17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΞ

Το Φεστιβάλ «μετράει» ήδη τις μισές μέρες του, οι ταινίες μας ταξιδεύουν, διάφορες πραγματικότητες «τρέχουν» μπροστά από τα μάτια μας, εμείς έχουμε δει κάποιες ταινίες και σας τις προτείνουμε.

Να ξεκινήσουμε απ’την ταινία του Alexandru Solomon, «Καπιταλισμός-η μυστική μας συνταγή», παραγωγή Ρουμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, του 2010. Ο κινηματογράφος της Ρουμανίας μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη δύναμή του. Εδώ η πολιτική ανάλυση βαδίζει άλλα μονοπάτια της αφήγησης, απορρίπτει το ξύλινο λόγο και ακουμπά την ψυχή μας. Η φιλοσοφία γίνεται οικεία, ευνόητη και η πολιτική ξεγυμνώνεται στα μάτια του καθενός. Τα «δύσκολα» νοήματα γίνονται προφανή. Θα τη δείτε στον Παύλο Ζάννα, στις 13.30.

Μία ταινία για το μποξ. Ναι, είναι ενδιαφέρουσα. Στην «Ανάμεσα στα ρινγκ», οι Salla Sorriκαι Jessie Chisi θα μας διηγηθούν τη ζωή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο γυναικείο μποξ, επί σειρά ετών, μέσα όμως απ’τις δικές τους οπτικές γωνίες. Τα παιδικά της χρόνια, τη θέλησή της να πετύχει αυτό που θέλει, την οικογένειά της, τον κρυμμένο ερωτισμό της… Μία ταινία που σε κρατάει με τη δυναμική του μοντάζ που ανεβάζει τους ρυθμούς σιγά-σιγά. Με κίνδυνο να φύγουν κάποιες μπουνιές απ’την οθόνη, θα παίξει στον Τζον Κασσαβέτης, στις 17.30.

Για το τέλος, μία σκληρή ταινία, «Το ημερολόγιο του Κισανγκάνι», του Hubert Sauper, παραγωγής Γαλλίας και Αυστρίας του 1998. Εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα καιοι πρόσφυγες μετακινούνται για να βρουν κάπου την ειρήνη. Ουτοπία. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι η επιστροφή στην πατρίδα. Η βία του παράλογου πολέμου πρωταγωνιστεί. Θα σας σοκάρει στον Παύλο Ζάννα, στις 23.15.

Με την ελπίδα αυτές οι ταινίες να σας είπαν κάτι, περιμένουμε την αυριανή για να γεμίσουμε ξανά την αποθήκη του μυαλού μας.

Γιάννης Φραγκούλης


'17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019