ΕΞΟΔΟΣ

στο ΦΑΡΓΚΑΝΗ

Αληθινές μαρτυρίες γυναικών

Η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, ανταμώνουν επί σκηνής με την 90χρονη σήμερα Ζωή Πετροπούλου. Όλες τους αποτελούν πρόσωπα του έργου Έξοδος, ενός κειμένου της ομάδας Anima, που ανεβαίνει την επομένη από τη γιορτή της γυναίκας (8 Μαρτίου), για δύο βραδιές (9 και 10 Μαρτίου) στη σκηνή του κινηματοθέατρου ΦΑΡΓΚΑΝΗ.

Πρόκειται για ένα έργο-ντοκουμέντο, καθώς συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν στην επανάσταση του 1821, στον πόλεμο του 1940, στον εμφύλιο, ως και σήμερα. Γύρω από τα ερωτήματα «εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο τη ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό;» και «τι είναι η πατρίδα σήμερα και τότε;», η παράσταση στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, αλλά και τις πράξεις εντέλει των γυναικών στη διάρκεια της νεοελληνικής Ιστορίας, μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού.

Με αφετηρία λοιπόν το περιβάλλον μιας εθνικής εορτής (κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου), την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις κ.α. αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του «εθνικού». Οι γυναίκες επί σκηνής μας παρακινούν να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά σημερινά, επίκαιρα διλήμματα.

Στην Έξοδο, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, συμμετέχουν πέντε γυναίκες ηθοποιοί (Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα και Στέλλα Γρίβα) όλες τους σε σκηνικό διάλογο με την 90χρονη αγωνίστρια Ζωή Πετροπούλου.

Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Κυριακής Σπανού, η σκηνογραφία και τα κοστούμια της Μάρθας Φωκά, η επιμέλεια κίνησης και οι χορογραφίες της Κάλλιας Θεοδοσιάδη και η πρωτότυπη μουσική του Κώστα Νικολόπουλου.

Φαργκάνη (Αγ. Παντελεήμονος 10 και Ιασονίδου, περιοχή Καμάρα). «Έξοδος» στις 9 και 10 Μαρτίου στις 9 το βράδυ. Εισιτήρια 12 ευρώ (γενική), 8 ευρώ (φοιτητικό και για ηλικίες άνω των 65 ετών), 6 ευρώ (για γκρουπ άνω των 20 ατόμων/ ανέργους), 5 ευρώ (ατέλεια). Τηλέφωνο για πληροφορίες 2310 960063.

Έλσα Σπυριδοπούλου


'ΕΞΟΔΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019