Ο ΤΑΣΟΥΛΗΣ

Με έναν κόμπο στο λαιμό. Έτσι με υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη. Και με ένα σφίξιμο στο στομάχι. Δικά της ήταν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και μου τα μετέδωσε. Η Θεσσαλονίκη χωρίς τον Τάσο είναι αλλιώς. Δεν θα είναι ξανά ποτέ η ίδια. Για μένα τουλάχιστον. Αλλά και η νύμφη του Θερμαϊκού, όπως όλες οι νύμφες που γουστάριζε ο Τασούλης -γιατί ήταν μεγάλος εραστής, παρά τα 120 κιλά του και τα τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα- είμαι σίγουρος ότι θα νιώθει για πάντα την απουσία του.

Συμπλήρωσε 500 τεύχη και 13 χρόνια ο «Εξώστης» του, το περιοδικό που διανέμεται δωρεάν και γεννήθηκε από το  χιούμορ, το χαβαλέ και την πλάκα της παρέας νεαρών διανοούμενων στον Β΄ εξώστη, όταν το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν στις δόξες του. Εκεί γνωριστήκαμε πριν από 15 χρόνια και κάθε φορά που ανέβαινα Σαλονίκη τον αναζητούσα. Ατέλειωτες συζητήσεις στον ένδοξο Ντορέ, άσκοπα αλλά και σκόπιμα ξενύχτια, ερωτικά. Πήγαινε απευθείας στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο που έκανε εκπομπές. Ήταν πρώτα εραστής ο Τασούλης και μετά δημοσιογράφος ή οτιδήποτε άλλο. Διοργανωτής εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων.

Λίγες μέρες πριν σταματήσει η καρδιά του, έτσι ξαφνικά, είχαμε βρεθεί στο «Εν Δελφοίς». Ήταν μία χαρά, όπως κι εσείς τώρα. Δώσαμε ραντεβού να βρεθούμε στη Μύκονο. Ανέβηκε Σαλονίκη. Συμπλήρωνε 500 τεύχη και 13 χρόνια ο «Εξώστης». Σημαδιακό. Έβαλε το Σπύρο το Βούγια να του πάρει συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος: «Δεν ξέρω να θα ξαναείμαστε μαζί», είπε. Προαισθάνθηκε το ξαφνικό, το άδικο τέλος;

Ο Τάσος Μιχαηλίδης ήταν μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του πολιτισμού, των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Μια επιβλητική φιγούρα. Από τους σημαντικότερους της γενιάς μας. Μας εγκατέλειψε απότομα, αφήνοντάς μας κληρονομιά τα 500 τεύχη του κινηματογραφικού-πολιτιστικού του περιοδικού, αλλά και μερικές απίστευτες αληθινές ερωτικές ιστορίες που, αν είμαι καλά, ελπίζω να αξιωθώ κάποια στιγμή να τις διηγηθώ.

Ανδρέας Ρουμελιώτης

(Ελευθεροτυπία, 17 Ιουλίου 2000)


'Ο ΤΑΣΟΥΛΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019