ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ

του Γιάννη Φραγκούλη

(ψυχαναλυτή-ψυχοθεραπευτή)

Κάτι που δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη είναι οι ψυχολογικές συνέπειες αυτής της μαζικής καραντίνας, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνεύρεσης των ανθρώπων. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες;

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο άνθρωπος είναι αγελαίο ζώο, δηλαδή ζει και αναπτύσσεται μέσα στην αγέλη. Ο Αριστοτέλης, μάλιστα, θεωρούσε ότι ο άνθρωπος που δεν έχει ενταχθεί στην κοινωνία είναι ουσιαστικά νεκρός. Μέσα από τη συνομιλία και τις ανταλλαγές απόψεων μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε, βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, απολαμβάνουμε και είμαστε σε ασφάλεια.

Η απόλαυση και η ασφάλεια είναι τα δύο ζητούμενα της ψυχαναλυτικής θεωρίας και έχουν να κάνουν με την επιστροφή στη μήτρα, στη Μητέρα, στον Αρχέγονο Άνθρωπο, εκεί που θα βρούμε τα στοιχεία του εαυτού μας. Όταν αυτό σταματήσει αρχίζει μία διαδικασία παραγωγής νευρώσεων που μολύνουν, σε τελική ανάλυση, το βιολογικό σύστημα του ανθρώπου.

Το «Μένουμε σπίτι» από μόνο του δε λέει τίποτε. Το «Μένουμε σπίτι» και ενεργοποιούμαστε προς κάποιες κατευθύνσεις είναι μία άλλη κουβέντα. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος: να διαβάσει, να δει ταινίες, να γράψει, να δημιουργήσει, να μαγειρέψει, να κουβεντιάσει, να εξερευνήσει το σπίτι του (το οποίο ουσιαστικά το αγνοούμε), να βγει στο μπαλκόνι του και να μιλήσει με το γείτονά του και άλλα πολλά.

Αν καθίσει ως παθητικός θεατής της ζωής του η νεύρωση του θα γίνει υστερική, θα πλησιάσει την ψύχωση, θα κανονίσει τις αναπνοές του έτσι ώστε να δηλητηριάζεται ο οργανισμός του, με τις ανεπαρκείς ποσότητες οξυγόνου που θα παίρνει, να μην κανονίζεται η ομαλή κυκλοφορία του αίματος, να αισθάνεται μία δυσφορία (αναπνευστική και παθολογική), να έχει μία μη σωστή λειτουργία εκεί όπου ο οργανισμός του αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα.

Για αυτό μη βγείτε. Όμως μη μείνετε παθητικοί. Κάθε μέρα κάντε και κάτι άλλο. Ανακαλύψετε ένα διαφορετικό κόσμο: το σπίτι σας, τη γειτονιά σας. Και αγαπήστε το. Αυτό θα είναι το ευεργέτημα του κορωναϊού.


'ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019