3ο BIG DAY ΚΘΒΕ

Έρχεται στις 8 Φεβρουαρίου 2015 το 3ο Big Day με αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ! Μια εκπαιδευτική Κυριακή για όλη την οικογένεια. Με εργαστήρια θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, με στρογγυλές τράπεζες για εκπαιδευτικούς και ενήλικες και σεμινάρια για ηθοποιούς και  σπουδαστές δραματικών σχολών το 3ο Big Day με αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (συγγραφέα του έργου «Δον Κιχώτης» που ανεβαίνει αυτή την περίοδο από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο της ΕΜΣ, σε σκηνοθεσία Γ. Λεοντάρη), αποδεικνύει ότι το θέατρο είναι ανοιχτό για όλες τις ηλικίες!

Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, εκπρόσωποι πολιτιστικών και πολιτισμικών φορέων της πόλης, όπως είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία θα υποδεχτούν το κοινό και θα το «ξεναγήσουν» στον κόσμο του ονειροπόλου Δον Κιχώτη, με στόχο να ανακαλύψει πτυχές από τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Τα Big Days είναι μια σειρά δράσεων με ελεύθερη είσοδο και με στόχο να «συστήσει» στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων  παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στις σκηνές του.

Για δεύτερη χρονιά, το ΚΘΒΕ καλεί τον κόσμο που αγαπάει την τέχνη του θεάτρου να γνωρίσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. Καλεσμένοι μικροί μεγάλοι και διαφορετικής κουλτούρας θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στη φύση του συγγραφέα παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε δράσεις και διαλόγους γύρω από την ζωή και το έργο της τιμώμενης προσωπικότητας.

Για τη θεατρική περίοδο 2014-15 το ΚΘΒΕ τιμά τους:

Χάρολντ Πίντερ (στις 21/12/2014, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

Βασίλη Τσιτσάνη (στις 18/01/2015, Θέατρο Μονής Λαζαριστών)

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (στις 08/02/2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

Μολιέρο (στις  8/03/2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

Άντον Τσέχωφ (στις 26/04/2015, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΟΦ-ΚΥΡΙΑΚΗ 08/02/2015

Εργαστήρι θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού «Οι ιππότες με τα μολύβια», για παιδιά 9-12 ετών.

Με αφορμή τον Δον Κιχώτη, έναν ιππότη οραματιστή και ονειροπόλο, γινόμαστε εμείς οι ιππότες και παίρνουμε τα μολύβια μας για να φτιάξουμε/ για να δημιουργήσουμε/για να φανταστούμε τον πιο όμορφο κόσμο.

Ώρα έναρξης: 11.30

Διάρκεια: 2 ώρες

Στέλιος Χατζηαδαμίδης, ηθοποιός/θεατρικός συγγραφέας και Κατερίνα Παπαγεωργίου, χορεύτρια/σκηνογράφος.

Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Αγαπώ, Σάντσο, το ιδανικό μου», για εκπαιδευτικούς και ενήλικες.

Θεατρικό εργαστήριο με θέμα τη σημασία των ιδανικών στη ζωή μας. Με αφορμή το έργο Δον Κιχώτης του  Μπουλγκάκοφ,  οι συμμετέχοντες, μέσα από διάφορες θεατρικές τεχνικές, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ανάλογες καταστάσεις και να διερευνήσουν  ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει να πιστεύει κάποιος σε ιδανικά; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι Δον Κιχώτες;

Μια διδακτική πρόταση για δημιουργική συνεργασία με μαθητές στην τάξη.

Ώρα έναρξης: 12.00

Άβρα Αυδή και Μελίνα Χατζηγεωργίου, Διδάσκουσες στο Τμήμα Θεάτρου, Α.Π.Θ.

Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

3-big-day-foto2

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Η ζωή, η προσωπικότητα και το έργο του».

Ώρα έναρξης: 12.30

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ίνα Κοβάλιοβα, Καθηγήτρια  Πολιτισμολογίας και Παγκόσμιου Πολιτισμού σε Πανεπιστήμιο της Μόσχας

Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης/Ιστορικός Τέχνης/Μεταφράστρια

Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης/επίκουρος καθηγητής τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γιώργος Καύκας, ηθοποιός/καθηγητής Δραματικής σχολής ΚΘΒΕ

Παράσταση «ΦΥΓΗ re-load»

Ένα project βασισμένο στην ιστορική παράσταση «Φυγή», του ΚΘΒΕ που έγραψε ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ζωντανεύουν αποσπάσματα της παράστασης με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Ώρα έναρξης: 14.30

Διάρκεια: 30 λεπτά

Αθηνά Σαμαρτζίδου, Θεατρολόγος/Παραγωγός, Μιχάλης Γούναρης, Ηθοποιός

Ψυχόδραμα, «Κυνηγώντας ανεμόμυλους», για ενήλικες.

Τα όνειρα και τα ιδανικά αποτελούν κινητήρια δύναμη στη ζωή των ανθρώπων. Όμως, σε περιόδους κρίσης και ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών τα ιδανικά  δοκιμάζονται  και  τα όνειρα μοιάζουν συχνά ανέφικτα. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυθορμητισμό και την δημιουργικότητα, να έρθουν σε επαφή με τα δικά τους όνειρα και την πίστη τους σε αυτά.

Ώρα έναρξης: 15.00

Διάρκεια: 3 ώρες

Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος

Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Κινηματογραφικό εργαστήρι «Όταν τα λόγια συναντούν τις εικόνες!»

Το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό εργαστήρι βασισμένο στα έργα του μεγάλου δημιουργού

Ώρα έναρξης: 15.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείου Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο «Σάντσο Πάντσα εναντίον όλων», για ηθοποιούς και  σπουδαστές δραματικών σχολών.

Η σκηνική δράση στην παράσταση του «Δον Κιχώτη» βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα με ένα πολυπληθές εχθρικό περιβάλλον. Στο σημείο αυτό, η μέθοδος δουλειάς του θιάσου βασίστηκε στα εννέα viewpoints, όπως προτείνονται από την AnneBogart(τέμπο, διάρκεια, επανάληψη, κιναισθητική απόκριση, σχήμα, χειρονομία, αρχιτεκτονική, αποστάσεις, τοπογραφία).

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μία εισαγωγή στη μέθοδο αυτή.

Τα viewpoints είναι μια φιλοσοφία της σκηνικής παρουσίας η οποία μετουσιώνεται σε τεχνική, με τους εξής στόχους:

να εξασκήσει τους ηθοποιούς

να δημιουργήσει σύνολα επί σκηνής από μία ομάδα ηθοποιών

να δημιουργήσει κίνηση επί σκηνής

να δημιουργήσει συνθήκες έμπνευσης με αφετηρία όχι την εγκεφαλική διαδικασία αλλά την ίδια τη σκηνική πράξη.

Ώρα έναρξης: 15.00

Διάρκεια: 3 ώρες

Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης/επίκουρος καθηγητής τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

«Τσιτάτα», για εκπαιδευτικούς και ενήλικες

Σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η φιλόλογος Χαρίκλεια Κομπινόγλου-Βιλίκη θα μας εξηγήσει τα τσιτάτα του Δον Κιχώτη που χαρακτηρίζουν την ευγένεια, τις αξίες και τα  ιδανικά του ήρωα.

Ώρα έναρξης: 16.30

Διάρκεια: 20 λεπτά.

Χαρίκλεια Κομπινόγλου-Βιλίκη, φιλόλογος.

Playback θέατρο «RU ready for Bulgalov?»

Στο θέατρο Playback ο πυρήνας της παράστασης είναι η αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από την τελετουργική διαδικασία παρακολουθούν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους. Ο αφηγητής βλέποντας την ιστορία του να «ανα-δημιουργείται» (Play-back) μπορεί όχι μόνο να συνδεθεί διαφορετικά με την δική του εμπειρία αλλά και να βιώσει μια μοναδική σχέση με τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο κοινό.

Οι RU είναι η Μαρίνα Δερματά, η Λία Ζωγράφου και η Βικτώρια Παπαμιχαήλ.

Ώρα έναρξης: 17.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Η ομάδα RU αποτελείται από τις:Μαρίνα Δερματά, Λία Ζωγράφου, και Βικτώρια Παπαμιχαήλ.

Έκθεση αφίσας από το τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ που θα σηματοδοτούν σταθμούς της ζωής του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος «BigDay Μπουλγκάκοφ» είναι οι εξής  πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΙΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ, τηλ. 2315200029 Δευτέρα-Παρασκευή 10.00–15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε της σελίδα του ΚΘΒΕ στο facebook https://www.facebook.com/NTNGreece

Η δράση Big Day – αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Γιάννης Φραγκούλης



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved