56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9/11/2015

Το φεστιβάλ συνεχίζει να μας δείχνει τους θησαυρούς του, εμείς διαλέγουμε κάποια στοιχεία που νομίζουμε ότι αξίζει να τα δείτε. Για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 έχουμε τις εξής επιλογές:

Στην αίθουσα Φρίντα Λίαππα, στις 15:45, η ταινία «Rams», του Grimur Hakonarson, παραγωγή 2015 απ’την Ισλανδία. Με τα πιο απλά υλικά, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια υπέροχη ταινία με σκανδιναβική ψυχή. Δυο αδέλφια, που από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερα από σαράντα χρόνια, ζουν σε διπλανές φάρμες σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας. Ο κόσμος τους στρέφεται γύρω από τα πρόβατά τους. Όταν μια ασθένεια προσβάλλει ένα κριάρι, ο φόβος απλώνεται σ’ όλη την περιοχή. Μαύρο χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται σε μια ταινία που ο ρυθμός της συμβαδίζει με το ρυθμό της φύσης, δίνοντας χώρο στους ήρωες για να αναπνεύσουν. Το φιλμ υμνεί τους δεσμούς του ανθρώπου με τα ζώα, ειδικά σε απομονωμένες περιοχές, ενώ προβάλλει με αυθεντικότητα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε μικρές κοινότητες, στις οποίες το περιβάλλον προσδιορίζει καταλυτικά τον παράγοντα «ζωή».

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis deftera 09112015 foto2

Στο Ολύμπιον, στις 18:00, η ταινία «Ivy», η οποία έρχεται απ’την Τουρκία με συμπαραγωγή Γερμανίας, του Tolga Karacelik, βουτά με το δικό της τρόπο στην πραγματικότητα. Το πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται. Η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, αινιγματικό  από την αρχή έως το τέλος.

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis deftera 09112015 foto3

Θα μείνουμε στην ίδια αίθουσα στις 20:30 για να δούμε την ταινία «Francofonia» του Aleksandr Sokurov, παραγωγή 2015, της Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας. Ο Ρώσος σκηνοθέτης δε σταματά να μας εκπλήσσει ευχάριστα με όλες τις ταινίες του. Εδώ έχουμε μίαιστορία δύο αξιόλογων ανδρών, του Ζακ Ζοζάρ, διευθυντή του Λούβρου, και του Κόμη Φραγκίσου Βολφ-Μέτερνιχ, αξιωματικού των κατοχικών δυνάμεων των Ναζί – δύο αλλοτινών εχθρών και κατοπινών συνεργατών, των οποίων η συμμαχία αποτέλεσε το μοχλό για τη συντήρηση των θησαυρών του μουσείου. Η Francophonia εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν μαίνεται μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis deftera 09112015 foto4

Θα τελειώσουμε με την ελληνογερμανική παραγωγή «Μία ανάσα» («One breath»), 2015, του Christian Zubert, πάλι στο Ολύμπιον στις 22:30. Η ιστορία δύο γυναικών από διαφορετικό περιβάλλον που έχουν, όμως, την ίδια επιθυμία: την ευτυχία. Η Έλενα, που είναι νέα και σπουδαγμένη, αλλά χωρίς καμία προοπτική στην πατρίδα της –την Ελλάδα–, προσπαθεί να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από την οικογένεια και τη χώρα της. Η Τέσα, μια τριαντάρα επιτυχημένη μάνατζερ στη Γερμανία που είναι ταυτόχρονα και σύζυγος και μητέρα, είναι διχασμένη ανάμεσα στην προσωπική και στην οικογενειακή ευτυχία. Οι δύο γυναίκες συναντιούνται, η Έλενα γίνεται γκουβερνάντα της κόρης της Τέσα, και η συνάντηση αυτή θ’ αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Γιάννης Φραγκούλης

Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ δες εδώ.


'56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019