι το ξερίζωμα και όχι το κόψιμο. Γιατί, όταν κοπεί ο κορμός, καταπλακώνει δεσμούς, σχέσεις, συναισθήματα και προκαλεί καταστροφές.

«Παιδιά του πολέμου» ονομάστηκαν εκείνα που γεννήθηκαν από μια γυναίκα κατακτημένης χώρας και ενός γερμανού στρατιωτικού. Η ηρωίδα της ταινίας είναι ένα τέτοιο παιδί και έχει δραπετεύσει από το πρόγραμμα Lebensborn που απέβλεπε στη δημογραφική αύξηση της «άριας φυλής», επιστρέφοντας στη Νορβηγία, στη βιολογική της μητέρα.

Μετά την πτώση του Τείχους, ένας δικηγόρος επιδιώκει να αποδοθεί δικαιοσύνη προς αυτά τα παιδιά και τις κακομεταχειρισμένες μητέρες. Άθελά του όμως σπάει το φράγμα της πλεκτάνης και αποκαλύπτονται συγκλονιστικά μυστικά που ξεβράζουν ζωές, αλήθειες, ένοχες σιωπές και ταυτότητες. Κατασκοπευτικό δραματικό θρίλερ, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το οποίο αποτελεί επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Αξιολόγηση: ****

Γιάννης Τοτονίδης


'ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019