SANI GOURMET

Από της 8 Μαΐου βαδίζει για δεύτερη χρονιά το SaniGourmet, «Στο Δρόμο του Μεταξιού», ξεδιπλώνοντας τη γαστρονομία των χωρών της Άπω και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Μεσογείου, σ’ ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα που ξυπνούν μνήμες πολιτισμού.

Πέρσι το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία συνεχίζεται φέτος, με τη φιλοδοξία να τερματιστεί έχοντας αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας, πέραν του ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Γι” αυτό το λόγο διευρύνει τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν, με προσκεκλημένους σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα διάσταση στη θεματική αυτή ενότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον δικό μας Τάσο Μαντή, σεφ στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin εστιατόριο «Hytra», τον Anar V. Gasimov από το Αζερμπαϊτζάν, γνωστό για τις καινοτομίες που έχει εισάγει στην γαστρονομία του τόπου του, τον Alfred Prasad, υπήρξε ο νεαρότερος chef που πήρε αστέρι Michelin από την Ινδία, τον Hamid Salimian από την Περσία και την Tamara Gachechiladze από τη Γεωργία, διάσημης δημιουργού του Supra Nova – του κόνσεπτ της Νέας, Γεωργιανής Κουζίνας  (Georgian Nouvelle Cuisine).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα δείπνων 2015

ΠΟΙΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΤΙΜΗ€
LORENZO COGO Ιταλική Water Restaurant 16-17 Μαΐου 120
YAU TIM LAI Κινέζικη Sea You Up 14-17 Μαΐου 120
HAMID SALIMIAN Πέρσικη Byblos 14-17 Μαΐου 100
TAMARA TEKUNA GACHECHILADZE Γεωργιανή Ντομάτα 14-17 Μαΐου 100

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γεωργία Δώδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΑΝΗ ΑΕ στα τηλέφωνα 2310 317327 και 6948 594046 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgia@saniresort.gr. Sani Resort, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τηλέφωνα κρατήσεων: 23740 99500, www.saniresort.gr, www.sanigourmet.gr.

sani gourmet tefxos ektos seiras foto2

Για μας που δεν θα πάμε στο φεστιβάλ μπορούμε να κάνουμε ένα διαφορετικό γαστρονομικό ταξίδι. Να γνωρίσουμε, τα εξαιρετικά μας τυριά Π.Ο.Π. Και δεν είναι και λίγα 20 τον αριθμό και περιμένουν στη σειρά και άλλα 5. Μην νομίζετε ότι μόνον αυτά είναι τα τυριά μας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 είδη τυριών στην πατρίδα μας.

Ανεβατό, φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.  Είναι μαλακό, λευκό τυρί και τρώγεται φρέσκο

Μπάτζος, άπαχο σχετικά τυρί άλμης που καλύτερος τρόπος να το φας είναι σε σαγανάκι. Το ψήσιμο του αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα.

Φέτα, από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση.

Φορμαέλα Αράχοβας, ένα ημίσκληρο τυρί σε μικρούς κυλίνδρους, μέτρια αλμυρό με γεμάτη γεύση.  Γίνεται πολύ ωραίο ψητό και τηγανιτό.  Γίνεται από πρόβειο γάλα.

Γαλοτύρι, τυρί που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος.  Είναι ξινούτσικο και ελαφρά γιαουρτόδες. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Γραβιέρα Αγράφων, φτιαγμένη στο ορεινό όγκο των Αγράφων με το ψυχρό κλίμα, έχει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των χόρτων του βουνού.

Γραβιέρα Κρήτης,γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος.  Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα.  Η καλύτερη ποιότητα είναι όταν γίνεται από αμιγές πρόβειο.

Γραβιέρα Νάξου,η μοναδική από αγελαδινό γάλα. Ελαφρά κίτρινη με φίνο άρωμα και σπάνια γεύση.  Κατασκευάζεται αποκλειστικά στην Νάξο.    Καλαθάκι Λήμνου, λευκό τυρί που συντηρείται σε άλμη, έχει το σχήμα του μικρού καλαθιού που ωριμάζει μέσα του.  Πιο αλμυρό από την φέτα με μεστή και γεμάτη γεύση.  Κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή και μίγμα αιγοπρόβειου

Κασέρι, ένα τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας που μας ήλθε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την Ιταλία.  Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα

Κατίκι Δομοκού, ένα ελαφρύ αλοιφώδες τυρί που φυλάσσεται σε δοχεία.  Από αιγοπρόβειο γάλα. Με ελαφρύ άρωμα και γεύση.

Κεφαλογραβιέρα, μια αλμυρούτσικη και πικάντικη γραβιέρα.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, και είναι σκληρό τυρί.

Κοπανιστή.  Ένα υπερπικάντικο αλοιφώδες τυρί που πιπερίζει. Ωριμάζει κάτω από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων και κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Το ελληνικό ροκφόρ θα λέγαμε.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης, ένα μεγαλειώδες πικάντικο τυρί πολύ πιπεράτο που για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι.  Στις μέρες μας για λόγους διακίνησης πλέον παραφινώνεται εξωτερικά.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι επιτραπέζιο τυρί.  Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και εντόνου αρώματος. Φτιάχνεται αποκλειστικά στην νήσο Μυτιλήνη.

Μανούρι, φτιάχνεται στην Μακεδονία και Θεσσαλία και είναι μια ολόπαχη μυζήθρα από πλήρες γάλα.  Το βούτυρο δίνει μια μεστή γεύση στο τυρί και οι πρωτεΐνες του γάλακτος του ολοκληρώνουν την γεύση. Ελαφρά αλμυρό.  Αν παλαιωθεί σκληραίνει..

Μετσοβόνε, ένα τυρί  από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου με ένα παλ κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας.  Έχει σχήμα κυλίνδρου. Φέρει το όνομα της  πόλης που κατασκευάστηκε του Μετσόβου.  Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.

Πυκτόγαλο Χανίων, έχει γιαουρτόδη υφή ελαφρά υπόξινη γεύση και τρώγεται με το κουτάλι..

Σαν Μιχάλη,  ενα από τα καλύτερα τυριά της χώρας μας, πλούσιο σε άρωμα και γεύση.  Κατασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα σε μεγάλα κεφάλια. Στην Σύρο υπήρχαν εδώ και αιώνες αγελάδες οι οποίες δίνουν το πλούσιο και αρωματικό τους γάλα για την κατασκευή αυτού του τυριού.  Το τυρί έχει το όνομα του αγίου Μιχαήλ που δοξάζεται σε ομώνυμη εκκλησία του νησιού.  Η γεύση του είναι πικάντικη και ακουμπάει ελαφρά την γεύση της Παρμεζάνας.

Σφέλα ή Φέτα της φωτιάς, ένα είδος φέτας με αναθερμασμένη τυρόμαζα που φτιάχνεται στην δυτική Πελοπόννησο  και αρέσει πολύ.  Είναι τυρί άλμης όπως η φέτα και τρώγεται με τους ίδιους τρόπους.  Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Ξυνομυζήθρα Κρήτης, ένα εντελώς χαρακτηριστικό τυρί της Κρήτης, όπου η μάζα αφήνεται για 24 ώρες σε φυσική θερμοκρασία για να ξινίσει

Καλό ψάξιμο και καλοφάγωτα!

Τάσος Ρόζος


'SANI GOURMET' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019