ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

(JACK ET LA MECANIQUE DU COEUR / THE BOY WITH THE CUCKOO-CLOCK HEART)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπερλά, Ματίας Μαλζιέ

Με τις φωνές των: Ματίας Μαλζιέ, Ολίβια Ρουίζ, Γκραν Κορ Μαλάντ, Ζαν Ροσφόρ

Διάρκεια: 94’

(2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ), ODEONΠΛΑΤΕΙΑ (ΑΙΘΟΥΣΑ 5), VILLAGECINEMAS(ΑΙΘΟΥΣΑ 6)

Ο Τζακ γεννιέται την πιο κρύα μέρα του χειμώνα και η καρδιά του καταψύχεται. Μια, ολίγον τρελούτσικη αλλά τρυφερή, εφευρέτρια θα του την αντικαταστήσει με ένα ρολόι κούκου και θα τον κρατήσει για να τον μεγαλώσει μακριά από τους κινδύνους του κόσμου. Ένα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει ο υιοθετημένος της γιος, αν θέλει να επιβιώσει: το ενδεχόμενο να αγαπήσει.

Απίστευτα ευφάνταστο κινούμενο σχέδιο, με επιρροές από το σινεμά του Τιμ Μπάρτον (κι όχι μόνο από τις stop-motionanimation δουλειές του) και του Χένρι Σέλικ, «Το παιδί με την κουρδιστή καρδιά» αφηγείται, με συναρπαστικό στυλ και λυρισμό,  μια ιστορία απ’ αυτές που οι γιαγιάδες λένε στα εγγόνια τους μπροστά στο τζάκι, διατηρώντας κάτι από τον πηγαίο ουμανισμό και την συναρπαστική αλλοκοτιά τους. Πρόκειται για έργο, γνήσια πειραματικό που δεν υπακούει στις συμβάσεις της «ντισνεϊκής» παράδοσης, τραβώντας το δικό του δρόμο, πιασμένο χέρι-χέρι με αξιολάτρευτα, περίεργα πλάσματα, πλάθοντας ένα οπτικό ντελίριο που δεν εμπνέεται μόνο από την φιλμική Ιστορία (εδώ εμφανίζεται και μια ξεκαρδιστική  καρικατούρα του Ζωρζ Μελιές, πράγμα που θα θυμίσει σε αρκετούς το “Hugo” του Μάρτιν Σκορσέζε) αλλά κι από την ποίηση του Ρεμπώ ή των υπερρεαλιστών.

Βλέπετε, τίποτα στην υπέροχη αυτή μικρή ταινία δεν υπακούει στους νόμους και τους κανόνες της πραγματικότητας. Ένα λυρικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες, αν και ενδέχεται να το εκτιμήσουν περισσότερο οι ενήλικες. Για τη μουσική, μέχρι το λόγο και τις υπέροχες οπτικές του συνθέσεις, πρόκειται για ένα ποίημα για τα μάτια, τα αυτιά και την ψυχή.

Γιάννης Σμοϊλης

Αξιολόγηση:****


'ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019