ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕΪΖΛΣ

ΆΛΜΠΕΡΤ ΜΕΪΖΛΣ

ο καλύτερος καμεραμάν του κόσμου

Τα αδέρφια Ντέιβιντ και Άλμπερτ Μέιζλς θεωρούνται πρωτοπόροι του «άμεσου κινηματογράφου» στην Αμερική, αυτού που όλοι ξέρουμε ως Σινεμά Ντιρέκτ. Με κάμερες στο χέρι και ελαφρύ φορητό εξοπλισμό (αρκετές φορές επινοημένο από τους ίδιους) κατάφεραν να πλησιάσουν τα θέματά τους με αμεσότητα, ευρηματικότητα, θράσος και πηγαίο αυθορμητισμό και να γυρίσουν επιδραστικά ντοκιμαντέρ, εξελίσσοντας παράλληλα ένα προσωπικό στιλ και τρόπο κινηματογράφησης που δημιούργησε σχολή.

Ο Άλμπερτ Μέιζλς (1926-2015) ήταν ο μεγαλύτερος από τους δυο κι αυτός που ξεκίνησε πρώτος μ” ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την Ψυχιατρική στη Ρωσία (1955). Ο αδερφός του Ντέιβιντ (1931-1987) τον σιγοντάρισε στην πορεία (1963, Σόουμαν). Έκτοτε γύρισαν μαζί ή με άλλους συνεργάτες αρκετά εμβληματικά μουσικά ντοκιμαντέρ για τους Μπιτλς (τουλάχιστον τρία), τους Στόουνς (Gimme Shelter), το φεστιβάλ Μόντερεϊ Ποπ, την αοιδό Τζέσι Νόρμαν (… τραγουδάει Κάρμεν), τον μαέστρο Σέιτζι Οζάβα, τον Χόροβιτς (… παίζει Μότσαρτ, Ο τελευταίος ρομαντικός), τον Μαρσάλις (Baroque Duet).

Έκαναν επίσης πορτρέτα διάσημων και άσημων καθημερινών ανθρώπων (Ο πωλητής, Σάλι Γκρος – Η χαρά της ακινησίας, Grey Gardens, Orson Welles in Spain, Meet Marlon Brando, Muhammad and Larry, Όταν ήμασταν βασιλιάδες, Ίρις), σειρά ταινιών για το ντουέτο περιβαλλοντικής τέχνης Χρίστο και Ζαν-Κλοντ, για το Κέντρο Γκετί (Σύμπνοια απόψεων) κ.α.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τους τίμησε στην 3η του διοργάνωση (2001).

Ο Άλμπερτ Μέιζλς έχασε πριν λίγες μέρες τη μάχη με τον καρκίνο, στα 88 του. Το τελευταίο του γύρισμα έχει τον σημαδιακό τίτλο In Transit (2015, σε μετάβαση).

Κώστας Γ. Καρδερίνης


'ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕΪΖΛΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019