ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Θ.Β.Ε-ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το φως και το σκοτάδι μιας «Αυτοκρατορίας»

Στις 20 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα (προηγήθηκε pre-openingστις 15 του μήνα) η Αυτοκρατορία/ Ihaveyourdataτου Γιώργου Βέλτσου, συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και του Μεγάρου Μουσικής.

Η παράσταση ξεκινά στις 4 το απόγευμα, με σκοπό όπως επιθυμεί και ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινός να απολαύσει το κοινό «το ιδανικό πέρασμα από το φως στο πρώτο σκοτάδι». Ιδιαίτερος ο λόγος παρουσίασης του έργου νωρίς το απόγευμα, ιδιαίτερος και ο χώρος όπου παρουσιάζεται το έργο, το φουαγιέ του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής, ο οποίος και χρησιμοποιείται πρώτη φορά για ανάλογη χρήση.

Ο ίδιος ο Γιώργος Βέλτσος εξηγεί πώς «γεννήθηκε» το κείμενο: «Έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακριβολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει στα ρήματα, στις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο. Μη έχοντας δική μου γλώσσα άλλη παρά των μεγάλων δραματουργών, προβλέποντας το αδιέξοδο λόγω της γραφής των άλλων, αναγνωρίζοντας συγχρόνως στην ποίηση τη διαβατήρια συνθήκη προς το θέατρο, γνωρίζοντας επίσης πως και η συνθήκη αυτή δεν είναι ικανή για να φανεί το θεατρικό έργο στη σκηνή, έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ό,τι δεν μπορείς να γράψεις και παρά ταύτα, να το επιτελείς. Έδειξα ό,τι με συσκοτίζει και γι’ αυτό παρέδωσα την Αυτοκρατορία στον Μιχαήλ Μαρμαρινό».

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τολμηρό εγχείρημα, το οποίο κινείται σε ένα χρόνο-μυθικό παρελθόν, όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης, «μια Παλαιά Διαθήκη, συμπιεσμένη σε ένα παρόν σημερινό, σημαντικό, απόξενο, αδιαμφισβήτητο: αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια σας».

Τη δραματουργική επεξεργασία έχει κάνει επίσης ο κ. Μαρμαρινός μαζί με τις Ηλιάνα Καλαδάμη και Μαριλένα Κατρανίδου, τη σκηνογραφία ο Γιώργος Σαπουντζής, τα κοστούμια η Μαγιού Τρικεριώτη, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ και η μουσική είναι του Δημοσθένη Γρίβα. Επί σκηνής εμφανίζονται οι Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύα Σιμάτου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 18 Ιανουαρίου στις 4 μ.μ., πραγματοποιείται η avantpremiereτου έργου. Εισιτήρια προμηθεύεστε από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής.

Τη σελίδα του θεάτρου γράφει η Έλσα Σπυριδοπούλου


'ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κ.Θ.Β.Ε-ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019