Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ ΔΙΟ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ ΔΙΟ

(DUMB AND DUMBER TO)

Σκηνοθεσία: Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι

Παίζουν: Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς

Διάρκεια: 110’

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 3

STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1

VILLAGE COSMOS 1, 6, 9

VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ 4

Θρυλικός τίτλος. Όχι τόσο από άποψης καλλιτεχνικής, αφού κακά τα ψέματα, είκοσι χρόνια πριν κανένας δεν συγκλονίστηκε με την ποιότητα της αισθητικής του, όσο για το γεγονός πως ουσιαστικά υπήρξε εκείνη η ανατρεπτική φιλμική στιγμή, που έθεσε περί το 1994 τις βάσεις για το ύφος των σπαρταριστών (;) κωμωδιών που θα ακολουθούσαν.

Τεράστια επιτυχία κατέγραψαν ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος, αφού αμέτρητοι θεατές παρακολούθησαν εκείνη την πρώτη τους απρόσμενα ιδιόμορφη συνάντηση στο πανί. Μια συνάντηση τόσο μοναδική που το νέο τους ραντεβού, δυο ακριβώς δεκαετίες μετά το πρώτο, μοιάζει, άκαιρο, αχρείαστο, σαν μια επανάληψη, σαν μια γερασμένη δευτεράντζα, που σκοπό της έχει απλά και μόνο να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη δημοφιλή μαρκίζα.

Οι Φαρέλι, κουρασμένοι και εμφανώς στερεμένοι από διασκεδαστικές ιδέες, πήραν την ίδια ακριβώς θεματική βάση και την ξεχείλωσαν, δίχως να έχουν τον παραμικρό στόχο, σκοπό και προορισμό. Αν γελάσεις δηλαδή, είναι αποκλειστικά ζήτημα ευδιαθεσίας της στιγμής και τίποτα άλλο. Αν δεις το όλο ζήτημα και με μεγαλύτερη σύνεση, ίσως και να κουνήσεις το κεφάλι με θυμηδία στη θωριά δύο μεσήλικων που συμπεριφέρονται σαν νήπια. Δεν χρειαζόταν ούτε ο Κάρεϊ, ούτε ο Ντάνιελς να συναινέσουν σε μια τέτοια ανούσια επιστροφή, που τους πήγε πολλά βήματα πίσω στις σινεφίλ εκτιμήσεις.

Αναδημοσίευση-μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την κριτική στο

http://lessthanzervo.blogspot.com/

Αξιολόγηση: *

Γιώργος Ζερβόπουλος


'Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ ΔΙΟ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019