ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Η απολογία του Σωκράτη σημάδεψε το τέλος των κλασικών χρόνων και γενικά τη ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας. Μία στροφή που επηρέασε τη σκέψη της φιλοσοφίας μέχρι τις μέρες μας. Ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας είναι η μία όψη της φιλοσοφικής σκέψης που προσπάθησε να επέμβει στην πολιτική ζωή του ανθρώπου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. 

Απελευθερωμένος δούλος, έζησε έξω απ’τα τείχη της Αρχαίας Αθήνας στο Δήμο Κυνόσαργες, όχι μακριά απ’τον Κήπο του Επίκουρου, ο οποίος αμφισβήτησε κάποιους στοχασμούς του και αποφάσισε να μπει πιο βαθιά στην ψυχή του ανθρώπου. Ο λόγος του Σωκράτη και κατ’επέκταση του Πλάτωνα δεν έπαψε να επηρεάζει τη σκέψη των μεταγενέστερων φιλοσόφων, μετά το Μεσαίωνα, απ’την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.

Η απολογία του ήταν ουσιαστικά η αιτιοκρατία ενός κόσμου που απειλούταν με αφανισμό: οι λογικοί συνειρμοί, το αίτιο και η αιτία, η ηθική του ατόμου και της κοινωνίας, ο χρηστός πολίτης. Η σκέψη που αναγκάστηκε να τη δεχτεί και ο ιδεολογικός οδοστρωτήρας του χριστιανισμού. Η απολογία αυτή έχει πολλά να μας πει για την υπερηφάνεια, τον αγώνα για την επικράτηση του καλού, την ευθεία πολιτική κριτική και, μ’αυτή την έννοια, είναι σήμερα επίκαιρος παρά ποτέ.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, γνωστός απ’τις ταινίες μεγάλου μήκους, την περίφημη ταινία μικρού μήκους-σπουδή στον Τσάρλι Τσάπλιν, τη σκηνοθεσία του στο θέατρο, τόσο στη Χίο, στη γενέτειρά του, όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο εκεί ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στην Αθήνα, ανεβάζει αυτό το έργο στη Θεσσαλονίκη. Μία τελετουργία που δε θα έπρεπε να τη χάσετε. Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Γιάννης Γιαννίδης


'ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019