Η ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

(DIPLOMATIE / DIPLOMACY)

Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ

Παίζουν: Αντρέ Ντισολιέ, Νιλς Αρεστρίπ

Διάρκεια: 84 λεπτά

ΒΑΚΟΥΡΑ 2

25 Αυγούστου 1944, Παρίσι. Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος και ο στρατηγός Ντίτριχ φον Σόλιτζ , διοικητής του Παρισιού, έχει διαταγές να ανατινάξει την πόλη και μαζί της αμάχους αλλά και μνημεία, γέφυρες, μουσεία, όπερες. Μπροστά σ’ αυτή τη φρικαλέα προοπτική, ο Ραούλ Νόρντλινγκ, ο Σουηδός πρέσβης προσπαθεί να τον πείσει να μην ακούσει τις διαταγές του Χίτλερ και να μην διαλύσει μία πόλη γεμάτη με τους σημαντικότερους θησαυρούς της ανθρωπότητας.

Ο Φόλκερ Σλέντορφ, βραβευμένος με Όσκαρ για το «Τενεκεδένιο Ταμπούρλο», φτιάχνει ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων στηρίζοντας την αφήγηση του κατά βάση στην διαλογική πλευρά του σεναρίου. Γυρισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στο γραφείο – αρχηγείο του διοικητή του Παρισιού, με κλειστοφοβική προσέγγιση, με ανάδειξη της σπουδαιότητας (ή του παραλογισμού;) της απόφασης του ενός απέναντι στις ζωές των πολλών, αλλά και με διάθεση συγκατάβασης απέναντι σε ορισμένους εκ των εμπλεκόμενων στη μεγαλύτερη σφαγής του σύγχρονου κόσμου.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το φιλμ ακροβατεί ανάμεσα στην ιστορική αναφορά και στη σημασία της ψύχραιμης σκέψης  του ανθρώπου σε κρίσιμες αποφάσεις. Η ταινία δεν έχει σκοπό να πάρει θέση αλλά να παρουσιάσει μία κρυμμένη ιστορική αλήθεια, που έσωσε την ανθρωπότητα από μία απ’ τις πιο ανυπολόγιστες καταστροφές στην ιστορία της. Προσεγμένο, σοβαρό, χωρίς εξάρσεις, απλό, λιτό και αρκετά σφιχτό, το νέο φιλμ του Σλέντορφ είναι κάτι παραπάνω από φόρος τιμής στο Παρίσι και κάτι (αρκετά) λιγότερο από ένα διαμάντι φιλμικής διαλεκτικής.

Αξιολόγηση: ***

Ευριπίδης Ταρασίδης


'Η ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019