ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

του Γιάννη Ιωαννίδη

Στις μέρες μας ένα αγαθό, η υγεία, έχει εμπορευματοποιηθεί στο έπακρο. Όταν ένας Δήμος οργανώνει ημέρες με θέμα την πρόληψη για τα θέματα υγείας, αυτό είναι σημαντικό για τους δημότες του. Ο λόγος για το Δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 16 μέχρι τις 28 Απριλίου 2018 οργανώνονται οι Μέρες Υγείας. Γίνονται δωρεάν έλεγχοι και μετρήσεις για σπιρομέτρηση, οστική πυκνότητα, δερματολογικό έλεγχο για ενήλικες, προληπτικός έλεγχος μαστού, οδοντιατρικός έλεγχος για ενήλικες, τεστ ΠΑΠ, έλεγχος καρδιαγγειακών παραμέτρων, έλεγχος θυρεοειδούς αδένα, κλινικός έλεγχος-πρόληψη καρκίνου. Ακόμη διοργανώνονται ενημερωτικές ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια για διατροφικές συνήθειες, πρόληψη για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, πρώτες βοήθειες, ενίσχυση αυτοεικόνας και επαγγελματική ανάπτυξη.

Συνδιοργανωτές είναι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, το Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, η εθελοντική διασωστική ομάδα Έλληνες Διασώστες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, η GMG Diagnostics Ltd, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μονή Λαζαριστών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 17 Απριλίου

Από 13.00 έως 17.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σε συνεργασία με τον εθελοντή ιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου Παύλου Μελά, κ. Στεργιανούδη Παναγιώτη, ορθοπεδικό-χειρούργο.

Τετάρτη 18 Απριλίου

Από 10.00 έως 12.00, στο ΚΑΠΗ Α΄, Τζαβέλλα 12, στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση), σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Παρίση Χρυσοβαλάντη, πνευμονολόγο.

Πέμπτη 19 Απριλίου

Από 18.00 έως 20.00, αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη, διατροφικές συνήθειες με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη, σε συνεργασία με την κ. Κοντοπίδου Ειρήνη, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του τομέα διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 20 Απριλίου

Από 10.00 έως 13.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, κλινικός έλεγχος-πρόληψη καρκίνου, σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Ανθόπουλο Μιχαήλ, ογκολόγο.

Από 16.30 έως 18.00, βρεφονηπιακός σταθμός Παραμυθόκοσμος, Μεσοχωρίου και Αριστοτέλους, Αμπελόκηποι, ενημερωτικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα.

Σάββατο 21 Απριλίου

Από 9.00 έως 13.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, προληπτικός έλεγχος μαστού, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του κ. Τσιφτσόγλου Αριστείδη, χειρούργου-ειδικού σε παθήσεις μαστού, κ. Δεσίρη Κλέαρχο, χειρούργο-γυναικολόγο, ειδικό σε παθήσεις μαστού, και τον κ. Ανανιάδη Ανανία, χειρούργο-ειδικό σε παθήσεις μαστού.

Από 10.00 έως 14.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, οδοντιατρικός έλεγχος για ενήλικες, συμβουλές στοματικής υγιεινής, σε συνεργασία με τους εθελοντές οδοντιάτρους του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Παύλου Μελά, κ. Αδαμοπούλου Σπυριδούλα, οδοντίατρο, κ. Καγιαμπάκη Χαρά, οδοντίατρο, κ. Ευσταθιάδου Δέσποινα, οδοντίατρο, και τον κ. Ματζούφα Μιχαήλ, οδοντίατρο.

Τρίτη 24 Απριλίου

Από 8.00 έως 13.00, ΚΑΠΗ Ελ. Βενιζέλου 31, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, έλεγχος καρδιαγγειακών παραμέτρων, σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Τσιλώνη Κωνσταντίνο, καρδιολόγο.

Από 13.00 έως 17.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σε συνεργασία με τον εθελοντή ιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου Παύλου Μελά, κ. Στεργιανούδη Παναγιώτη, ορθοπεδικό-χειρούργο.

Τετάρτη 25 Απριλίου

Από 10.00 έως 12.00, ΚΑΠΗ Ευκαρπίας, Εθνικής Αντιστάσεως 15, Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας, έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση), σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Παρίση Χρυσοβαλάντη, πνευμονολόγο.

Από 10.00 έως 13.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, δερματολογικός έλεγχος για ενήλικες, σε συνεργασία με την κ. Δαλαμπούρα Πένη, ειδική δερματολόγο.

Από 10.00 έως 13.00, ΚΑΠΗ Α΄ Τζαβέλλα 12, Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, έλεγχος θυρεοειδούς αδένα, σε συνεργασία με την ιατρό Κιντιράκη Ευαγγελία, ενδοκρινολόγο.

Από 18.00 έως 21.00, στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, Πρώτες βοήθειες για ενήλικες, βρέφη και παιδιά, σε συνεργασία με τον κ. Γιαπιτζόγλου Χρήστο, εισηγητή-εκπαιδευτή της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Έλληνες Διασώστες.

Πέμπτη 26 Απριλίου

Από 8.00 έως 13.00, ΚΑΠΗ Νικόπολης, Παλαιολόγου 5-7, Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, έλεγχος κρδιαγγειακών παραμέτρων, σε συνεργασία με το γιατρό κ. Τσιλώνη Κωνσταντίνο, καρδιολόγο.

Από 10.00 έως 11.30, βρεφονηπιακός σταθμός Σπιτάκι στο Δάσος, Αγίου Στυλιανού 5, Άγιος Παντελεήμονας, Πολίχνη, ενημερωτικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα.

Από 18.00 έως 21.00, στον στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, Πρώτες βοήθειες για ενήλικες, βρέφη και παιδιά, σε συνεργασία με τον κ. Γιαπιτζόγλου Χρήστο, εισηγητή-εκπαιδευτή της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Έλληνες Διασώστες.

Παρασκευή 27 Απριλίου

Από 11.00 έως 13.00, Κοινωνική Υπηρεσία, Λήμνου 2, Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, Εργαστήριο Ανέργων με θέμα: Ενίσχυση αυτοεικόνας και επαγγελματική ανάπτυξη, σε συνεργασία με την ψυχολόγο-στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά, κ. Παρασκευοπούλου Θεοδώρα.

Από 16.30 έως 18.00, βρεφονηπιακός σταθμός Γλαροπούλια, Περικλέους 11, Σταυρούπολη, ενημερωτικό πρόγραμμα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα.

Σάββατο 28 Απριλίου

Από 10.00 έως 13.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας 4, Δημοτική Ενότητα Πολίχνης, οφθαλμολογικός έλεγχος για ενήλικες, σε συνεργασία με τον εθελοντή ιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Παύλου Μελά, κ. Παπαδάτο Γεώργιο, οφθαλμίατρο.

Τεστ ΠΑΠ

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, τους εθελοντές ιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Παύλου Μελά, κ. Γρηγοριάδου Ριόλα, γυναικολόγο, κ. Κανάρη Αλέξανδρο, γυναικολόγο, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Δευτέρα 23 έως και Τετάρτη 25 Απριλίου, ώρες 9.00-12.00, Κέντρο Υγείας Ευόσμου, Χρ. Τεγοπούλου 2 και Περικλέους, Εύοσμος.

Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρες 9.30-11.30, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας , Δημοτική Ενότητα Πολίχνης.

Δευτέρα 23 Απριλίου, ώρα 9.30-11.00, Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνας , Δημοτική Ενότητα Πολίχνης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΜΟΥΡΤΖΙΔΗΣ

Οι «Ημέρες Υγείας» αποτελούν έναν καταξιωμένο θεσμό, ο οποίος δείχνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει ενεργό ρόλο σε ότι αφορά στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών υγείας. Είναι μεγάλη χαρά να διαπιστώνουμε ότι αυτή την προσπάθεια του Δήμου μας την έχουν αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συμπολίτες μας που είδαν να παίρνουν σάρκα και οστά οι προσπάθειές μας να ορθώσουμε ένα «μέτωπο υγείας». Η χρησιμότητα του θεσμού φαίνεται άλλωστε από το πολύ θετικό αντίκτυπο που είχε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχει χαρακτηριστεί από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα ως μία καλή πρακτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρήζει ευρύτερης προώθησης και επανάληψης.

Το 2018 δίνουμε έμφαση στο τρίπτυχο, πρόληψη, ενημέρωση, γνώση, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου μας. Έχοντας κατά νου την μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία, τα στελέχη του Τμήματος Υγείας, Κοινωνικών και Προνοιακών Θεμάτων κατάφεραν και έχτισαν γέφυρες συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υγείας, εθελοντικές οργανώσεις και φυσικά τους εθελοντές γιατρούς του τόπου μας, παρέχοντας μία σειρά από δωρεάν εξετάσεις, ενημερωτικές ημερίδες και βιωματικά εργαστήρια. Σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να ενισχύσουμε την ασπίδα προστασίας, γύρω από τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται, βιώνοντας στο νευραλγικό κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης τον αντίκτυπο της μακροχρόνιας οικονομικής στενότητας. Παράλληλα, να ενημερώσουμε τους πολίτες για την ανάγκη υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής που θα διασφαλίσει τη διατήρηση της υγείας τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Η επιτυχία του θεσμού είναι το εφόδιο για να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις «Ημέρες Υγείας» του Δήμου Παύλου Μελά τα επόμενα χρόνια. Από τον ίδιο τον κόσμο αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση στις προληπτικές εξετάσεις και στην ενημέρωση για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την υγεία.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΧΑΡΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ

Ο Δήμος μας έχοντας ως βασικό μέλημα του την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών του για θέματα υγείας, διοργανώνει σειρά προληπτικών εξετάσεων, προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημερωτικών ομιλιών. Οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, θα έχουν τη δυνατότητα από 16 έως 28 Απριλίου να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις και να ενημερωθούν για θέματα υγείας.

Τον τελευταίο χρόνο γίνεται μία συνεχής προσπάθεια προσφοράς υπηρεσιών σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές υγείας που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά δράσεων και ενεργειών, πάνω σε θέματα πρόληψης, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστούν με άλλες δράσεις-δομές.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο, το υφιστάμενο σύγχρονο Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο θα ενισχυθεί σύντομα με τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας, ο σχεδιασμός λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού άνοιας, οι ΤΟΜΥ που συστάθηκαν και στις τρεις δημοτικές ενότητες, η διοργάνωση σειρά εκδηλώσεων με θέμα: «Ραντεβού με τα παιδιά», με  σκοπό την πρόληψη μέσω ιατρικών εξετάσεων και την ψυχαγωγία των παιδιών με δράσεις παιδαγωγικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα, η λειτουργία της δομής «Δημοτικό Σπίτι» για την προσωρινή φιλοξενία κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις με την πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι ενημερωτικές ομιλίες με θέμα: «Μικρές συμβουλές για πετυχημένα γηρατειά» και «Ψυχολογική στήριξη και συμβουλές σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer» είναι μερικές από τις δομές και δράσεις που σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες μεριμνούν για το υπέρτατο αγαθό της υγείας των πολιτών μας.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα από Δευτέρα 2 Απριλίου έως Παρασκευή 13 Απριλίου και ώρες 8.00 έως 14.00.

Σπιρομέτρηση: 2310604500

Έλεγχος μαστού: 2310020169

Δερματολογικός έλεγχος: 2310020166

Τεστ ΠΑΠ: 2310020169

Κλινικός έλεγχος-πρόληψη καρκίνου: 2310020169

Οστεοπόρωση: 2310604500

Οδοντιατρικός έλεγχος: 2310609380

Οφθαλμολογικός έλεγχος: 2310609380

Καρδιαγγειακός έλεγχος: 2310020185

Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα: 2310600779

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών: 2310604500

Εργαστήρια ανέργων: 2310020167

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


'ΗΜΕΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019