Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

(LE MERAVIGLIE / THE WONDERS)

Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάκερ

Παίζουν: Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου, Άλμπα Ρορβάκερ, Σαμ Λούβικ, Μόνικα Μπελούτσι, Σαμπίνε Τιμοτέο

Διάρκεια: 110’

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Το παραμύθι είναι έτοιμο. Ξεκινά με «μια φορά και έναν καιρό», αφήνοντας τους ήρωες να ξεπηδήσουν σε ένα σκοτεινό δάσος με άμμο, εκεί που δεν έχει χτιστεί μονοπάτι για το «και ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πιαστούν τα θύματα στη φάκα, η πρόφαση του μύθου που θα εμφανιστεί με τη μορφή μιας κιτς ντίβας, με τον χρόνο να αφήνει τις πατημασιές του, στη δική της παραλία. Το τραπέζι έχει στρωθεί και η φάκα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μια οικογένεια τρωκτικών, όμως αντί για τυρί έχουμε μέλι, μελίσσι, λουλούδια και ήλιο. Ιταλική επαρχία, εκεί που η ζωή σταματάει σαν τον χρόνο.

Μια οικογένεια, έξι άνθρωποι. Αν το οικογενειακό δέντρο ήταν χριστουγεννιάτικο, ο πατέρας θα ήταν η κορυφή και η Τζελσομίνα, με τη μητέρα της, ακριβώς από κάτω του. Τα θεμέλια της οικογένειας και η σύνδεση τους με το έδαφος, άλλα 3 παιδιά. Ένα ισοσκελές τρίγωνο αν δεις από μακριά την εικόνα. Στο πρώτο επίπεδο, συναντάμε το πατρικό αστέρι που δεν έχει λάμψη, αλλά τους σκόρους του χθες, τα ορθογραφικά λάθη μιας γλώσσας που εξελίχθηκε.

Στο δεύτερο επίπεδο, την καταπλακωμένη από τον Γερμανό πατέρα της Τζελσομίνα, που έχει κεντρί και μέλι στην καρδιά της αλλά και δύο πόδια κολλημένα στη χυμένη τροφή του κιτρινόμαυρου εντόμου, κάτι που δεν της επιτρέπει να ξεφύγει από τον τρόπο ζωής που της έχει επιβληθεί. Η αφήγηση της ιστορίας έχει μόλις ξεκινήσει.

Η μικρή βιοτεχνία μελιού της οικογένειας, έχει ζαχαρώσει και χρειάζεται μια φλόγα για να επιστρέψει στη ρευστή της μορφή. Αυτή η φλόγα θα έρθει όταν το χαλασμένο τσακμάκι, μια νεράιδα παρουσιάστρια, πιάσει την απόχη της και ξεκινήσει το κυνήγι πεταλούδας στο δάσος. Οι πεταλούδες όμως ζουν για μια μέρα μόνο κι αν τις φυλακίσει, όσο όμορφο και αν είναι το περιβάλλον όπου θα τις βάλει, θα παραμείνουν μέρος μιας συλλογής αναμνήσεων κάποιου άλλου. Έτσι είναι λοιπόν το πραγματικό ριάλιτι στο οποίο θα μπλέξει το 12χρονο ρομαντικό κορίτσι που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλάζοντας την πορεία της οικογένειας της. Η θέση της στην εκπομπή ταλέντων που φτάνει στην επαρχία τους θα εξασφαλιστεί και το Ικάρειο πέταγμα θα ξεχωρίσει το κερί από τα φτερά.

Ένα μικρό όνειρο έρχεται για να μας πει όσα αντέχουμε να μάθουμε. Το γιουνγκικό θαύμα που φλερτάρει με το χθες και το ποτέ ανακατεύει σαν αναβράζον καζάνι όσα η φωνή δεν λέει. Το αλληγορικό ποίημα με τίτλο «Τα Θαύματα» αποφεύγει τη ρίμα, για να μην μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του. Δανείζεται την ανάσα του Φελίνι, την αυστηρότητα του Όλμι, την ντοκιμαντερίστικη καταγραφή των Ταβιάνι, αλλά δεν χορεύει στον ρυθμό των τριών μαέστρων.  Οι κινηματογραφικοί δερβίσηδες έχουν ξεκινήσει την περιστροφή και οι θεατές χορεύουμε στον ρυθμό της πολυτάλαντης Ρορβάκερ… Πόση ομορφιά να χωρέσει σε ένα πικρό εμπόδιο. Γιατί αυτή η ταινία υμνεί τα εμπόδια και όλα όσα έχουν προηγηθεί ή θα ακολουθήσουν.

Όπως λέει και ένα λαϊκό τραγούδι, «τα θαύματα καρδούλα μου, για τους ανθρώπους είναι, όμως μη φοβηθείς ψυχούλα μου και άνθρωπος πάντα μείνε». Μέσα από τη διαδικασία του εξανθρωπισμού, παρατηρητές μιας διαδικασίας άγνωστης σε εμάς, επαναπροσδιορίζουμε τη σημασία του νεορεαλισμού στο τώρα, που αδυσώπητο παραμονεύει στο δικό μας χθες. Το μονοπάτι με τις τσουκνίδες δεν έχει ούτε «και εμείς καλύτερα» αλλά ούτε «και αυτοί καλύτερα», γιατί οι μάγοι και οι μάγισσες είχαν φροντίσει να θρέφουν ένα μεγαλύτερο και πιο καταστροφικό δράκο, τον οποίο ξαμολούν εκεί που η νίκη και η ήττα θα συναντηθούν.

Αξιολόγηση: ****

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος


'Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019