ΛΑΚΤΟΓΕΝΕΣΗ

Η λακτογένεση (lactogenesis) είναι η αρχή για την παραγωγή γάλακτος και παράγεται σε τρεις φάσεις. Η Φάση 1 διαρκεί 12 εβδομάδες πριν απ’την «παράδοση». Αυξάνεται η λακτόζη, οι πρωτεΐνες και οι ανοσοσφαιρίνες, μειώνονται οι περιεκτικότητες σε νάτριο και χλώριο, κατά τη συσσώρευση ουσιών που θα χρησιμεύσουν για την παραγωγή γάλακτος στο στήθος.

Η αρχή της Φάσης 2, της λακτογένεσης, αρχίζει με την ξαφνική απόσυρση των ορμονών της εγκυμοσύνης, κατά τη μεταφορά στον πλακούντα. Αυτή η Φάση ολοκληρώνεται σε 2 ή 3 μέρες μετά τον τοκετό, στη χρονική περίοδο που «το γάλα έρχεται», όπως λέμε. Παρατηρείται αύξηση της ροής του αίματος, της περιεκτικότητας σε οξυγόνο, σε γλυκόζη και σε κιτρικό αλάτι στο στήθος.

Η Φάση 3, οποία λέγεται και γαλακτοποίηση, είναι η δημιουργία του ώριμου γάλακτος. Το στήθος δεν είναι απλώς μία παθητική αποθήκη γάλακτος, είναι ένα όργανο μίας δραστικής παραγωγής. Όταν το νεογνό θηλάζει μία σειρά από γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο σώμα της μητέρας. Αφού η Φάση 2, της λακτογένεσης, έχει ξεκινήσει, η παραγωγή του γάλακτος κανονίζεται απ’το νεογνό. Τρεις παράγοντες είναι αναγκαίοι για να διατηρηθεί η γαλακτική ουσία: οι νευρο-ορμονικές διαδικασίες της επαφής, ο θηλασμός και διέγερση του στήθους, η μετακίνηση του γάλακτος.


'ΛΑΚΤΟΓΕΝΕΣΗ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019