ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ;

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Η ερώτηση θα μπορούσε να τεθεί κάπως έτσι: «Είναι ασφαλές τα μωρά να πίνουν νερό; Άκουσα ότι υπάρχει 1% πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλίτιδα.»

Ακόμα κι αν το νερό μπορεί να είναι το ασφαλέστερο και το πιο υγιεινό καθημερινό ρόφημα για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, το νερό μπορεί να είναι επικίνδυνοo για τα μικρά μωρά.

Κατά τους μήνες πριν από την έναρξη των στερεών τροφών, η ποσότητα του νερού που ήδη υπάρχει στο μητρικό γάλα ή στο πρόσθετο παρέχει συνήθως όλο το νερό που τα υγιή μωρά χρειάζονται για να αναπτυχθούν και αντικαθιστά το νερό που κανονικά χάνουν μέσω των ούρων, των κοπράνων, του δέρματος και των πνευμόνων τους.

Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του νερού στα μωρά. Κάθε φορά που ένα μωρό ουρεί χάνει όχι μόνο νερό αλλά νάτριο και άλλους ηλεκτρολύτες. Αλλά σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν την τάση να πίνουν πάρα πολύ νάτριο στη διατροφή τους, τα μωρά παίρνουν συνήθως μόνο τους ηλεκτρολύτες που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή το πρόσθετο. Χάνουν πάρα πολύ νερό και νάτριο.

Τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους μπορεί να κατρακυλούν και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, οίδημα εγκεφάλου, ανευθυνότητα και επιληπτικές κρίσεις. (Σημείωση: δηλητηρίαση νερού περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες, αλλά αυτό είναι περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι θα μπορούσα εδώ να αναφέρω.)

Ο κίνδυνος της δηλητηρίασης απ’το νερό είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν το μωρό έχει χάσει τόσο το νερό όσο και ηλεκτρολύτες από διάρροια. Η απώλεια υγρών θα πρέπει να αντικατασταθεί με το μητρικό γάλα, με πρόσθετο ή ίσως με μια λύση επανυδάτωση. Μην δίνετε σκέτο νερό για ενυδάτωση.

Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλός, όταν αραιώνεται με πολύ νερό το πρόσθετο γάλα σε μια ασύνετη προσπάθεια να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Σε πολύ ζεστό καιρό, όταν τα μωρά μπορεί να χάσουν το πρόσθετο νερό χωρίς ούρηση, μπορεί να είναι καλό να προσφέρουμε μία μικρή ποσότητα νερού μεταξύ του ταΐσματος, αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να γίνει αυτό. Οι περισσότεροι θα έκαναν καλό αν έδιναν μια μικρή επιπλέον ποσότητα πρόσθετου γάλακτος, αν αυτά φαίνονται διψασμένοι. Τα μωρά που θηλάζουν είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επιπλέον νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας θα είναι αφυδατωμένο, επικοινωνήστε με τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Περιμένουμε το μωρό να ουρήσει τουλάχιστον μία φορά κατά τις πρώτες 24 ώρες της ζωής, τουλάχιστον δύο φορές στο δεύτερο 24ωρο και στη συνέχεια τουλάχιστον τρεις φορές κάθε μέρα.

babies dont drink water foto2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ

Η εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του εγκεφάλου. Είναι στενά συνδεδεμένη με τη μηνιγγίτιδα ή τη φλεγμονή των ιστών που προστατεύουν τα νεύρα του εγκεφάλου και τα δύο συχνά πάνε μαζί. Οι μολύνσεις είναι μια σημαντική αιτία της εγκεφαλίτιδας.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις λοιμώξεις της εγκεφαλίτιδας, συχνά σκέφτονται τα κουνούπια ή τις λοιμώξεις όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. Αλλά λοιμώξεις εγκεφαλίτιδας εξαιτίας του νερού είναι επίσης δυνατές, αν και είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο.

Όλο το νερό της βρύσης από τα δημόσια συστήματα ύδρευσης πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και συνήθως θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από μολύνσεις που προκαλούν οργανισμοί. Παρ’όλα αυτά, λοιμώξεις συμβαίνουν μερικές φορές και είναι ιδιαίτερα πιθανό κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής, όπως μια πλημμύρα ή ένας σεισμός, όταν δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα ύδρευσης μπορεί να μολυνθούν.

Για εκείνους με ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι μολύνσεις από το πόσιμο νερό είναι συνήθως δευτερεύουσες και συχνά περιορίζονται στην πεπτική οδό, προκαλώντας συμπτώματα όπως διάρροια. Σε νεαρά βρέφη μικρότερα του ένος ή των δύο μηνών και σε εκείνα οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Το μικροσκοπικό παράσιτο Cryptosporidium είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των λοιμώξεων του πόσιμου νερού. Το Cryptosporidium δεν σκοτώνεται από το χλώριο, αλλά σκοτώνεται απ’το βρασμό. Προειδοποιήσεις για να βράσει το νερό θα πρέπει να υπάρχουν στις τοπικές ειδήσεις κάθε φορά που υπάρχει μια εστία σε δημόσια παροχή νερού, αλλά μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη μετάδοσή τους. Το μεγαλύτερο γνωστό κρούσμα σημειώθηκε στο πόσιμο νερό της πόλης Μιλγουόκι, το 1993, όταν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι νόσησαν με διάρροια, και χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να καταλάβουν ότι το πόσιμο νερό ήταν η πηγή.

Οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, έχουν φίλτρα νερού στο σπίτι, αυτά θα αφαιρέσουν το Cryptosporidium και άλλα παράσιτα. Δείτε για φίλτρα που έχουν ένα απόλυτο μέγεθος πόρων (όχι ένα ονομαστικό μέγεθος πόρων) 1 micron ή λιγότερο ή που έχουν αντίστροφη όσμωση ή που έχουν το σήμα NSF συν τις λέξεις «αφαίρεση κύστης».

ΤΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Ο βρασμός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος θανάτωσης όλων αυτών των οργανισμών. Ακόμη και αν ο κίνδυνος οποιασδήποτε μόλυνσης είναι πιθανός πολύ πιο κάτω από το 1 τοις εκατό, συμφωνώ με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής που συνιστά να χρησιμοποιηθεί αποστειρωμένο νερό για μικρά μωρά, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παρασκευασμάτων για βρέφη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει συνήθως να βράζει το νερό για ένα λεπτό, τουλάχιστον για τους πρώτους δύο μήνες.

ΠΟΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ;

Αφού το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ωριμάσει λίγο και οι στερεές τροφές έχουν αρχίσει, το μητρικό ή το βρεφικό γάλα θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι απ’τα κύρια υγρά. Αλλά αν ένα μωρό φαίνεται ακόμα διψασμένο μεταξύ των ταϊσμάτων και δε θέλει να θηλάσει περισσότερο ή έχει ήδη πάρει την απαιτούμενη ποσότητα υγρών την ημέρα, το νερό είναι το καλύτερο πρόσθετο απ’όλα τα υγρά. Σε αυτή την περίπτωση προσφέρουμε 60 έως 120 ml του νερού μεταξύ των τροφοδοτήσεων, ειδικά σε ζεστό καιρό. Με δεδομένου ότι τα παιδιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν, το νερό παραμένει ένα εξαιρετικό ρόφημα.

Dr. Alan Greene

Πηγή: http://consults.blogs.nytimes.com/2009/08/19/is-it-safe-for-babies-to-drink-water/?_r=0

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης


'ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ;' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019