Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

LET-DOWN

Η επιφανειακή πίεση στο στήθος είναι τόση που να μην επιτρέπει το γάλα να φεύγει ελεύθερα απ’το στήθος. Η απαίτηση εκροής γάλακτος (MER) είναι η δράση της ωκυτοκίνης πάνω στους μαλακούς μυώνες κάθε κυψελίδας σε μικροσκοπικό επίπεδο. Δραστηριοποιούμενες οι κυψελίδες σπρώχνουν το γάλα στους αγωγούς και τελικά στο νεογνό. Όσο το μωρό συνεχίζει να τρέφεται όλο και περισσότερη εκροή γάλακτος επιτυγχάνεται. Στις πρώτες ημέρες τροφής μπορεί να παίρνει πέντε έως οκτώ λεπτά γάλα. Η ωκυτοκίνη, όπως και η προλακτίνη, εκρέει σε κύματα. Έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής στο μητρικό ορρό. Το πρώτο κύμα έρχεται πριν το μωρό φτάσει στο μαστό, αφού η μητέρα σκεφτεί ότι είναι ο χρόνος για τροφή ή αφού το νεογνό κλάψει.

Μεταγενέστερες εκροές έρχονται όταν η θηλή είναι σκληρή. Η μήτρα συμβάλλει στην εκροή της ωκυτοκίνης. Στις πρώτες μέρες, μετά απ’το θηλασμό, αυτοί οι πόνοι μετά τη γέννα γίνονται πολύ ανυπόφοροι. Όσο μεγαλύτερη είναι η αυτονομία της μητέρας τόσο πιο έντονοι είναι οι πόνοι μετά τον τοκετό. Μητέρες έχουν προβληματιστεί όταν δεν μπορούν να αισθανθούν την απαίτηση του γάλακτος στην περίοδο μετά τον τοκετό. Αυτή η έλλειψη της αίσθησης είναι φυσιολογική. Η μητέρα μπορεί να εκπαιδευτεί να παρατηρεί το μωρό στις εκρήξεις κατάποσης, στις κράμπες της μήτρας όταν ρέει το γάλα, τις αϋπνίες, τα σήματα ότι  η απαίτηση του γάλακτος έχει έρθει.

Μετά την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα, η μητέρα συνήθως μπορεί να αισθανθεί την απαίτηση γάλακτος. Πολλές μητέρες την αισθάνονται μόνο όταν υπάρχει απαίτηση για τροφή. Λίγες γυναίκες είναι ενήμερες για την απαίτηση γάλακτος. Ακόμη, μπορεί αυτή να γίνει αισθητή σαν ένα μυρμήγκιασμα. Κατά περίπτωση, κάποιες γυναίκες την περιγράφουν σαν ένα κάψιμο ή σα μία αίσθηση που πονάει.


'Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019