ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ (2014-2015)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΤΗΣ «ΣΑΧΑΡΑΣ» Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ

Η «Σαχάρα» είναι µια όµορφη παραλία µε αµµόλοφους -ένα ευαίσθητο φυσικό οικοσύστηµα- στην περιοχή της Ν. Ηράκλειας Χαλκιδικής, µία ανάσα από την Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή µέχρι πρόσφατα αποτελούσε σηµαντικό φυσικό απόθεµα τόσο διότι ρύθµιζε διάφορες ζωτικές λειτουργίες του παράκτιου οικοσυστήµατος, όπως είναι η υδρονοµία, η σταθεροποίηση της ακτογραµµής, η προστασία από την διάβρωση αλλά και ως βιότοπος µε ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, όσο διότι πρόσφερε µοναδική ευκαιρία για αναψυχή στη φύση, εκπαίδευση και φυσικά µπάνιο το καλοκαίρι.

Όλα αυτά ίσχυαν µέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν δηλαδή εµφανίσθηκαν τα πρώτα beach bars προκαλώντας καταστροφές στο ίδιο το οικοσύστηµα (δρόµοι πρόσβασης, ηχορύπανση, καταστροφή αµµόλοφων κ.λπ.). Και σαν να µη έφθανε αυτό είχαµε την «fast track» πώληση τµήµατος της «µικρής Σαχάρας» σε ιδιώτη…

Μπήκαµε ήδη σε µία παράλογη εποχή όπου κάποιοι θέλουν να µας πείσουν ότι δάση, παραλίες και νερό δεν αποτελούν δηµόσια αγαθά! Η ιδιωτικοποίηση της Σαχάρας θα έχει καταστροφικά αποτελέσµατα για το περιβάλλον, αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και αµφίβολη οικονοµική συµβολή στην εθνική οικονοµία. Ήδη µε τις πρώτες βροχές του Σεπτεµβρίου και το ∆εκέµβριο είχαµε πληµµύρες στην περιοχή και έτσι αποδείχθηκε περίτρανα για µια ακόµη φορά ο υδρολογικός ρόλος της «Σαχάρας» και το έγκληµα του µπαζώµατος του ρέµατος από τον ιδιώτη-επενδυτή της «µικρής Σαχάρας»!

syllogos sahara enimerotiki drasi 052015 foto2

Άγνοια του αρχαιολογικού και δασικού χαρακτήρα της περιοχής, παραβίαση κανόνων δόµησης και περιβαλλοντικών όρων (π.χ. καταστροφή αµµολόφων, µπάζωµα ρέµατος, απουσία κανόνων ασφάλειας, υπέρβαση χωρητικότητας επιχείρησης κ.ά.) είναι ορισµένα µόνο από τα µελανά σηµεία της «ύποπτης» πώλησης του φιλέτου της «Σαχάρας» σε ιδιώτη µέσω του ΤΑΙΠΕ∆.

Αλήθεια ρωτήθηκαν οι κάτοικοι για όλα αυτά που συµβαίνουν στην περιοχή τους; Υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης που να εντάσσονται σ΄ ένα ολοκληρωµένο βιώσιµο σχεδιασµό της περιοχής; Γιατί αγνοούνται αναπτυξιακές προτάσεις που συνδυάζουν ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος µε αναπτυξιακές απόψεις;

Συµπληρώνοντας 1 χρόνο αγώνα και προσπαθειών για να σωθεί η παραλία της Σαχάρας προγραµµατίζονται τρεις ενηµερωτικές ηµερίδες στις 29/5/2015, Ηµέρα Βιοποικιλότητας (7:30 µµ, Πτολεµαίων 29α Οικόπολις, Θεσσαλονίκη), 05/6/2015, Ηµέρα Περιβάλλοντος (7:30 µµ, Καπή Ν.Ηράκλειας), και 6/6/2015 (12:00 πµ, Πνευµατικό Κέντρο Ν.Καλλικράτειας).

Διοργανωτές:

Σύλλογος Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα

Σύλλογος Καλλιθέα

Καλλιστώ

Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δράση Για την Άγρια Ζωή

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Γιάννης Φραγκούλης


'ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ (2014-2015)' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019