ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΣΤΟ POETA

Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας 2015 θα προβληθούν στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ Poeta, πλατεία Αριστοτέλους 34, δίπλα στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου 2016, από τις 5.00 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ.

Η ταινία μικρού μήκους είναι το πλέον παραγνωρισμένο μέρος του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Το ευρύ κοινό πιστεύει ότι είναι ένα δόκιμο έργο ενός σκηνοθέτη που θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ατελές, ή ότι είναι κάτι ανάξιο λόγου για τη θέασή του. Παράλληλα το ελληνικό κράτος δε βοηθά καθόλου στην προώθηση της ταινίας μικρού μήκους, ένα θέμα που έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν έχει λυθεί ακόμα. Δε βοηθά επίσης στην παραγωγή αυτών των ταινιών, έτσι οι εταιρείες παραγωγής απλά διαχειρίζονται το κεφάλαιο παραγωγής και αφήνουν μετά την ταινία στην τύχη της, με άλλα λόγια σε ένα ράφι.

Κατά συνέπεια, τόσο οι ταινίες όσο και οι σκηνοθέτες σπανίως έρχονται σε επαφή με το κοινό, οι ταινίες σπανίως προβάλλονται, άρα, και εφόσον μία ταινία ορίζεται ως ένα οπτικοακουστικό μέσο που έχει προβληθεί σε κοινό, στην Ελλάδα, επισήμως, η ταινία μικρού μήκους απλά δεν υπάρχει. Οι προσπάθειες των σκηνοθετών και των κινηματογραφιστών να κάνουν ταινίες μικρού μήκους, ιδίως αυτών που επιμένουν να κάνουν μόνο ταινίες μικρού μήκους, είναι ηρωικές, ένας τρόπος αντίστασης σε μία παράλογη πολιτική και ουσιαστικά μία πολιτική πράξη που εγγράφεται στο πολιτισμικό πεδίο της χώρας μας.

provoles-tainion-mikrou-mikous-poeta-foto2

Το να προβάλλεις τις ταινίες μικρού μήκους, και ιδίως όλη την εγχώρια παραγωγή είναι μία πράξη σεβασμού σε αυτούς που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό ένα κύτταρο πολιτισμού, πιο ειδικά ένα κομμάτι όπου δοκιμάζεται η αισθητική και η αφήγηση στην κινηματογραφική τέχνη, προτείνονται νέες μορφές αφήγησης και αισθητικής που μπορεί, αργότερα, να γίνουν εμπορικές γενικά στον κινηματογραφικό χώρο. Σεβόμαστε αυτές τις προσπάθειες και τις μελετούμε μέσα από αυτή την προβολή, χωρίς να κάνουμε διαχωρισμούς.

Σας καλούμε όλους σε αυτή την πρώτη προβολή όλων των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας 2015, να δείτε τις ταινίες και να συνομιλήσετε με τους σκηνοθέτες που θα είναι παρόντες, να συμμετάσχετε σε αυτή τη γιορτή, να προβληματιστείτε και να κοινωνήσετε το μήνυμά τους. Στο Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο-Καφέ Poeta, πλατεία Αριστοτέλους 34, δίπλα στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου 2016, από τις 5.00 μ.μ. μέχρι αργά το βράδυ. Τις συνομιλίες συντονίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, προαπαιτούμενο η καλή θέλησή σας που πιστεύουμε ότι είναι δεδομένη. Σας περιμένουμε!

Γιάννης Ιωαννίδης


'ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019