ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

Οι θύτες και τα θύματα του «Επαγγελματία»

Βρισκόμαστε στο Βελιγράδι, λίγο μετά το θάνατο του στρατάρχη Τίτο. Ο αστυνομικός Λούκα Λάμπαν, που επί 18 χρόνια παρακολουθούσε στενά την αντικαθεστωτική δράση του συγγραφέα και νυν διευθυντή εκδοτικού οίκου Τέγια Κράιγ, εισβάλλει στο γραφείο του τελευταίου και του ανατρέπει όλη τη ζωή.  Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών αρχίζει ανάμεσά τους, ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Γύρω από αυτά τα δύο κεντρικά πρόσωπα κινείται το έργο Ο επαγγελματίας του Σέρβου Ντούσαν Κοβάτσεβιτς (γνωστός από το σενάριο της ταινίας Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα, η οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1995).

Το έργο γράφτηκε το 1991 και έκτοτε έχει ανέβει σε 33 θέατρα ανά τον κόσμο. Αυτό τον καιρό φιλοξενείται και στο θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, ως παραγωγή της ομάδας EnigmaTheatre Group, σε μετάφραση της Γκάγκα Ρόσιτς και σκηνοθεσία του Κυριάκου Δανιηλίδη.

Θλιβερή κωμωδία

Ο Κοβάτσεβιτς χαρακτηρίζει τον Επαγγελματία ως «θλιβερή κωμωδία». Ένα έργο διαχρονικά πολιτικό και βαθιά ανθρώπινο, όπου οι ήρωες είναι άλλοτε θύτες και άλλοτε θύματα. Ο συγγραφέας «μιλάει για τα χαμένα όνειρα, για το συμβιβασμό. Ουσιαστικά αυτοί οι δύο άνθρωποι συναντώνται μετά από 18 χρόνια και οι δύο χαμένοι, πιόνια ενός συστήματος», ανέφερε σε συζήτησή μας ο Κυριάκος Δανιηλίδης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο έργο, κάνοντας παράλληλα το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Ο ίδιος προσέγγισε το κείμενο κυρίως από την πλευρά των σχέσεων. «Θέλαμε να τονίσουμε το κατά πόσο μια κοινωνικοπολιτική κατάσταση, όλο αυτό το «έξω» επηρεάζει το «μέσα» των ανθρώπων και κατ’ επέκταση τις μεταξύ τους σχέσεις. Και, εντέλει, σημασία έχει να καταλάβεις πώς μπορείς να συνυπάρξεις με τα λάθη τα δικά σου και των άλλων», συμπλήρωσε.

Επί σκηνής εμφανίζονται πλάι του οι Ηλίας Παπαδόπουλος, Κάτια Παπαϊωάννου, Έλενα Ζήκου και Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς επιμελείται ο Χαρίτων Παπαδόπουλος, η μουσική επιμέλεια είναι της Νάσιας Καλημέρη, η Έλενα Ζήκου βρίσκεται επίσης στο πόστο της βοηθού σκηνοθέτη και την ομάδα συμπληρώνει η δραματολόγος Έφη Βαφειάδη.

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά, τηλέφωνο 2310 423925. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:  10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65) και 5 ευρώ ατέλειες.


'ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019