ΣΙΝΕΦΙΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δριμύτερη μετά από σχεδόν ένα μήνα, με το αφιέρωμα «Spotlight στον ισπανικό κινηματογράφο», το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις 20 ως τις 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος». Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι το αριστούργημα του Βίκτορ Ερίθε «Ο νότος», καθώς και οι ταινίες «Μικρά μυστικά» των Χοσέ Κορμπάτσιο και Χουάν Κρουθ, «Η γλώσσα της πεταλούδας», του Χοσέ Λουίς Κουέρδα και «Ο μικρός ταύρος», του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα. Ευθύς αμέσως, θα μεταφερθούμε από την Ισπανία στην Ιαπωνία, με το επόμενο θεματικό αφιέρωμα (27-30/11) να περιστρέφεται γύρω από τον διασημότερο Ιάπωνα σκηνοθέτη, με τον τίτλο «Ακίρα Κουροσάουα: Ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας» Οι ταινίες που προβληθούν είναι όλες μία και μία, από την καθηλωτική «Σιωπηλή μονομαχία» ως το εκπληκτικό «Ρασομόν» κι από το σαιξπηρικό «Ο θρόνος του αίματος» ως το εκθαμβωτικό «Ραν».

adzenta tefxos 92 foto2

Αυτή την εβδομάδα, οι προβολές της Ταινιοθήκης της ΕΤ-3, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΣ πήραν ρεπό, τιμώντας την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την προσεχή Δεύτερα, 24 Νοεμβρίου, πιάνουν το νήμα ακριβώς από εκεί που το είχαν αφήσει. Συνέχεια λοιπόν, για το εκπληκτικής έμπνευσης και πρωτοτυπίας αφιέρωμα στις ψυχροπολεμικές ταινίες, με τίτλο «Αυτός ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος». Επόμενη ταινία που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην αίθουσα «Αλέξανδρος» στις 21.00, το εμβληματικό αριστούργημα του Μιχαήλ Ρομ «9 μέρες ενός χρόνου» (1962, 106’), το οποίο μας μεταφέρει στην «πίσω πλευρά του λόφου», στην αθέατη όψη της πρώην ΕΣΣΔ, στη διάρκεια εκείνης της τόσο ιδιάζουσας ιστορικής περιόδου.  Μια σκηνοθεσία υποβλητική, ατμοσφαιρική, με χειρουργική ακρίβεια στα πλάνα και στα κάδρα, με νοήματα υποβόσκοντα και πανανθρώπινα. Μία από τις πρώτες απόπειρες του σοβιετικού σινεμά να ξεφύγει από τα δεσμά του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού. Η συνέχεια του συναρπαστικού αυτού αφιερώματος αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη, θα υποδεχτούμε την υπέροχη ταινία του Μάικλ Άντερσον, «Απόρρητος φάκελος Κουήλερ» (1966, 105’). Υπενθυμίζουμε πως η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ τις ταινίες προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμετζόγλου.

adzenta tefxos 92 foto3

Παράλληλα, η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, προβάλλει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, την τρίτη ταινία της για φέτος, στο «Φαργκάνη». Μια ταινία που κέρδισε το 2010 το Βραβείο LUX που απονέμει το Ευρωκοινοβούλιο κάθε χρόνο σε μία ευρωπαϊκή παραγωγή και η οποία θίγει ένα θέμα σύμφυτο με την έννοια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας, αυτό της μετανάστευσης και ενσωμάτωσης. «Η ξένη», της Αυστριακής Φέο Αλαντάγκ, μια σπουδή πάνω στη δίψα για χειραφέτηση και στον αγώνα για αυτό-προσδιορισμό. Την ταινία θα προλογίσει ο ηθοποιός, καθώς και κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος.

Οι σινεφίλ δράσεις της πόλης δεν εξαντλούνται όμως στα παραπάνω. Τρεις μέρες αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου, στις 20.00, η νεοσύστατη Κινηματογραφική Λέσχη Πανοράματος προβάλλει στο Αμφιθέατρο Κέντρου Πολιτισμού την ταινία του μπαρουτοκαπνισμένου Μπίλε Όγκουστ, «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα», με πρωταγωνιστή τον αιωνίως ερωτευμένο με τον κινηματογραφικό φακό, Τζέρεμι Άιρονς. Τη σκυτάλη παίρνει η Κινηματογραφική Λέσχη Χορτιάτη, με την προβολή της ίδιας ταινίας, την επόμενη ακριβώς μέρα και την ίδια ώρα, στην αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης». Να σημειωθεί πως οι δύο Λέσχες θα έχουν κοινό πρόγραμμα αυτή τη χρονιά, με αυτή του Χορτιάτη να διαδέχεται στις προβολές αυτή του Πανοράματος. Καλές σινεφίλ αποδράσεις σε όλους τους Θεσσαλονικείς σινεφίλ!

Έλενα Πολατίδου


'ΣΙΝΕΦΙΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019