ΤΟΠΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΡΕΙΑΣ

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Και μόνο η αναφορά των εταιρειών σοκολάτας που υπάρχουν στο κατάστημα ΣΟΚΟ ΛΑΤΡΕΙΑ μας υπόσχεται μια εξαιρετική γευστική απόλαυση. Άνοιξε πριν λίγους μήνες στη Μητροπόλεως 111. Από Γαλλία Valrhona, από Αυστρία Zotter, από Βαρκελώνη Blanxart, από Ιταλία Venchi, από Αγγλία James chocolate από Ουγγαρία Chocome, από Ελβετία Lindt, από Ελλάδα Kalisti και χειροποίητη σοκολάτα από μια Ελληνίδα από το Βέλγιο. Απ’ ότι καταλαβαίνετε, τα παιδιά που το έχουν, εκτός από chocoholic που είναι, δημιούργησαν και κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, με γεύσεις και εταιρείες που συνεχώς θα εμπλουτίζονται.

Έτσι ξεκίνησε και ένα ταξίδι-έρευνα στον κόσμο της σοκολάτας, ψάξιμο για καταστήματα που προσφέρουν σοκολάτα ποιότητας είτε ως ρόφημα είτε ως πλάκα. Παρακάτω κάνω μια αναφορά σε όσα ανακάλυψα.

Η οδός Μητροπόλεως μπορεί να χαρακτηριστεί σοκολατόδρομος. Ξεκινάμε με το πιο παλιό: Leonidas, Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Λεωνίδας Κεστεκίδης συμμετέχει ως μέλος της ελληνοαμερικανικής αντιπροσωπείας το 1910 στην Παγκόσμια Βελγική Έκθεση και το 1913 στη Διεθνή Έκθεση της Γάνδης. Κερδίζει επάξια το χάλκινο και το χρυσό βραβείο αντίστοιχα, για τα περίφημα σοκολατένια γλυκίσματά του.
Μετά από κεραυνοβόλο έρωτα, η εταιρεία Leonidas εγκαθίσταται στο Βέλγιο. Το 1935, ο Βασίλης, ανιψιός του Λεωνίδα, αναλαμβάνει την επιχείρηση και κάνει σήμα κατατεθέν της εταιρείας το βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, τιμώντας τον θείο του. Στο προσωπικό του εργαστήριο, στη Marche Aux Grains, στις Βρυξέλλες, δημιουργεί πολλά διαφορετικά είδη πραλίνας, έχοντας ως όραμα: φρεσκάδα, γενναιοδωρία, κληρονομιά.

topoi-chocolatreias-tefxos-97-leonidas

Στην Carpolatta-Μητροπόλεως 113, παίζει δυναμικά με χειροποίητη σοκολάτα (εταιρεία INO) ένας Θεσσαλονικιός με έδρα τη Γερμανία. Στη Χρ. Σμύρνης η κάβα Ραξ έχει σοκολάτες Valrhona, στη Λασάνη στο μίνι μάρκετ Edelweiss χειροποίητες Kalisti, Alexandros Hand made, Orini Halkidiki.

Στο Πασατέμπο -Βασ. Γεωργίου 9 (και Παπάφη 22) θα βρούμε επίσης εξαιρετικές σοκολάτες και βιολογικές, όπως: Valrhona, Lindt, INO,Plamil, Vivani, Cavalier, Caller, Vendi, Δέλεαρ. Το ίδιο συμβαίνει ακόμα στο Ζωή & Υγεία (Τσιμισκή 120, αλλά και Καρδίτσης 8 -Χαριλάου), με Wish Plamil, Vivani, Δέλεαρ, Ombar. Στον Χαρίλαο (στην Πλατεία Άθωνος βρίσκουμε Wish, Cavalier, Caller και άλλες.
Δύο σοκολατερί χρησιμοποιούν τον παλιό-νέο τρόπο παρασκευής ροφήματος σοκολάτας, λιώνοντας φλούδες κουβερτούρας. Το chocolat bar One Sweet Day (Ολύμπου 57), εκτός από εξαιρετικά ροφήματα παρασκευάζει και χειροποίητες σοκολάτες από κουβερτούρα Callebaut. Την ίδια χρησιμοποιεί και το Ble (πεζόδρομος Αγ. Σοφίας) για το ρόφημα της σοκολάτας. Callebaut χρησιμοποιεί και η Πάστα Diva (Αγ. Θεοδώρας 5) για να κάνει σοκο-ντίβες. Αντιθέτως, με κουβερτούρα Valrhona δημιουργεί τα υπέροχα χειροποίητα προφιτερόλ και εκλεράκια καθώς και την τούρτα προφιτερόλ του, το Choureal (Π. Π.Γερμανού 7).

Και μην ξεχνάτε! 26 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου: Detrop-Oenos. Ωράριο: Πέμπτη-Σάββατο: 10:00-20:00, Κυριακή: 10:00-19:00. Το δυναμικό αυτό δίδυμο εκθέσεων, φιλοξενεί παραγωγούς, βιομηχανίες, χονδρεμπόρους, εισαγωγείς & αντιπροσώπους τροφίμων, ποτών & οίνου. Απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, τα καινοτόμα προϊόντα, να ανανεώσουν τις επαφές τους και να αναπτύξουν συνεργασίες με εταιρείες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η έκθεση πλαισιώνεται από μια σειρά παραλλήλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς.

Τάσος Ρόζος


'ΤΟΠΟΙ ΣΟΚΟΛΑΤΡΕΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019