ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η σύσταση του γάλακτος περιέχει και κάποιες άλλες ορμόνες στις κυψελίδες, όπως η ινσουλίνη, η κορτιζόλη, ο θυροειδής, ο παραθυροειδής και η ορμόνη της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην ικανότητα αποθήκευσης, μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι, επειδή δεν υπάρχουν προφανείς δεξαμενές ή κύστες στο στήθος, το περισσότερο γάλα παράγεται σύμφωνα με τη ζήτηση, κατά τη διάρκεια της τροφής. Πρόσφατες έρευνες των Daly και Hartmann δείχνουν ότι κάθε στήθος έχει τη δική του μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα. Αυτό δε σχετίζεται με το μέγεθος του στήθους.

Μητέρες με μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα είχαν συχνά λιγότερη τροφή παρά αυτές με μικρότερη ικανότητα. Πάντως, οι μητέρες στην ομάδα έρευνας παρήγαγαν περίπου την ίδια ποσότητα γάλακτος σε μία χρονική περίοδο 24 ωρών. Οι μελέτες της αποθηκευτικής ικανότητας δείχνουν γιατί ο κώδικας τροφής, παρά ο αυστηρός προγραμματισμός, είναι καλύτερος για το απόθεμα του μωρού και της μαμάς, σύμφωνα με τις μελέτες των Marasco και Barger.

Το στήθος ποτέ δεν είναι εντελώς άδειο. Ένα άδειο στήθος είναι εσφαλμένος χαρακτηρισμός και φυσιολογικά αστήρικτος. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τροφής απ’το νεογνό, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή του γάλακτος, αναφέρουν οι μελέτες των Lawrence και Lawrence, αλλά και των Riordan και Auerbach. Η ποσότητα της παραγωγής εξαρτάται απ’την κίνηση του γάλακτος: όσο περισσότερο γάλα κινείται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η παραγωγή.

Ο τοπικός έλεγχος παίρνει σχεδόν τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Το γάλα παράγεται σε τοπικό πεδίο και εξαρτάται απ’τον αριθμό των δεκτών της προλακτίνης, κατά τη διάρκεια ενδοκρινικού σταδίου. Εάν το γάλα δεν κινείται μία αρνητική ανατροφοδότηση έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος.


'ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019