ΠΡΩΗΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

η ρύπανση έχει πλέον εγκατασταθεί

του Γιάννη Φραγκούλη

Όταν κλείνει ένα σχολείο είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην κοινωνία. Πολύ περισσότερο όταν αυτό ρημάζει και μένει έτσι όπως ήταν, να θυμίζει τις παλιές μέρες, τη γνώση, την κρίση που ξαφνικά κόπηκαν και έμειναν μετέωρες στη μαύρη τρύπα της κοινωνίας, αφήνοντας τις μνήμες μόνο να υπάρχουν. Ο λόγος για το Τεχνικό Λύκειο της Σταυρούπολης που έκλεισε, μεταφέρθηκε, ο χώρος που ήταν δεν είναι πλέον, φαίνεται, χρήσιμος. Ένα άδειο κτίριο που θα μπορούσε να γίνει μία μικρή κυψέλη πολιτισμού.

Αντί αυτού, υπάρχει στη θέση του ένα κτίριο που μόνο βρωμιά δίνει στους ανθρώπους που περνούν ή μένουν εκεί. Το βίντεο που ακολουθεί δίνει μία εικόνα του προβλήματος. Μία βαμμένη «αγγελία» λέει ότι πωλείται. Κάποιος έσβησε επιμελώς τα δύο τελευταία νούμερα του τηλεφωνικού αριθμού. Αν δούμε λίγο πιο προσεχτικά η πόρτα, από τη μεριά της Λαγκαδά, έχει παραβιαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μπορεί να το ξέρει. Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί το κτίριο και να του αποδοθεί μία άλλη χρήση, όχι αυτή της κατάληψης ή της παράνομης χρήσης.

Τα άδεια κτίρια στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά. Η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη στον πολιτισμό και στην κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα θέμα που θα επανέλθουμε, για τις διάφορες περιπτώσεις. Εδώ όμως είναι μία περίπτωση που κραυγάζει ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η υπηρεσία υγιεινής της Νομαρχίας θα πρέπει να αναλάβει το θέμα πριν να είναι αργά. Είχε ακουστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, το θέμα έχει απροσδιόριστη λύση, όπως και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο είναι απέναντι. Θα επανέλθουμε. Όπως θα επανέλθουμε στο μεγάλο θέμα της χρήσης των κτιρίων για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, τη μεγάλη σημασία και την ωφέλεια στην κοινωνία που έχουν, αν το κρίνουμε από διαφορετικές γωνιές.


'ΠΡΩΗΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019