ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΜΩΡΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ

Το ερώτημα παραμένει βασανιστικό: τα μωρά γιατί κλαίνε; Είναι βασανιστικό γιατί πολλοί γονείς έχουν δεινοπαθήσει με το κλάμα του παιδιού ή των παιδιών τους που δεν τους αφήνει σε ησυχία. Το πρόβλημα τίθεται και θα πρέπει να το λύσουμε. Τι είναι το κλάμα για το μωρό; Το βασικό είναι να μην αισθάνεστε ενοχές επειδή το μωρό σας κλαίει, οι αιτίες είναι πολλές και σπάνια είστε εσείς η αιτία του κλάματος. Σε αυτό το κείμενο δε θα θίξουμε αρκετά την ψυχολογική σημασία του κλάματος, της δυσαρέσκειας ή της απόγνωσης, θα επανέλθουμε σε αυτό.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Όλα τα μωρά κλαίνε, κάποια κλαίνε πολύ. Το κλάμα είναι ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν, να σας πουν ότι θέλουν άνεση και φροντίδα, μεταξύ των άλλων. Το κλάμα είναι η φωνή τους και ο μοναδικός τρόπος να καλέσουν κάποιον να τους προσέξει. Όλα τα κλάματα δεν είναι ίδια, ανάλογα με την επιθυμία του μωρού το κλάμα διαφέρει, το αυτί σας θα εξασκηθεί να διακρίνει τις διαφορετικές χροιές του κλάματος. Ας δουλέψουμε, λοιπόν, πάνω σε αυτό.

Μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβουμε τι θέλουν, άλλες φορές είναι πιο δύσκολο. Οι πιο συνήθεις τρόποι που κλαίνε τα μωρά είναι επειδή πεινούν, η πάνα τους είναι βρώμικη ή υγρή, είναι κουρασμένα, θέλει μία αγκαλιά, φυσάει, είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, ενοχλείται, είναι σε υπερδιέγερση.

Μπορεί να υπάρχουν φορές την ημέρα όταν το μωρό σας έχει την τάση να κλαίει πολύ και δεν μπορεί να παρηγορηθεί. Νωρίς το απόγευμα είναι σύνηθες να συμβεί αυτό. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για σας, δεδομένου ότι συχνά είναι ο χρόνος όταν είστε πιο κουρασμένοι και λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΗΡΕΜΗΣΕΤΕ

Δοκιμάστε μερικούς απ’τους παρακάτω τρόπους για να ανακουφίσετε το μωρό σας. Ορισμένοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους:

Εάν θηλάζετε, αφήστε το μωρό σας στο στήθος σας. Αν του δίνετε γάλα απ’το μπιμπερό, δώστε του μία ψεύτικη θηλή, την οποία θα αποστειρώσετε όπως το μπιμπερό, για να αποφύγετε κάποιο πρόβλημα με την οδοντοστοιχία μην αφήνετε πάνω οτιδήποτε γλυκό, μερικά μωρά καταφεύγουν στον αντίχειρά τους. Κάποια μωρά μεγαλύτερης ηλικίας θα πάρουν ένα κομμάτι ύφασμα και θα το χρησιμοποιήσουν σαν κασκόλ.

Κρατήστε το μωρό σας σα να το βάζατε σε μια σφεντόνα, έτσι ώστε να είναι κοντά σας, μετακινήστε το απαλά, σα σε χορό, μιλήστε και τραγουδήστε του. Κουνήσετε το μωρό σας προς τα πίσω και προς τα εμπρός στο καρότσι ή πάτε για μία βόλτα πεζή ή με το αυτοκίνητο, πολλά μωρά αγαπούν να κοιμούνται στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν ξυπνήσουν όταν θα σταματήστε, τουλάχιστον θα έχετε κάνει ένα διάλειμμα. Βρείτε κάτι να ακούσει ή να δει, μπορεί να είναι μουσική στο ραδιόφωνο ή στο cd, μία κουδουνίστρα ή ένα κινητό πάνω απ’την κούνια.

babies-crying-why-foto2

Δοκιμάστε να κουνήστε προς τα μπρος και προς τα πίσω το μωρό σας, σταθερά και ρυθμικά, κρατώντας το μπροστά σας ή ξαπλωμένο με το πρόσωπο προς τα κάτω στην αγκαλιά σας. Μπορείτε επίσης να το γδύσετε και να του κάνετε μασάζ με λάδι για μωρά, απαλά και σταθερά. Μιλήστε του απαλά και διατηρήστε το δωμάτιο ικανοποιητικά ζεστό. Κάποιες κλινικές παραδίδουν μαθήματα μασάζ, για πληροφορίες ρωτήστε το γιατρό σας.

Δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο, αυτό ηρεμεί κάποια μωρά στιγμιαία, άλλα κλαίνε περισσότερο. Κάποιες φορές το να το κρατάτε και να του τραγουδάτε διατηρεί τα μωρά ξύπνα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω, μία τροφή μπορεί να βοηθήσει. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για κάποια βοήθεια.

ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Μερικά μωρά κλαίνε και φαίνονται άστατα όσον αφορά στο χρόνο της τροφοδοσίας. Εάν θηλάζετε, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η βελτίωση της στάσης του μωρού το βοηθά να εγκατασταθεί. Μπορείτε να πάτε σε ένα κέντρο θηλασμού για να ζητήσετε βοήθεια, ή να μιλήσετε στον επισκέπτη υγείας, με τον οποίο συνεργάζεστε.

Μπορεί να είναι κάτι που τρώτε ή κάποιο ποτό που να επηρεάζει το μωρό σας. Κάποια θα φτάσουν στο γάλα σας μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε άλλους μπορεί να χρειαστούν 24 ώρες. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά, και ό,τι επηρεάζει το ένα δεν θα επηρεάσει κατ’ανάγκη το δικό σας. Θα πρέπει να εξετάσεται την αποφυγή από γαλακτοκομικά προϊόντα, σοκολάτα, κολοκυθάκια, ποτά διαίτης και ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Αν αυτό δε δουλέψει, προσπαθήστε να κρατάται ένα σημείωμα σχετικά με το πότε συμβαίνει το κλάμα για να δούμε αν υπάρχει ένα μοτίβο. Μερικές φορές, το να κλαίει κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης, μια συχνή πάθηση με την οποία τα μωρά μπορεί να φέρουν πίσω το γάλα μετά το τέλος του φαγητού. Μιλήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές. Εάν το μωρό σας κλαίει συνεχώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσει το υπερβολικό κλάμα σε ένα μωρό.

ΚΟΛΙΚΟΙ

Το υπερβολικό κλάμα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας έχει κολικούς. Όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν κολικοί, αλλά κανείς δεν ξέρει τι τους προκαλεί. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι ένα είδος κράμπας στο στομάχι. Ο ήχος του κλάματος είναι μίζερος και στενοχωρημένος, σταματά για μια στιγμή ή για δύο, τότε ξεκινά και πάλι, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να προκληθεί από τα κύματα του πόνου στο στομάχι.

Το κλάμα μπορεί να συνεχιστεί για μερικές ώρες. Μπορεί να υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε το μωρό σας και περιμένετε για να περάσει το κλάμα.

babies-crying-why-foto3

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι όλα τα μωρά κλαίνε πολλές φορές, υπάρχουν στιγμές που το κλάμα μπορεί να είναι ένα σημάδι ασθένειας. Ακούστε τις ξαφνικές αλλαγές στη χροιά ή στον ήχο του μωρού σας όταν κλαίει. Συχνά μπορεί να υπάρχει μια απλή εξήγηση. Για παράδειγμα, αν έχετε βγει έξω περισσότερο χρόνο απ’ότι συνήθως, το μωρό σας μπορεί να είναι κουρασμένο.

Αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να έχουμε μια ασθένεια. Το μωρό σας μπορεί να έχει κάτι ήσσονος σημασίας, όπως ένα κοινό κρυολόγημα, ή κάτι θεραπεύσιμο, όπως παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, αν το μωρό σας:

Έχει αδύναμη, υψίσυχνη και συνεχή κραυγή. Δείχνει πολύ αδρανές όταν το σηκώνεται. Παίρνει λιγότερο απ’το ένα τρίτο των υγρών που δέχεται συνήθως. Έχει περισσότερα ούρα απ’ότι συνήθως. Κάνει εμετό πράσινα υγρά. Έχει αίμα στα κόπρανά του.

Έχει πυρετό 38ο Cκαι παραπάνω, αν είναι λιγότερο από τριών μηνών, ή 39ο C και περισσότερο, αν είναι από τριών μέχρι έξι μηνών. Αν έχει υψηλή θερμοκρασία, αλλά τα χέρια και τα πόδια του είναι κρύα. Έχει πρήξιμο, με τη μαλακή κεφαλή του στο κεφάλι του μωρού. Αν έχει σπασμούς. Γίνεται μπλε, με στίγματα ή πολύ χλωμό. Έχει δυσκαμψία του αυχένα. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, αναπνέει γρήγορα ή με γρυλίσματα, ενώ προσπαθεί σκληρά για να αναπνεύσει, για παράδειγμα, το πιπίλισμα στο πλαίσιο του θώρακα. Έχει ανομοιογενή, μωβ-κόκκινο εξανθήματα, οπουδήποτε στο σώμα, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι της μηνιγγίτιδας. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ακολουθήσετε το ένστικτό σας και επικοινωνήσετε με το γιατρό ή τον ιατρικό σύμβουλο

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ

Αν αποφασίσετε να ανατρέξετε στη βοήθεια του γιατρού σας, θα βοηθούσε αν καταγράφετε πόσο συχνά και πως το μωρό σας κλαίει. Για παράδειγμα, μετά από κάθε γεύμα ή το απόγευμα. Αυτό θα τον βοηθήσει για να βρει την ιδιαίτερη αιτία του προβλήματος. Αυτή η καταγραφή θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ταυτοποιήσετε τη στιγμή που θα θέλετε επιπλέον βοήθεια.

Θα μπορούσατε επίσης να σκεφτείτε για πιθανές αλλαγές στη ζωή σας. Μπορεί να υπάρχουν φορές που θα είστε τόσο κουρασμένοι και θυμωμένοι έτσι ώστε θα αισθάνεστε ότι δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτε. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς γονείς, έτσι δεν πρέπει να ντρέπεται να ζητήσετε βοήθεια. Αν δεν έχετε κανέναν που μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα και το κλάμα σας κάνει νευρικό, βάλτε το μωρό σας στην κούνια ή στο καρότσι, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές, κλείστε την πόρτα, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας. Βάλτε ένα χρονικό όριο, π.χ. 10 λεπτά, και μετά επιστρέψετε.

Μην κουνάτε το μωρό σας. Δεν έχει σημασία πόσο απογοητευμένοι αισθάνεστε, δεν πρέπει ποτέ να τινάζετε το μωρό σας. Κουνώντας βίαια το κεφάλι του μπορείτε να προκαλέσετε αιμορραγία και εγκεφαλική βλάβη. Μιλήστε με ένα φίλο ή με έναν ιατρικό σύμβουλο ή με το γιατρό σας ή με κάποια ομάδα υποστήριξης. Αυτοί μπορεί να σας φέρουν σε επαφή με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα». Το 1989 άρχισε να αρθρογραφεί και το 1990 ξεκίνησε να γράφει κριτικές κινηματογράφου. Το 1992 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, και της FIPRESCI. Το 1994 έγινε μέλος του «Μικρό» (Σωματείο για την ταινία μικρού μήκους), στο οποίο ήταν Πρόεδρος για δύο θητείες. Το 2000 ξεκίνησε να διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου στην Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ), στο «Μικρό», στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου, στο δικό του χώρο και σε συνεργασία με τη filmfabrik Productions, στη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει κινηματογράφο μέχρι σήμερα στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι Fabula, το οποίο διευθύνει. Συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι της FIPRESCI, στην Κωνσταντινούπολη και στη Φιλιππούπολη με θέμα τον βαλκανικό κινηματογράφο. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και σε Φεστιβάλ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι επιστημονικός σύμβουλος του Εργαστηρίου Almakalma, το οποία ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο (Performance). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εξόρμηση, στην οποία ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος, στην Αθηναϊκή, στη Νίκη, στο Μανδραγόρα, στην Ουτοπία, στη Σύγχρονη Εκπαίδευση, στον κατάλογο του Φεστιβάλ της Λάρισας, στη Γραφή, στο Κ.ΛΠ., στο Ριζοσπάστη και στο Αλμανάκ της ΠΕΚΚ. Ίδρυσε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», στο οποίο ήταν διευθυντής σύνταξης, το 1992, το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», στο οποίο ήταν διευθυντής, το 2000. Επιμελήθηκε και συνπαρουσίασε, μαζί με τον Κώστα Σταματόπουλο, την εκπομπή «Cineπλάνο», στο 902TV, από το 2008 έως το 2009. Ήταν υπεύθυνος για τους διαδικτυακούς τόπους www.cinemainfo.gr και www.theaterinfo.gr. Ίδρυσε και διεύθυνε το greeceactuality.wordpress.com. και τώρα διευθύνει και αρθρογραφεί στα www.filmandtheater.gr και www.thessalonikinfo.gr. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Jean Mitry, «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», έχει γράψει τα βιβλία «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, το 2006, «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών (σειρά νεανική Βιβλιοθήκη) και «Κώστας Φέρρης», εκδ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως το Αφιέρωμα στον Παλαιστινιακό Κινηματογράφο, το 2002, την Εβδομάδα Κλασικού Ιαπωνικού Κινηματογράφου και την Εβδομάδα Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 2002, ως μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος Νέων Δημιουργών, στο Ε.Κ.Θ., στη Θεσσαλονίκη, και ιδρυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris, η οποία δραστηριοποιείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Διευθύνει το Αφηγηματικό Εργαστήριο Fabula, που ερευνά τον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο. Έχει σκηνοθετήσει τρείς ταινίες μικρού μήκους, οι δύο πτυχιακές για το Master στο πανεπιστήμιο Middlesex, και την ταινία-ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας». ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ «Μέσα από τις βιτρίνες», 8΄, 2009, σκηνοθεσία «Nafasz», 7΄, 2009, σκηνοθεσία «Η αγία της αρχαίας Μαντινείας», 50΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Στιγμή απολιθωμένη», 31΄, 2010, ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσία «Η τελευταία λατέρνα», 6΄, 2010, σεναριακή επιμέλεια «Το κλειδί της επιστροφής», 13΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Το συρματόπλεγμα», 19΄, 2015, σεναριακή επιμέλεια «Στο Τσινάρι», 7΄, 2017, σκηνοθεσία «Sotos, ζωγράφος αει…πράγμων», 2020, 97΄, σκηνοθεσία-φωτογραφία ΒΙΒΛΙΑ «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, μετάφραση, εκδ. Entracte και Σύγχρονη Εκπαίδευση, Αθήνα, 2001 «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδ. Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, Αθήνα, 2004 «Κώστας Φέρρης», εκδ. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Αθήνα 2004 «Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο», εκδ. Έλευσις, Τρίπολη, 2006


Copyritght 2022 Thessalonikinfo / All rights reserved