ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

A FAMILY AFFAIR

Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου

Παίζουν: Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης

Διάρκεια: 82’

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Οι αληθινές παραδόσεις δεν έχουν ανάγκη από προθήκες λαογραφικών μουσείων, εμπορικό περιτύλιγμα και κρατικές επιχορηγήσεις για να επιβιώσουν. Δεν είναι εκθέματα κι αναμνήσεις που παραπέμπουν κάπου μακρινά και ξεχασμένα. Περπατούν, αναπνέουν και θεριεύουν επειδή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και των ανθρώπων. Δεν κατοικούν στο παρελθόν, ούτε όμως ακριβώς στο παρόν. Διαπερνούν τον χρόνο και τον σμιλεύουν σε ένα άχρονο και αιώνιο «τώρα».

Υπήρχαν γιατί θα υπάρχουν και θα υπάρξουν γιατί προϋπήρχαν. Το άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου μας συστήνει τη μεγαλύτερη μουσική φαμίλια του τόπου μας, τους Ξυλούρηδες, και μας καλεί να αντιληφθούμε πως η μουσική για αυτούς τους ανθρώπους είναι πιο πολύτιμη κι από το οξυγόνο.

Η παράδοση λοιπόν διατηρείται ανέπαφη, ακέραιη και ατόφια, ενταγμένη στη γνησίως λαϊκή πρακτική. Βολτάροντας στα πανηγύρια, τσουγκρίζοντας το ποτήρι με τους ανθρώπους, ταξιδεύοντας μαζί με τον αέρα στις βουνοκορφές και στα λαγκάδια της Κρήτης. Η Αριστομενοπούλου ποντάρει στην ανθρωπογεωγραφία και δικαιώνεται. Από τους ορεινούς όγκους των Ανωγείων ως τις ερήμους της Αυστραλίας, παρατηρεί την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το είναι τους και με ό,τι τους περιβάλλει. Δύο χρόνια από τη ζωή μιας οικογένειας που κουβαλά επάξια μια κληρονομιά, ακριβώς επειδή δεν τη βιώνει ως βάρος. Το είπαμε και πριν, είναι απλώς το οξυγόνο της.

Αξιολόγηση: ***

Κωνσταντίνος Σαμαράς


'ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019