ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟΪ

Δυστυχώς οι εκδηλώσεις για τα παιδιά είναι μία «επιδημία» της εποχής των χριστουγέννων και του πάσχα. Τότε τα σχολεία κλείνουν, το κλίμα είναι εορταστικό, το μάρκετινγκ τραβά να ασχοληθούμε με τα παιδιά. Ξεχνάμε όμως ότι η παιδική ψυχή έχει την ανάγκη της αγωγής της -της ψυχαγωγίας- όλο το χρόνο.

Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών αυτή την εποχή γίνεται ένας οργασμός από εκδηλώσεις, δράσεις, γιορτές. Τον υπόλοιπο χρόνο επίσης θα βρεις τα σαββατοκύριακα όλο και κάτι να γίνεται για να διασκεδάσουν τα παιδιά. Υπάρχουν και οι δύο παιδικές βιβλιοθήκες, στη Νεάπολη και στις Συκιές, που όλο το χρόνο είναι εκεί και περιμένουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον πολιτισμό, την ιστορία, την εκπαίδευση, εκτός σχολείου, δυναμώνοντας τη μαθησιακή προσπάθειά τους.

Εμείς παρακολουθήσαμε μία από αυτές τις εκδηλώσεις. Ήταν Σάββατο, σχεδόν μεσημέρι, και ο χώρος μπροστά στο Ρολόι είχε γεμίσει με παιδιά. Η ουρά ήταν απίστευτη για να ζωγραφίσουν στα προσωπάκια τους με νερομπογιά είτε έναν χιονάνθρωπο είτε έναν Άγιο Βασίλη είτε κάποιο άλλο σύμβολο χριστουγεννιάτικο. Οι εθελόντριες της δράσης «Σχεδία στην πόλη» ήταν καταπληκτικές και πολύ δημιουργικές στα σχέδια που έκαναν. Η χαρά των παιδιών μεγάλη. Ακόμα και παιδιά κάτω των δύο ετών κάθισαν και τα έβαψαν.

Πιο πέρα ο Άγιος Βασίλης καλούσε τα παιδιά σε μία παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες στο μέγεθος του ανθρώπου. Το σχήμα «Ρεντίκολο» είχε αναλάβει να διασκευάσει το γνωστό παραμύθι του Πινόκιο. Λίγο πριν, ο Άγιος Βασίλης στο σπιτάκι του έδινε ένα συμβολικό δώρο στα παιδιά.

Οι δύο ηθοποιοί του «Ρεντίκολο» ήταν καταπληκτικοί. Το παραμύθι άλλαξε λίγο και ήρθε στα μέτρα της εποχής μας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένα διαδραστικό παιχνίδι, σε κάποιο σημείο τα παιδιά να επικοινωνούν με τους ηθοποιούς και να ορίζουν την έκβαση της πλοκής.

Θα μπορούσε κάποιος να βρει στα παιδικά πρόσωπα τη χαρά της συμμετοχής και της συνδημιουργίας σε ένα παιχνίδι που προσομοιώνεται στην ίδια τη ζωή, στην απόλαυση τελικά, η οποία θα τα οδηγήσει στην αντίληψη της πραγματικότητας, έτσι όπως αυτά τη φαντάζονται και τη σχεδιάζουν.

Αυτό είναι το νόημα του παιχνιδιού και έτσι η ζωή του παιδιού παίρνει άλλη τροπή όταν βάζει τη φαντασία του να δημιουργήσει κρατώντας μία απόσταση από το γονιό του για να τον βρει αργότερα με έναν άλλον τρόπο, πιο δυνατό, πιο αγαπημένο, κρατώντας τις θετικές του στιγμές.

Οι γιορτές στη Νεάπολη συνεχίζονται μέχρι την Πρωτοχρονιά με αμείωτο ρυθμό, με πολύ κέφι. Οι εργαζόμενοι δίνουν το περίσσευμα της δυναμικής του εαυτού τους και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το αναγνωρίσουμε είτε  συμφωνούμε είτε όχι με τη δημοτική αρχή.

Γιάννης Φραγκούλης


'ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟΪ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019