HOME

21 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στις 8μ.μ. στην Casa Bianca η έκθεση HOME. Η έκθεση θα περιλαμβάνει τις τελικές επιλογές που προέκυψαν από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στον Λαύκο του Πηλίου το 2013, καθώς και νέες εργασίες με θέμα Ηome. Την έκθεση επιμελούνται ο Δανός φωτογράφος της Magnum Γιάκομπ Σόμπολ και η Sun Hee Engelstoft. Διοργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν: Μάνος Χρυσοβέργης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Λίλη Ζουμπούλη, Αριάδνη Πεδιωτάκη, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ελένη Ονάσογλου, Θανάσης Καρατζάς, Παναγιώτης Σκαλκώτος, Χρήστος Βαταλάχος, Δαρείος Χαλίλι, Πάνος Αρβανιτάκης, Δήμητρα Χατζηπαύλου, Θανάσης Ράπτης, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Σάκης Δαζάνης, Μαρία Καππάτου, Γεωργία Πανάκια, Λουκάς Βασιλικός.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και με την ευκαιρία της παρουσίας του JacobAueSobol στη Θεσσαλονίκη και στα εγκαίνια, ο Δανός φωτογράφος θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 20 Ιανουαρίου από τις 17:00 έως τις 20:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, masterclassμε ελεύθερη είσοδο. Επίσης, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 16:00-20:00 θα γίνει ένα portfolioreview για ενδιαφερόμενους φωτογράφους, στον εκθεσιακό χώρο της Δημιουργικής Ομάδας Φωτογραφίας «Π31», δηλαδή στην Παπαμάρκου 31, στην πλατεία Άθωνος.

Ο εμπνευστής όλου αυτού του project, Γιάκομπ Σόμπολ, απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Πώς επιλέξατε το «Home» ως θέμα εργασίας στο εργαστήριο του Λαύκου;

Πριν από δύο χρόνια είχα αρχίσει το δικό μου project Home. Βρήκα δύο φωτογραφίες που μ’ ενέπνευσαν. Η λήψη της πρώτης είχε γίνει τρία χρόνια πριν και έδειχνε τον δίδυμο αδελφό μου που έβαζε το χέρι του στο μέτωπο της γιαγιάς μου την ώρα που πέθαινε, ενώ η άλλη την αδελφή της Sabine την ώρα που γεννούσε στη Γροιλανδία, πίσω στο 2002. Για μένα ο εμφανής υπαρξιακός χαρακτήρας αυτών των δύο εικόνων σήμανε την αφετηρία για αυτό το project που ονομάστηκε Home.

Από το 2011 φωτογραφίζω φίλους, συνεργάτες και γνωστούς, καθώς επίσης και ξένους που συναντώ, με τους οποίους ένιωσα να συνδέομαι και με προσκάλεσαν μέσα στα σπίτια τους.

Στο εργαστήριό μου στο Λαύκο έδωσα στον καλλιτέχνη την ίδια ανάθεση ή έμπνευση. Φωτογράφησε το σπίτι σου σε ένα χωριό που δεν γνωρίζεις και όπου δεν έχεις βρεθεί ποτέ. Δείξε μου τι σημαίνει σπίτι για σένα. Όχι πώς σου μοιάζει, αλλά πώς το νιώθεις. Γιατί; Γιατί σπίτι είναι εκεί που έχουμε τις ρίζες μας. Είναι ένα μέρος όπου συνεχώς επιστρέφουμε. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και για τον κόσμο που ζούμε, εκεί ψάχνουμε -στην πίσω αυλή μας. Ο τόπος όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητά μας και είναι χτισμένα τα όνειρά μας.

Ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε η ομάδα των Ελλήνων φωτογράφων του εργαστηρίου, σε σύγκριση με τα ακροατήρια ανά τον κόσμο; 

Νομίζω ότι οι Έλληνες φωτογράφοι είχαν πολλά κοινά με τους φωτογράφους στα άλλα εργαστήρια που έχω κάνει σ” όλο τον κόσμο, κυρίως την επιθυμία να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία σαν εργαλείο για να εκφράσεις τον εσώτερό σου κόσμο και την προσωπική σου σχέση με το περιβάλλον σου. Αλλά την ίδια στιγμή ένιωσα πολύ πιο κοντά σ” αυτή την ομάδα απ” ότι σε πολλές άλλες, εξαιτίας του βαθμού της έντασης και της ευαισθησίας που ένιωσα μέσα σ” αυτή την ομάδα. Μ’ έκανε να νιώσω ασφαλής, μ’ έκανε να νιώσω σαν το σπίτι μου. Ταυτίστηκα και εμπνεύστηκα από το πάθος, το χάος, τον παραλογισμό, το άγχος και την αγάπη που εξέφραζε η ομάδα και ενσωμάτωναν οι φωτογράφοι στη δουλειά τους.

photography tefxos 95-Manos Chrisovergis foto2

Τι δυσκολίες συναντήσατε στην συνέχιση του project μετά το εργαστήριο και στη διοργάνωση της έκθεσης;

Όταν είσαι σωματικά μακριά από τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις είναι πάντα μια πρόκληση. Χάνεις την οικειότητα που ένιωσες όταν λειτουργούσες μαζί σαν ομάδα. Αλλά έκανα ό,τι μπορούσα να έρθω σε επαφή με τη δουλειά ξανά, να αφιερώσω χρόνο σ’ αυτή και να προσπαθήσω να νιώσω και να καταλάβω τη φωνή του καθενός από τους φωτογράφους. Από την άλλη, η απόσταση μπορεί να σου δώσει άλλη αντίληψη για τα πράγματα και το ότι έφερα τη SunHee ως επιμελήτρια ήταν ακόμη ένας τρόπος για να μπει νέα ματιά στη διαδικασία, όπου ήδη ένιωσα ότι ήμουν μέρος της. Η ματιά της έδωσε νέα ζωή και νέα δύναμη στην επιλογή και στην έκθεση.

Τα τελευταία χρόνια είστε περιζήτητος και εργάζεστε σε όλο τον κόσμο. Τί άλλο προγραμματίζετε για το 2015;

Έχω πολλά σχέδια για το 2015. Πρώτα απ’ όλα θα κυκλοφορήσω δύο νέα βιβλία. Το TheGomezBritoFamily, που είναι μια από τις πρώτες μου δουλειές, από τη Γουατεμάλα, όπου έζησα με μια οικογένεια ιθαγενών στα βουνά. Το άλλο βιβλίο είναι το ArrivalsandDepartures, ένα ταξίδι οδικώς από την πατρίδα των παιδικών μου χρόνων σ” ένα προάστιο της Κοπεγχάγης προς την Ανατολική Ακτή της Ρωσίας, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κίνα. Είναι το πρώτο βιβλίο από την τετραλογία ArrivalsandDepartures Ανατολή, Δύση, Βορράς και Νότος. Επίσης θα κάνω και κάποιες εκθέσεις -μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί για το Μιλάνο, το Παρίσι, το Σέτε, το Σάο Πάολο, τη Σεούλ και τη Νέα Υόρκη.

…περισσότερα: http://fkth.gr/home/ και https://www.facebook.com/events/333945483471897/

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη). Εγκαίνια 19 Ιανουαρίου, 20:00. Ανοικτά Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00. Έως και 10 Φεβρουαρίου.

Για τη φωτογραφία γράφει ο Θανάσης  Ράπτης


'HOME' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019