ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΥΣΕΩΝ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ…

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) περνά δύσκολες στιγμές. Τα συσσωρευμένη χρέη του παρελθόντος, η μη έγκαιρη καταβολή της επιχορήγησης του οργανισμού  (και επιπλέον… κουτσουρεμένης) από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οδηγούν τους εργαζομένους του σε στάσεις εργασίας και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του σε ανακοινώσεις προς το Υπουργείο όπου τονίζει: «Αναμένουμε για λύσεις». Μέχρι να δοθούν ωστόσο αυτές οι… λύσεις, ο προγραμματισμός του Κ.Θ.Β.Ε. συνεχίζει να υλοποιείται όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή της χειμερινής περιόδου.

Στο άμεσο μέλλον λοιπόν, εφόσον όλα κυλήσουν καλά, θα δούμε:

«Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Κ.Θ.Β.Ε., σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή και αφορά στην ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου. Οι ήρωες του Πίντερ στήνουν ένα ευφυές παιχνίδι με το χρόνο. Όταν ξεκινάει το έργο, η προδοσία ή οι προδοσίες μοιάζουν πια παρελθόν. Καθώς όμως η μηχανή του χρόνου γυρίζει προς τα πίσω, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο, μεγαλύτερο παιχνίδι, εκείνο των σχέσεων, με τις κρυφές επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και τα ψέματα. Η μετάφραση είναι της Εύας Γεωργουσοπούλου, και επί σκηνής εμφανίζονται οι Νίκος Γεωργάκης, Άγης Εμμανουήλ και Ειρήνη Μουρελάτου. Πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

kratiko thetaro voreiou ellados foto2

«Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Κ.Θ.Β.Ε., στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, το εν λόγω έργο του Μπουλγκάκοφ, το οποίο γράφτηκε το 1938, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1941 στη Ρωσία και έκτοτε έχει ανέβει πολύ λίγες φορές -και μόνο στη Ρωσία. Το κείμενο δεν είχε μεταφραστεί και δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Από τα μέσα Δεκέμβρη λοιπόν, θα το δούμε στη Θεσσαλονίκη σε μετάφραση Ταμίλας Κουλίεβα, σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και δραματουργική επεξεργασία της Αμαλίας Κοντογιάννη. Σε απόλυτη δυσαρμονία και σύγκρουση με το κοινωνικό του πεπρωμένο, ο ρομαντικός, ιδεαλιστής και εντέλει τραγικός Δον Κιχώτης του Μπουλγκάκοφ παραπέμπει με κωμικοτραγικό τρόπο στα ακυρωμένα όνειρα. Πρόκειται για μια κωμική, αλλά και σκοτεινή, αλληγορία πάνω στην κατάσταση του ανθρώπου σε συνθήκες ολοκληρωτισμού. Πίσω από κάθε κουβέντα του Δον Κιχώτη ξεπροβάλλει η προσωπική αγωνία του συγγραφέα μπροστά στην απόλυτη απομόνωσή του από το σταλινικό καθεστώς. Οι φράσεις του ξεπηδούν μέσα από τις απελπισμένες επιστολές του Μπουλγκάκοφ στον Στάλιν. Ο Δον Κιχώτης πεθαίνει από ρεαλισμό και στέρηση της ελευθερίας του. Λίγο καιρό αργότερα, πεθαίνει και ο Μπουλγκάκοφ από τις ίδιες αιτίες. Στο ρόλο του Δον Κιχώτη εμφανίζεται ο Γιώργος Καύκας και πλάι του επί σκηνής οι Αιμιλία Βάλβη, Μομώ Βλάχου, Αναστασία Δαλιάκα, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Σίμος Πατιερίδης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μίλτος Σαμαράς, Θάνος Φερετζέλης. Πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

kratiko-thetaro-voreiou-ell

«Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι.  Ένα μαγευτικό ταξίδι νοσταλγικής επιστροφής στην παιδική ηλικία, αρκεί για να γίνει αιτία έμπνευσης ενός αριστουργήματος. Ο Καρυοθραύστης είναι η μουσική σύνθεση μιας ονειρώδους και σκοτεινής αφήγησης στη χώρα του φαντασιακού που είναι πλημμυρισμένη από κούκλες, νύμφες και χιλιάδες λουλούδια. Ένα βράδυ Χριστουγέννων, η νεαρή Κλάρα παίρνει ως δώρο έναν Καρυοθραύστη, μια άψυχη μαριονέτα την οποία κρατά στα χέρια της καθώς αποκοιμιέται. Τότε καταβυθίζεται σε ένα παράξενο όνειρο, όπου δίνουν μάχη μολυβένιοι στρατιώτες, ποντίκια και νυχτερίδες. Με οδηγό τον μικρό ξύλινο καρυοθραύστη της, μεταμορφωμένο σε γοητευτικό πρίγκιπα, η Κλάρα έρχεται αντιμέτωπη με τους φόβους και τις αμφιβολίες της, αλλά και με καινούρια και άγνωστα συναισθήματα. Την παράσταση χορογραφούν οι Δημήτρης Κυανίδης, Τούλα Πολυδώρου, Μίκα Στεφανάκη, Άσπα Φούτση, Μαριάνθη Ψωματάκη, εμφανίζονται επί σκηνής οι χορευτές Εύη Μπιμπίλα, Ηρακλής Γουίτας, Παναγιώτης Περάκης, Χριστίνα Δήμου, Δημήτρης Κυανίδης, Τούλα Πολυδώρου, Δήμητρα Πρέκκα, Στέφανος Καλτζίδης και πλάι τους μαθητές της σχολής χορού «Άσπα Φούτση». Μάλιστα, μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις θα δοθεί στα παιδιά του ορφανοτροφείου Άγιος Παντελεήμων. Πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο.

Ε.Σ.


'ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019