TASTING

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

1) Μανιταρόπιτα

1 πακέτο σφολιάτα, 500γρ. μανιτάρια πλευρώτους σε μικρά κοµμάτια, 250γρ. μανιτάρια μικρά λευκά, 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, 250γρ. κασέρι χοντροτριµµένο στον τρίφτη, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 3 αβγά, αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμυδάκια μαζί µε όλα τα μανιτάρια και το σκόρδο ωσότου στεγνώσουν από τα υγρά τους. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το μείγµα να κρυώσει και βουτυρώνετε ένα μακρόστενο ταψάκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και τρυπάτε τη ζύµη µε πιρούνι σε διάφορα σηµεία. Χτυπάτε τα αβγά µε το γιαούρτι και προσθέτετε το τριµµένο κασέρι. Ρίχνετε και το μείγµα των μανιταριών και ανακατεύετε. Αδειάζετε το τελικό μείγµα πάνω στο φύλλο σφολιάτας και σκεπάζετε την πίτα µε το δεύτερο φύλλο. Κόβετε τη ζύµη που περισσεύει λίγο πιο έξω από την περιφέρεια του ταψιού και αφού τη βρέξετε περιμετρικά, την πιάνετε µε τις άκρες του κάτω φύλλου της σφολιάτας και πιέζετε µε τα δάχτυλα να ενωθούν. Τρυπάτε την επιφάνεια της πίτας και ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο ώσπου να ροδοκοκκινίσει καλά. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή χλιαρή, κόβοντας σε κοµµάτια.

gefsignosia tefxos 93 foto2

2) Σαλάτα με παντζάρι, ξινόμηλο και σχοινόπρασο

1½ κιλό παντζάρια, 40 ml ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, ½ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 50 γρ. ξινόγαλα, 1 κ. σ. μέλι, ½ σκελίδα σκόρδο, 20 φυλλαράκια δυόσμο, λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι, 2 πράσινα μήλα ολόκληρα καθαρισμένα χωρίς τα κουκούτσια στο κέντρο, αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Αλείφουμε τα παντζάρια με λίγο λάδι, τα αλατίζουμε και τα ψήνουμε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 140̊C για 1½-2 ώρες. Όταν κρυώσουν, καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κυβάκια σε ένα μπολ. Κάνουμε μια σαλάτα με τα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το σχοινόπρασο. Αλατοπιπερώνουμε. Για τη σάλτσα γιαούρτι χτυπάμε μαζί στο blender το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το σκόρδο, το μέλι, το λεμόνι και το δυόσμο για ένα περίπου λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε το μήλο σε πολύ λεπτές ροδέλες στο μαντολίνο. Τοποθετούμε ένα στρογγυλό κουπάτ μέσα στο πιάτο που θα σερβίρουμε, και στρώνουμε στον πάτο τις φέτες του μήλου. Γεμίζουμε το υπόλοιπο με παντζάρι και γύρω-γύρω τη σάλτσα γιαούρτι.

gefsignosia tefxos 93 foto3

3) 3 είδη κρέατος στη γάστρα

1/2 κιλό μοσχάρι σε κομματάκια, 1/2 κιλό χοιρινό σε κομματάκια, 1/2 κιλό κοτόπουλο φιλέτο σε κομματάκια, 2 καρότα σε ροδέλες, 1/4 κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους, 1 ντομάτα μικρή κομμένη σε κύβους πιπέρι, ελαιόλαδο

Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μια βαθιά γάστρα, τα ανακατεύετε, σκεπάζετε και βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170-180 βαθμούς για κανένα 2ωρο.

ΥΓ: Δεν βάζετε καθόλου νερό.

gefsignosia tefxos 93 foto4

4) Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο

1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες, 3 κουτ. σούπας δενδρολίβανο, 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι

Πλύνετε καλά τις πατάτες, όπως είναι με το φλούδι τους. Βάλτε τες να βράσουν σε άφθονο νερό για 15 λεπτά. Βγάλτε τες, ξεπλύνετέ τες με κρύο νερό, κόψτε τες στη μέση και βάλτε τες σε ένα ταψί. Περιχύστε τες με το ελαιόλαδο. Ρίξτε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και πασπαλίστε τες με τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου. Ψήστε τες στο φούρνο για ½ ώρα. Βγάλτε τες και περιχύστε τες με το λεμόνι. Συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

gefsignosia tefxos 93 foto5

5) Μιτίκια με συκωτάκια και ρύζι

Για τη ζύμη: ½ κιλό αλεύρι, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σουπ. κόκκινο κρασί, αλάτι, νερό (όσο πάρει η ζύμη)

για τη γέμιση: τα συκωτάκια μιας γαλοπούλας ή 150 γρ. συκωτάκια πουλιών, 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ελαφρά λιωμένο, 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε νερό, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 60 γρ. κουκουνάρι, ½ κουτ. γλυκού κανέλα, ½ κουτάλι γλυκού πιπέρι, αλάτι, 4 φλιτζάνι τσαγιού ζωμό κότας ή γαλοπούλας

Φτιάχνουμε τη ζύμη ως εξής: ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι και το κρασί. Ζυμώνουμε τα υλικά, προσθέτοντας σιγά-σιγά το νερό και πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά. Την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια (10Χ10εκ.). Ξαναζυμώνουμε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και τα πλάθουμε σε μπάλα. Την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο και το κόβουμε στα ίδια τετράγωνα κομμάτια. Φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής: Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι με το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και το ρύζι και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζωμό και τα αφήνουμε να ψηθούν. Όταν η γέμιση απορροφήσει τα υγρά της, είναι έτοιμη. Τοποθετούμε στα τετράγωνα κομματάκια ζύμης μια ποσότητα από τη γέμιση και ενώνουμε τις άκρες τους από πάνω, σαν πουγκάκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε μέσα τα πουγκάκια. Ρίχνουμε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο έως ότου ροδοκοκκινίσουν και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με το ζουμί τους.

gefsignosia-tefxos-93-foto6

6. Μους κάστανου με σως σοκολάτας και ρούμι

Για τη μους: 250 γρ. κρέμα κάστανου, 250 γρ. πατέ κάστανου, 375 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 30 γρ. ρούμι, 2 φύλλα ζελατίνας

Για τη σως: 125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 125 γρ. γάλα, 150 γρ. κουβερτούρα 55% τεμαχισμένη, 30 γρ. ρούμι

Ανακατεύουμε την κρέμα κάστανου με το πατέ κάστανου και το ρούμι. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό να μαλακώσουν και στη συνέχεια τα λιώνουμε σε λίγο ζεστό νερό. Ζεσταίνουμε 125 γρ. από την κρέμα γάλακτος, χωρίς να τη βράσουμε, τη ρίχνουμε στο μπολ με τα κάστανα και ανακατεύουμε. Χτυπάμε για λίγο την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τα φύλλα ζελατίνης συνεχίζοντας το απαλό ανακάτεμα. Χωρίζουμε σε ατομικά μπολ τη μους και την αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες. Βράζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το ρίχνουμε πάνω από  την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το ρούμι και μόλις κρυώσει λίγο τη σερβίρουμε πάνω στη μους. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με μαρόν γλασέ, φλούδα από πορτοκάλι γλασέ.


'TASTING' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019