ΕΥΧΕΣ-ΕΦΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

Το φιλμ νουάρ ναυπάρχει

Μια Βασίλισσα της ομορφιάς έχει εγκατασταθεί εδώ και λίγο καιρό στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Αναφερόμαστε βεβαίως στο βραβευμένο έργο του Ιρλανδού Μάρτιν Μακ Ντόνα , την πρόσφατη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης».

Της άστεγης Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, που ωστόσο από τότε που ‘ξεσπιτώθηκε’ από το θέατρο «Αμαλία», δεν έχει επαναπαυτεί ούτε στιγμή. Όλο και κάτι θα ετοιμάζει και όλο και κάποιος χώρος (σχεδόν σε μόνιμη βάση πλέον το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ) θα της προσφέρει φιλοξενία.

Βέβαια, η στέγη δεν μοιάζει να είναι τελικά το κυριότερο πρόβλημα της ιστορικής αυτής ομάδας της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε σε συνομιλία μας η ηθοποιός, και από τα επικεφαλής μέλη της Πειραματικής Σκηνής, Έφη Σταμούλη. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Η Πειραματική ήταν ένα θέατρο ρεπερτορίου με πολλές παραγωγές το χρόνο. Τώρα χωρίς χρήματα, χωρίς την κρατική επιχορήγηση είναι αδύνατον να υπάρξει κάτι τέτοιο. Συρρικνώσαμε την παραγωγή μας σε ένα έργο το χρόνο και αυτό με όσα λιγότερα άτομα γίνεται». Με βάση αυτές τις συνθήκες «οι επιπτώσεις είναι τεράστιες διότι ένα μεγάλο κομμάτι του ζωντανού θεάτρου πανελλαδικά είναι καταδικασμένο» ανέφερε η κ. Σταμούλη.

Ωστόσο, ομάδες όπως είναι η Πειραματική δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Υπομένουν και επιμένουν να δημιουργούν μέσα σε ένα πολιτιστικό τοπίο που φαίνεται να παλεύει και αυτό να βρει το βηματισμό του. Ειδικά όσον αφορά στο θεατρικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, η κ. Σταμούλη υποστηρίζει ότι «διαθέτει πολυφωνία και αυτό είναι θετικό».

Μέσα σ’ αυτό το χώρο όπως τόνισε, παλεύουν με τον τρόπο τους και έντυπα όπως το φιλμ νουάρ. «Χρειάζονται… να υπάρχουν!» επισήμανε, και με αφορμή τα γενέθλια των 100 μας τευχών, ευχήθηκε «να μείνει όπως είναι, ζωντανό, ενημερωμένο και να τα χιλιάσει σε… άσπρες μέρες κόντρα στο… νουάρ (μτφ. μαύρο)».

Έλσα Σπυριδοπούλου


'ΕΥΧΕΣ-ΕΦΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019