ΕΥΧΕΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ

Το φιλμ νουάρ δρα έξω από τα κατευθυνόμενα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε.

Από τον Κώστα Γ. Καρδερίνη

Ο Βασίλης Κατσίκης προέκυψε πριν αρκετά χρόνια με κρότο στην ελληνική κινηματογραφική σκηνή μέσα από μια CCTV! Σήμερα… παραμονεύει για να βγει στις αίθουσες στα μέσα Απριλίου. Τον ρωτήσαμε για τη δουλειά του… και όχι μόνο!

Μετά από μακρά θητεία στο ντοκιμαντέρ γιατί στράφηκες στη μυθοπλασία;

Πέρασα σταδιακά από το ένα στο άλλο, αφού η πρώτη μεγάλου μήκους μου, το CCTV, ήταν υβριδική! Τέσσερα χρόνια μού πήραν τα γυρίσματα, για να παντρέψω τα είδη σε ένα πείραμα που μου άφησε, πέραν των βραβείων και των καλών κριτικών από Variety, Guardian κ.α., την ανάγκη να παίξω και με άλλα είδη! Γι αυτό όταν μου έγινε η πρόταση να κάνω το Λούφα και Απαλλαγή: Ι-4 δέχτηκα, γιατί η πρόκληση της κωμωδίας ήταν μεγάλη! Ευτυχώς δεν απέτυχα και έτσι το «παιχνίδι» συνεχίστηκε!

Η νέα σου ταινία είναι θρίλερ ή νουάρ; Ετοιμάζεις ήδη κι άλλη;

Το Παραμονεύοντας (Lurk), είναι ένα αγγλόφωνο ψυχολογικό θρίλερ. Εδώ το «παιχνίδι μου» άλλαξε κώδικες, αισθητική και στόχο! Γοητευμένος απ’ τους μαέστρους Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Πολάνσκι… θέλησα να βάλω τον πήχη ψηλά και να τολμήσω να «παίξω» κλασικά με το είδος! Βέβαια ξέροντας πως χωρίς λεφτά δεν μπορείς να κάνεις πράγματα που το είδος απαιτεί, προσπάθησα και το έφερα στα μέτρα μου! Δηλαδή, με τους συνεργάτες και τους καλούς μου φίλους μπήκαμε στην περιπέτεια, που κράτησε πολύ καιρό τώρα! Αυτό είναι και η απάντηση πώς καταφέρνουμε να κάνουμε σινεμά στην Ελλάδα! Φτιάχνουμε μικρές «Φιλικές Εταιρείες» και κόντρα στην εποχή της ευτέλειας, προσπαθούμε το λιγότερο να «παίξουμε» αξιοπρεπώς με αυτό που αγαπάμε! Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα το δούμε να κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο ΒΑΚΟΥΡΑ στις 22 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Horrorant, και από την άλλη μέρα βγαίνει στις αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και, επειδή γλυκάθηκα, αποφάσισα να συνεχίσω για λίγο «το παιχνίδι» με ένα ακόμα θρίλερ, περισσότερο τρομαχτικό, νεανικό κι επιθετικό αυτήν τη φορά, το Ghost@net. Είναι ένα σκληρό σχόλιο πάνω στο τόσο επίκαιρο θέμα του bullying! Η ιστορία του μιλά για έναν ευαίσθητο νέο που αυτοκτονεί «ζωντανά» στο διαδίκτυο και επιστρέφει ως φάντασμα μέσω διαδικτύου να τιμωρήσει αυτούς που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία!

Πώς βλέπεις την κυκλοφορία του 100ου φιλμ νουάρ;

Μεγάλο βάρος έχει στην πλάτη του! Μετά τον ιστορικό εξώστη πήρε σκυτάλη να συνεχίσει με συνέπεια το δύσκολο δρόμο της κινηματογραφικής – πολιτιστικής πληροφόρησης στη Θεσσαλονίκη. Με σοβαρές κριτικές και προσεγμένο λόγο κάθε φορά, οι Θεσσαλονικείς απολαμβάνουν ένα έντυπο που έχει τα πάντα γύρω απ” την τέχνη. Έξω από τα κατευθυνόμενα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε. κατάφερε τόσα χρόνια να παραμείνει αξιόλογο! Δεν είναι ρομαντική κίνηση κάποιων «κολλημένων» με το σινεμά (αν και ο ρομαντισμός είναι σπουδαία σχολή), αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια ανθρώπων που σέβονται τον πολιτισμό και τη χώρα μας! Όντας σκηνοθέτης, θα ήθελα να είχε περισσότερα κινηματογραφικά νέα απ’ όλον τον κόσμο! Φωτογραφίες και ιστορίες making of από γυρίσματα ταινιών, θεατρικών παραστάσεων κ.τ.λ. Πάντα μου άρεσε να βλέπω τη διαδικασία κατασκευής, φαντάζομαι το ίδιο και στους αναγνώστες σας! Εύχομαι να χιλιάσει τα τεύχη του, πάντα με άποψη, αισθητική, αντίσταση και πολύ – πολύ σινεμά!


'ΕΥΧΕΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019