ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

του Γιάννη Φραγκούλη

Το να μάθει κάποιος την ιστορία της χώρας του -και όχι μόνο- δεν είναι κάτι το εύκολο. Στα σχολικά  μας χρόνια ήταν βασανιστικό να μαθαίνουμε την ιστορία και θεωρούσαμε, με τον τρόπο που γινόταν η διδαχή από τους καθηγητές, ότι η Ιστορία είναι ένα νεκρό σώμα. Το ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα το καταλάβαμε πολύ αργότερα, όταν ανοίξαμε και διαβάσαμε τα πρώτα βιβλία ιστορίας.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο και ζωντανό βιβλίο είναι η ίδια η πόλη που ζούμε. Ο κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία, κάθε γωνιά έχει το δικό της ιστορικό γεγονός που την κάνει μοναδική. Η ονομασία του κάθε δρόμου δίνει το κέντρισμα να διαβάσουμε για την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Με αυτό τον τρόπο η πόλη που ζούμε ζωντανεύει, τη σεβόμαστε και την αγαπούμε, θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε μία σειρά βίντεο που θα έχουν να κάνουν με την ιστορία έτσι όπως αποτυπώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Κάνοντας μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη, κάθε δρόμος είναι ένα ιστορικό σημείο, μία αφορμή για να ξεκινήσουμε μία ιστορική αναφορά ή έρευνα. Οδός Δεμερτζή, Αλκαίου, Θηραμένους, Μεγακλέους, Μοργκεντάου, Νίκογλου, Παυσίλυπου, Σαρδέων, Μητροπολίτου Ιωσήφ, Σταύρου Βουτυρά, Λουκά Βενετούλια, είναι μερικοί από τους πολυάριθμους δρόμους που κρύβουν ένα τεράστιο ιστορικό αφήγημα που, αν ασχοληθούμε με αυτό, θα γοητευτούμε από όσα έγιναν, θα διδαχθούμε για αυτά που θα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον, θα μάθουμε για όσα έγιναν και για αυτά που θα έπρεπε να γίνουν. Θα δούμε τη Θεσσαλονίκη σαν ένα ζωντανό οργανισμό και όχι σα μία νεκρή και αδιάφορη πόλη. Θα την αγαπήσουμε.

Στην αναφορά μας στην ονοματοδοσία της Θεσσαλονίκης θα ασχοληθούμε σε ένα ειδικό μέρος αυτού του ιστοχώρου, τον οποίο αφιερώνουμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς να αναπνέουμε ελεύθερα και να μπορούμε να εκφράζουμε τη γνώμη μας έτσι όπως νομίζουμε καλύτερα.


'ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019