56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/11/2015

Μετά απ’την έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τον Υπουργό Πολιτισμού να μην έχει έρθει και αυτή τη φορά στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας, «βουτήξαμε» στα κινηματογραφικά νερά όπου οι ταινίες μας προκαλούν σε ένα ταξίδι με το οποίο θα γνωρίσουμε τα ψυχικά τοπία του ανθρώπου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες ταινίες:

Στον Παύλο Ζάννα, στις 11:30, θα προβληθεί η ταινία «A Christmas tale» («Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία»), 2008, του Arnaud Deplechin. Ο Αμπέλ κι η Ζυνόν είχαν δύο παιδιά, τον Ζοζέφ και την Ελιζαμπέτ. Ο Ζοζέφ, που έπασχε από μια σπάνια γενετική ασθένεια, θα μπορούσε να σωθεί μόνο με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Αλλά, καθώς οι γονείς και η αδελφή του ήταν ασύμβατοι δότες, οι γονείς αποφάσισαν να κάνουν ένα τρίτο παιδί, με την ελπίδα να σώσουν τον γιο τους. Αλλά ούτε ο μικρός Ανρί κατάφερε να σώσει τον αδελφό του, κι ο Ζοζέφ πέθανε σε ηλικία 7 ετών. Η οικογένεια Βουϊγιάρ άρχισε σταδιακά να συνέρχεται από το θάνατο του πρωτότοκου γιου μετά τη γέννηση και του τέταρτου παιδιού τους, του Ιβάν. Χρόνια αργότερα, η Ζυνόν μαθαίνει πως έχει λευχαιμία και πως η χημειοθεραπεία δεν ενδείκνυται. Η μόνη της ελπίδα είναι να βρεθεί δότης μυελού από μέσα από την οικογένεια. Τα παιδιά και τα εγγόνια της έχουν κάνει εξετάσεις. Κι ο Πολ, ο γιος της Ελιζαμπέτ, ένας βασανισμένος έφηβος και το μεγαλύτερο σε ηλικία από τα εγγόνια, αφήνει την αγωνία να τον κυριεύσει. Θα δεχτεί η Ζυνόν να γίνει μια επικίνδυνη μεταμόσχευση για να θεραπεύσει μια ασθένεια που μπορεί να μην προχωρήσει περαιτέρω; Θα αφήσει ο Κλοντ, ο πατέρας του Πολ, τον γιο του να γίνει ο δότης της γιαγιάς του, διακινδυνεύοντας να χρεωθεί το θάνατό της; Όσο για την Ελιζαμπέτ και τον Ανρί, τι μπορεί να συμβεί όταν μια διαφωνία ξεπερνά κάθε λογική; Θα σας γοητεύσει.

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis kiriaki 08112015 foto2

Στην ίδια αίθουσα, στις 14:30, θα προβληθεί η ταινία «Τζάκ» («Jack»), 2015, της Elisabeth Scharang, αυστριακή παραγωγή. Ένα κορίτσι πεθαίνει μια νύχτα του χειμώνα, βίαια κατασπαραγμένο κι έχοντας υποστεί κρυοπαγήματα. Ο Τζακ βρίσκεται στη φυλακή γι’ αυτόν το φόνο. Εκτονώνει τον σκοτεινό του χαρακτήρα στα ποιήματα που γράφει. Όταν αποφυλακίζεται, ύστερα από κάθειρξη 15 ετών, γίνεται σταρ της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης, ως ποιητής και εραστής. Μπορεί όμως ένας άνθρωπος ν’ αλλάξει ριζικά; Μπορεί να νικήσει ή, τουλάχιστον, να σιγάσει τον δαίμονα μέσα του; Ή μήπως ένας δολοφόνος παραμένει για πάντα δολοφόνος;

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis kiriaki 08112015 foto3

Απ’την πλατεία Αριστοτέλους στο λιμάνι και στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στις 18:00 θα δούμε την ταινία «600 μίλια» («600 miles»), 2014, μεξικάνικη παραγωγή του Gabriel Ripstein. Σε μια αγοραπωλησία όπλων που προορίζονται για ένα μεξικανικό καρτέλ, ο νεαρός λαθρέμπορος Αμούλφο απαγάγει έναν ντετέκτιβ και τον οδηγεί στο αφεντικό του. Στα 1000 χιλιόμετρα που διανύουν οι δύο άντρες, χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης που θα ανατρέψει όλα όσα είχαν ως δεδομένα. Στο πρώτο μέρος, η ταινία διεισδύει στα άδυτα της παράνομης διακίνησης όπλων απ’ τις ΗΠΑ στο Μεξικό, χωρίς εξάρσεις, με αφήγηση ρεαλιστική, αποτυπώνοντας εικόνες μιας άγνωστης πραγματικότητας, ενώ στη συνέχεια κυλά ως ταινία δρόμου, με μια υπόγεια ένταση που παραμένει αδιάλυτη μέχρι το τελευταίο πλάνο.

festival kinimatografou thessalonikis 2015 protaseis kiriaki 08112015 foto4

Θα τελειώσουμε με την τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Το ξύπνημα της άνοιξης» (2015) που θα τη δούμε στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη στις 19:30. Το Ξύπνημα της άνοιξης είναι η ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία: ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση. Απ’το σκηνοθέτη που όρισε με σαφήνεια τη νεότερη μορφή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Γιάννης Φραγκούλης


'56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019