ΡΥΘΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Η τελευταία ταινία του Γιάννη Λάμπρου, «Ρυθμοί Αιγαίου», προβάλλεται στον κινηματογράφο Παύλος Ζάννας, στο Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη. Η ταινία αυτή δεν ολοκληρώθηκε απ’το σκηνοθέτη, λόγω του ότι πέθανε αιφνιδίως, το μοντάζ όμως έγινε απ’τους συνεργάτες του, στη λογική και την αισθητική που αυτός είχε χαράξει.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Γεννήθηκε στις Κονίστρες της Εύβοιας το 1954. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης, αποφοίτησε από την κινηματογραφική σχολή «Ευγενία Χατζίκου» και συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Haute Etudes στο Παρίσι. Έκανε κυρίως ταινίες ντοκιμαντέρ και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ντοκιμαντερίστες της νέας γενιάς. Οι ταινίες του έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Γιάννης Λάμπρου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Σ (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) από το 2000 έως το 2005. Δίδαξε θεωρία του ντοκιμαντέρ στο New York College. Από τον Μάρτιο του 2008 ήταν Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 2011.

rythmoi aigaiou pavlos zannas foto2

Φιλμογραφία

(επιλογή)

1988: «Η Περιπέτεια ενός Μικρού Κακοποιού», διασκευή σε μια νουβέλα του Ίταλο Καλβίνο. Ταινία μικρού μήκους.

1991: «Μεταξύ Κόμιξ και άλλων», ντοκιμαντέρ 30΄. Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα».

1992: «Άϊμαν»: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, με το Α’ κρατικό βραβείο Ποιότητας και Α’ Βραβείο στο οικολογικό Φεστιβάλ του Zlatibor.

1993: «Οπλές»: Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Τιμητική διάκριση και συμμετοχή στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1995: «Ιδρωμένα Αλώνια»: Ντοκιμαντέρ. Α’ βραβείο καλλιτεχνικής και τεχνικής αρτιότητας από την ΕΤΕΚΤ.

1997: «Στα ίχνη του Ορφέα», ντοκιμαντέρ.

1999: «Περάσματα από τον παράδεισο»: ντοκιμαντέρ, 16mm, έγχρωμη, 70’. Α΄ βραβείο Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της ΜΟΣΧΑΣ. Golden Knight 2002 (Xρυσός Ιππότης). Α” βραβείο POKROV KINO FESTIVAL Κίεβο 2008. Άνοιγμα του ελληνικού πανοράματος ταινιών στο διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ το 2005. Προβολή στο American Museum of the Moving Image στην Νεα Υόρκη τον Μάρτιο του 2004. Εθνογραφικό Φεστιβάλ CRECET – Γαλλία εναρκτήρια ταινία.

2004: «Καρνάγια της Ιερισσού», ντοκιμαντέρ. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 5ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.

2005 «Έλυμπος, το χωριό των Θεών», ντοκιμαντέρ. 8ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Ελληνικό πανόραμα). Βράβευση στο φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ του επιστημονικού περιοδικού «Αρχαιολογία».

2005- 2007: «Λυράρηδες του Αιγαίου»: σειρά ντοκιμαντέρ, με 16 επεισόδια, στην ΕΤ3 για την αχλαδόσχημη λύρα. Μεγάλοι δεξιοτέχνες της λύρας μαζί με σκηνές από τη ζωή της ακριτικής υπαίθρου και των ανθρώπων της.

2007-2010: «Ιερά Μονοπάτια»: σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 με θέμα τη βυζαντινή κληρονομιά και τέχνη. Περιδιάβαση σε ζωντανά μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού στην Ελλάδα, στους Αγίους Τόπους, στο Σινά, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόσχα.

2011: «Παύλος Βλαστός, ο πατέρας της Κρητικής λαογραφίας», ντοκιμαντέρ.

Από το 2012 Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF Φέρει το Ονομά του (Βραβείο Ντοκιμαντέρ Γιάννης Λάμπρου)

Περισσότερα για την ταινία διαβάστε εδώ.

Γιάννης Φράγκουλης


'ΡΥΘΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019