ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΚΑΤΟ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ

Το 2011 ήταν μια ζόρικη χρονιά. Η χώρα είχε βυθιστεί για τα καλά στην οικονομική κρίση και τα αποτελέσματά της γίνονταν ορατά παντού. Ανάμεσα στα θύματα της κρίσης ήταν και τα δωρεάν έντυπα, που μερικά χρόνια πριν πλημμύριζαν τα στέκια της πόλης. Ναυαρχίδα όλων αυτών ήταν ο ιστορικός Εξώστης που είχε ιδρύσει ο Τάσος Μιχαηλίδης και το πρώτο του τεύχος είχε κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου 1987. Ένα έντυπο που είχε αγαπήσει η Θεσσαλονίκη και που λόγω της κρίσης οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η αναστολή της έκδοσής του και μετά από λίγο καιρό η πώληση του ιστορικού τίτλου.

Μια ομάδα ανθρώπων που για πολλά χρόνια στήριξαν με αληθινή αγάπη, μεράκι και ανιδιοτέλεια τον εξώστη έμειναν ξαφνικά άστεγοι. Πέρασε ένας χρόνος, ο νέος «εξώστης» κυκλοφόρησε, μόνο που ήταν τόσο ανανεωμένος που σε τίποτε δεν θύμιζε το περιοδικό που για χρόνια κρατούσε συντροφιά και ενημέρωνε τους Θεσσαλονικείς. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα του φιλμ νουάρ. Η παλιά ομάδα μαζί με νέους συνεργάτες προχώρησε στην έκδοσή του, κρατώντας την αισθητική αλλά και τη βασική κατεύθυνση αυτού που είχαμε αγαπήσει.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το φιλμ νουάρ, μέσα σε ένα πολύ εχθρικό τοπίο, πολλοί μίλησαν για εκδοτική παρένθεση, για παρωχημένες ιδέες που θα συντριβούν μπροστά στην πραγματικότητα, για κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας και μάλιστα προέβλεψαν πως ο μόνος τρόπος για να διασωθεί είναι η επιστροφή στο ρεαλισμό που στην καθομιλουμένη αποκαλούσαν κωλοτούμπα.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια οι οπαδοί της υποχώρησης και των συμβιβασμών, οι μετρ του ξεπουλήματος ιδεών και αξιών έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Κι αυτό επειδή το φιλμ νουάρ εξακολουθεί να είναι εδώ. Και είναι εδώ ως ανάγκη, όχι δική μας, αλλά των ανθρώπων που το αναζητούν στα γνωστά στέκια, το διαβάζουν και συζητούν γι’ αυτό, το στηρίζουν.

Γνωρίζετε πως στον κόσμο τούτο τίποτε δεν αλλάζει εύκολα. Εάν θέλεις κάτι να κάνεις, κάτι διαφορετικό, κάτι που να ξεφεύγει από τη μόδα, τον καθωσπρεπισμό και τη σαχλαμάρα, θα πρέπει να αγωνιστείς. Και ο αγώνας δεν είναι υγιεινός περίπατος στην παραλία, αλλά είναι σκληρός κι επίμονος. Είναι καθημερινός. Κι εμείς στο φιλμ νουάρ το γνωρίζαμε αυτό. Κι αποφασίσαμε αντί να κλαίμε τη μοίρα μας και να βλέπουμε τα τρένα να περνούν, να προχωρήσουμε. «Κάθε μεγάλη πορεία, ξεκινά από ένα μικρό πρώτο βήμα», είχε πει ο Μάο Τσε Τουνγκ, κι αυτό έχει πολλαπλές εφαρμογές. Αυτό πράξαμε κι εμείς, κάναμε το πρώτο βήμα πριν από 4 χρόνια και συνεχίζουμε.

Συνεχίζουμε με δυσκολίες, συχνά αναγκαζόμαστε να υποχωρήσουμε, να κάνουμε βήματα που μπορούμε κι όχι άλματα που επιθυμούμε. Αλλά δεν χάνουμε το στόχο μας, δεν αναθεωρούμε τις απόψεις μας, δεν προδίδουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

100 τεύχη φιλμ νουάρ. Εκατό μικρές ανάσες, που όλες μαζί συγκροτούν τη μεγάλη ανάσα που χρειαζόμαστε.

100 τεύχη φιλμ νουάρ. Εκατό μικρές ανάσες, τα εκατό πρώτα βήματα για τη μεγάλη πορεία που έχουμε μπροστά μας.

Να τα χιλιάσουμε!

Στράτος Κερσανίδης

Υ.Γ.:Ευχαριστώ τους ανθρώπους που τον τελευταίο καιρό νοιάστηκαν για μένα

(Στη φωτογραφία ο συντάκτης του άρθρου και ο Τάσος Μιχαηλίδης, φωτογραφία αρχείου, ενέργεια του επιμελητή.)


'ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019