ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

THE EQUALIZER

Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά

Παίζουν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Μάρτον Τσόκας, Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Ντέιβιντ Χάρμπορ

Διάρκεια: 131΄

(2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ), ΝΑΤΑΛΙ, ODEONΠΛΑΤΕΙΑ (ΑΙΘΟΥΣΑ 6), STERΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΑΙΘΟΥΣΕΣ 3 & 9), VILLAGECINEMAS (ΑΙΘΟΥΣΑ 4), VILLAGECINEMASΛΙΜΑΝΙ (ΑΙΘΟΥΣΑ 3)

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγάλη οθόνη δανείζεται ιδέες από τη μικρή, θυμίζοντας σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων». Ούτε είναι η πρώτη φορά που μια ταινία θα αποτελέσει franchise μιας σειράς με τον ίδιο κεντρικό ήρωα. Ομοίως, δεν είναι πρωτάκουστο ένας ηλικιωμένος σταρ να υποδύεται ένα καλοδιατηρημένο ήρωα δράσης. Τέλος, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ντουέτο σκηνοθέτη και ηθοποιού επανασυνδέεται, αισιοδοξώντας να ιχνηλατήσει μία παλαιότερη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Οι εποχές άλλαξαν. Έτσι, ο τηλεοπτικός κεντρικός ήρωας της δεκαετίας του ’80 αλλάζει από λευκός σε έγχρωμος. Δεν αναζητά αγγελίες «προσφοράς εργασίας», αλλά έχει μια «αόρατη» εργασία, ζώντας μια «αόρατη» ζωή. Όχι οδηγώντας μαύρη Τζάγκουαρ, αλλά επιβαίνοντας σε λεωφορεία. Δεν έχει γυναίκα ή παιδί. Κοινό χαρακτηριστικό τους, όμως, παραμένει η ανάγνωση κλασικών βιβλίων.

Ο Φουκουά εξισορροπεί τις σκηνές δράσης με τις σκηνές αφήγησης, επιχειρώντας να προσδώσει στον άγγελο-εκδικητή του ανθρώπινο υπόβαθρο. Ο χαρακτήρας δεν είναι επιρρεπής στη βία. Αντίθετα, η απομόνωση, ο λιτός, πειθαρχημένος τρόπος ζωής και η μελέτη βιβλίων κατευνάζουν την επίκτητη βία στην οποία εκπαιδεύτηκε άριστα. Τιμωρός όσων απειλούν τον περίγυρό του και εκτιμητής μιας προσωπικής υπεραξίας που στο Χρηματιστήριο της Ζωής αποκαλείται Φιλία, προσφέρει ανιδιοτελώς τα «χαρίσματά» του, προκειμένου να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Με μελαγχολικές εικόνες, ιλιγγιώδες μοντάζ κατά σημεία και εστίαση σε οπτικά σημεία κλειδιά, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ερμηνευτική δεινότητα του πρωταγωνιστή του κερδίζοντας την προσοχή μας. Αν μάλιστα επέλεγε λιγότερα κλισέ και περισσότερη σαφήνεια στο σενάριο, ίσως να ήταν και για εμάς «μια από τις 100 ταινίες που θα θέλαμε να δούμε»!

Γιάννης Τοτονίδης

Αξιολόγηση:***


'ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019