17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Δύο μέρες του Φεστιβάλ έχουν μείνει και μπορούμε να αναμετρήσουμε αυτά που έχουμε ζήσει και εκείνα που έχουμε δει. Δεν ήταν αρκετές οι ταινίες που θα κρατήσουμε και μετά τη λήξη του. Κάποιες όμως μας σημάδεψαν. Στο επόμενο, και τελευταίο, σημείωμά μας θα κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Τώρα ας διατυπώσουμε κάποιες προτάσεις για το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015.

Να ξεκινήσουμε με μία ελληνική ταινία, την «Ολυμπία», του Σταύρου Ψυλλάκη, παραγωγή του 2015. Μία μητέρα που φέρνει στη ζωή ένα υγιέστατο παιδί, πάσχει από καρκίνο. Ξέρει ότι θα πεθάνει, αισθάνεται όμως υπέροχα, μόνο και μόνο γιατί έκανε αυτό που ήθελε, έφερε στον κόσμο ένα παιδί, τη συνέχεια της ζωής, της ζωής της. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί από μακριά, σχεδόν δισταχτικά, μπαίνει στο θέμα όλο και πιο πολύ, ντροπαλά και τελικά με πολύ συναίσθημα, όπως ακριβώς είναι ο χαρακτήρας του Σταύρου. Θα σας συγκινήσει στην Τόνια Μαρκετακη, στις 17.30.

Όσοι δε θα πάτε στην τελετή λήξης, στις 21.00, μπορείτε να δείτε την «Όψη της σιωπής» (2014), του Joshua Oppenheimer, παραγωγή Νορβηγίας, Αγγλίας και Φινλανδίας. Ο αδελφός ενός απ’τα θύματα της γενοκτονίας ψάχνει να βρει τους ενόχους. Κάνει μία ταινία. Συνδυάζει με πολύ όμορφο τρόπο τη ματιά (βλέμμα-παρατηρώ-θεωρώ-σχηματίζω-άποψη) με τη σιωπή που κάποια στιγμή σπάει. Καλογυρισμένη με καλούς ρυθμούς, εμπλέκει το συναίσθημα με την ιστορική γνώση και μας σερβίρει αυτό το εκρηκτικό αμάλγμα. Στον Σταύρο Τορνέ, στις 20.30, θα τη δείτε.

Υποσχόμαστε να καταθέσουμε τις πρώτες σκέψεις μας αύριο για τα πεπραγμένα του Φεστιβάλ, ενώ στο άλλο ιστοχώρο μας θα δημοσιεύσουμε τις κριτικές και τον απολογισμό μας, πάντα από αύριο.

Γιάννης Φραγκούλης

Διαβάστε για το Φεστιβάλ εδώ


'17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019