ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ

58ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/11/2017

του Γιάννη Φραγκούλη

«Το αόρατο χέρι» (83΄)

(Φρίντα Λιάππα, Δευτέρα, 12.30, Αόρατα Χέρια)

Έντεκα διαφορετικοί επαγγελματίες κάνουν τη δουλειά τους, σε ένα χώρο, μπροστά σε θεατές. Παράλληλα παρακολουθούμε την ιστορία τους. Μία ταινία που ξεπερνά τα όρια του κινηματογράφου και συνδυάζει αυτή την τέχνη με αυτή του θεάτρου.

«Καθοδήγησης ζωής ΑΕ» (101΄)

(Ολύμπιον, Δευτέρα, 15.15, Διεθνές Διαγωνιστικό)

Οι ζωές των ανθρώπων κανονίζονται από ένα κεντρικό σύστημα. Το σενάριο μας θυμίζει τον «Πύργο», του Κάφκα, το έργο του Όργουελ και την ταινία «Αλφαβίλ», του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Στην ταινία βλέπουμε τον κανονιστικό τρόπο ζωής, η αγάπη και γενικά τα συναισθήματα είναι απαγορευμένα, αλλά και ο καλύτερος τρόπος να αντισταθούν αυτοί οι άνθρωποι.

«Αραβία» (96΄)

(Τζον Κασσαβέτης, Δευτέρα, 17.30, Ανοικτοί Ορίζοντες)

Στη Βραζιλία παρακολουθούμε τη ζωή ενός μετανάστη από την Αφρική και παράλληλα διαβάζουμε το ημερολόγιο του, στο οποίο εξηγεί τη ζωή του με ποιητικό τρόπο. Κάτι ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία, αυτή η ταινία μας μιλά με αλληγορικό τρόπο για τη ζωή των μεταναστών, σε ένα μακρινό τόπο, με άλλη γλώσσα και πολιτισμό.

«Σπόρος» (127΄)

(Σταύρος Τορνές, Δευτέρα, 20.30, Ματιές στα Βαλκάνια)

Εξαιρετική ταινία του Καπλάνογλου. Ακολουθεί την αισθητική των προηγούμενων ταινιών του: μινιμαλισμός, ανάλυση βαθιά μέχρι τον πυρήνα του θέματος, αξιόλογη χρήση των συμβόλων που δημιουργούν το νόημα που έχει σχεδιάσει ο σκηνοθέτης. Εδώ η θεματική είναι ο σεβασμός στη φύση και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.


'ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019