56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πλησιάζουν οι μέρες που το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τις εργασίες του. Για την ακρίβεια την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 έχουμε την έναρξη του φεστιβάλ με μία ταινία σινεφίλ, όπως πάντα. Από εκεί και πέρα οι ταινίες θα αναλάβουν να ξεκλειδώσουν έναν άγνωστο κόσμο που βρίσκεται δίπλα μας, σχεδόν αθέατος στους περισσότερους.

Κάθε μέρα θα έχουμε εδώ κάποιες επιλογές ενώ οι σύντομες κριτικές των ταινιών που θα έχουμε δει, όπως και διάφορα ρεπορτάζ θα δημοσιεύονται στο siteμας που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Μπορείτε να διαβάσετε για την ταινία έναρξης (εδώ). Ας προτείνουμε όμως κάποιες προβολές για την Παρασκευή 6/11/2015. Κατ’αρχήν οι βραβευμένες ταινίες απ’το Φεστιβάλ της Δράμας 2015, θα τις δούμε την Παρασκευή 6/11/2015, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στο λιμάνι, στις 19:30 και μετά στις 22:00. Θα μπορέσετε να πάρετε μία μικρή γεύση απ’το Φεστιβάλ που, κατά κάποιο τρόπο, προετοιμάζει τους σκηνοθέτες για το χώρο της ταινίας μεγάλου μήκους. Όλοι οι σκηνοθέτες έχουν πρωτοεμφανιστεί στο Φεστιβάλ Δράμας, αφού εκεί δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Είναι μία ευκαιρία να κάνουμε μία διαχρονική μελέτη της ελληνικής κινηματογραφίας.

Για να γνωρίσουμε το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δύο ταινίες του: «Η ζωή των νεκρών» (αίθουσα Τζων Κασσαβέτης, στο λιμάνι, στις 17:30), «η σεξουαλική μου ζωή… ή πως βρέθηκα να λογομαχώ» (στην ίδια αίθουσα στις 20:00) ή τον «Φρουρό» (στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στις 22:45). Για τον Αρνό Ντεπλεσέν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis paraskevi 06112015 foto2

Τέλος θα ρίξουμε μία ματιά στο σουηδικό κινηματογράφο. Η ταινία «Επέκεινα» (2015), του Μάγκνους φον Χορν. Όταν ο Τζον αποφυλακίζεται κι έρχεται να ζήσει με τον πατέρα του, ανυπομονεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία ούτε έχει ξεχάσει, ούτε έχει συγχωρήσει το έγκλημά του. Η παρουσία του βγάζει τον χειρότερο εαυτό στον κάθε άνθρωπο του περιβάλλοντός του, και σταδιακά διαμορφώνεται ένα κλίμα λιντσαρίσματος. Ο Τζον απελπίζεται, καθώς νιώθει πως οι πρώην φίλοι του κι αυτοί που αγαπά τον έχουν εγκαταλείψει, ενώ η επιθετικότητα που τον οδήγησε στη φυλακή στο παρελθόν αρχίζει να ξανακερδίζει έδαφος. Ανήμπορος να αφήσει πίσω το παρελθόν του, αποφασίζει να το αντιμετωπίσει. Θα τη δούμε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στις 19:30.

Γιάννης Φραγκούλης


'56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019