ΣΙΝΕΦΙΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι προβολές της Ταινιοθήκης της ΕΤ-3, σε συνεργασία με το ΚΕ.Μ.Ε.Σ. συνεχίζονται και το συγκλονιστικό αφιέρωμα στις ψυχροπολεμικές ταινίες, με τον τίτλο «Αυτός ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος», βαδίζει σε νέα σκοτεινά μονοπάτια, αυτά του Μακαρθισμού.

ΚΕΜΕΣ

Την προσεχή Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Αλέξανδρος», στις 21.00, προβάλλεται η θρυλική ταινία του Τζόζεφ Λόουζι, «Το αγόρι με τα πράσινα μαλλιά» (1948, 79’). Ο φόβος του διαφορετικού, η αδυναμία αποδοχής της ετερότητας, η ανάγκη εξεύρεσης δαιμόνων και εχθρών. Η μεταπολεμική αμερικάνικη κοινωνία ζούσε, δρούσε, σκεπτόταν και λειτουργούσε επί μονίμου βάσεως κάτω από το σκοτεινό πέπλο του πολέμου. Τόσο αυτού που μόλις είχε τερματιστεί, όσο και του επαπειλούμενου πυρηνικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, στο πλαίσιο της ψυχροπολεμικής σύρραξης με τη Σοβιετική Ένωση.

Μια εποχή κατά την οποία οι τύχες του πλανήτη κρέμονταν από μία λεπτή κλωστή. Μια εποχή κατά την οποία το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσε να γκρεμίσει τα πάντα. Σε ένα περιβάλλον βουτηγμένο στη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό, ένα παιδί καλείται να αναλάβει μεσσιανικό ρόλο και να κηρύξει σε όλα τα απαρχαιωμένα και λιμνάζοντα μυαλά το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Η συγκεκριμένη ταινία στάθηκε η αφορμή να εκδιωχθεί από το Χόλιγουντ ο Τζόζεφ Λόουζι, όπως και ο σεναριογράφος, Μπεν Μπάρτσμαν, γεγονός που προσθέτει εξτρά αλατοπίπερο στο πρεστίζ που τη συνοδεύει. Μια εβδομάδα αργότερα, την επομένη των βουλευτικών εκλογών, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα, θα υπάρξει μια καθόλα δικαιολογημένη παρέκκλιση από τη ρότα του αφιερώματος.

cinefil-tefxos-95-foto2

Η Ταινιοθήκη της ΕΤ­3 και το ΚΕ.Μ.Ε.Σ. τιμούν τη μνήμη του μέγιστου πολιτικού σκηνοθέτη και προσφάτως εκλιπόντα, Φραντσέσκο Ρόζι, προβάλλοντας την ταινία «Δολοφονίες διακεκριμένων» (1976, 120’), η οποία είχε διχάσει στην εποχή της το προοδευτικό κοινό. Η αλήθεια είναι εν τέλει επαναστατική, όπως είχε υποστηρίξει ο Αντόνιο Γκράμσι; Είναι απαράβατος κανόνας για μια πολιτισμένη κοινωνία να παράσχει αυτούσια την αλήθεια στον λαό ή υπάρχει χώρος και για εξαιρέσεις; Υπενθυμίζουμε πως η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν, ενώ τις ταινίες προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμετζόγλου.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παράλληλα, η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, μετά την προβολή του άφθαρτου αριστουργήματος του Μικελάντζελο Αντονιόνι, “ZabriskiePoint”, συνεχίζει να πορεύεται στο κατόπι των μεγάλων δημιουργών. Το βάπτισμα του πυρός  για το νέο έτος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα «Φαργκάνη», στις 21.00, με την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Το λιβάδι που δακρύζει» (2004, 185’). Πρόκειται για την εναρκτήρια πράξη της τριλογίας του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, η οποία δεν έμελλε να ολοκληρωθεί λόγω του αιφνίδιου θανάτου του, στη διάρκεια των γυρισμάτων του τρίτου και καταληκτικού σκέλους της.

Ο Αγγελόπουλος, για μία ακόμη φορά, αποπειράται να σμιλεύσει τους αρχέτυπους μύθους, την αταβιστική κληρονομιά, τα ιστορικά συμβάντα και την ανθρώπινη διάσταση βαρυσήμαντων γεγονότων, κινούμενος σε πιο «γήινες» διαστάσεις σε σύγκριση με την παλαιότερη φιλμογραφία του, χωρίς όμως να αποχωρίζεται τον σαρωτικό λυρισμό του. Με τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για μία ακόμη φορά να αποκτά διαστάσεις ταυτόχρονα χειροπιαστές και μεταφυσικές. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως οι Κινηματογραφικές Λέσχες Πανοράματος και Χορτιάτη επανεκκινούν τις προβολές τους στις αρχές του επόμενου μήνα. Καλή χρονιά σε όλους, με συχνές και απολαυστικές επισκέψεις στις σκοτεινές αίθουσες της πόλης!

Γιώργος Παπαδημητρίου


'ΣΙΝΕΦΙΛ ΑΤΖΕΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019