ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45

Σκηνοθεσία: Νίκος Αλεξίου

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Αδάμ Μπουσδούκος

Διάρκεια: 116’

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ 2

STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 7

VILLAGE COSMOS1

Όσο και να τις έχετε αγαπήσει (αν τις έχετε αγαπήσει), όσο και να γοήτευσαν αρχικά, υποθέτω πως θα έχετε κάπως κουραστεί από την πατενταρισμένη μανιέρα του ελληνικού weirdcinema. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, είναι μάλλον ευχάριστο να βλέπει κανείς μια ελληνική ταινία είδους, η οποία προσπαθεί να αποτείνει φόρο τιμής στην νουάρ ατμόσφαιρα και αισθητική.

Ο Νίκος Αλεξίου επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία του, μετά το αξιολογότατο «Ιστορία 52» και μας παρουσιάζει ένα ήρωα απελπισμένο, ένα ήρωα που έχει 32 ώρες στη διάθεσή του για να τη βγάλει καθαρή, για να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα. (Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε παρενθετικά, πως το «Τετάρτη 04:45» πρόκειται να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του επερχόμενου TribecaFilmFestival της Νέας Υόρκης, γεγονός που αποτελεί μία αναμφίβολα σημαντική διάκριση.)

Η νουάρ ατμόσφαιρα είναι εμφανής στην ταινία και ανιχνεύεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμη κι αν κάποιες ατέλειες είναι εντοπίσιμες. Κάποιες υπερβολές και κάποια κλισέ δικαιολογούνται τόσο από τη φόρμα της ταινίας όσο και από τη σεναριακή ροή. Αυτό που φαίνεται μάλλον αταίριαστο και ξεκάρφωτο είναι οι κάπως εκβιαστικές σφήνες κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου, οι οποίες δεν προκύπτουν από την ταινία, αλλά μάλλον πετιούνται βιαστικά ως συνοδευτική σως. Σαν να επιθυμεί ο Αλεξίου να διασφαλίσει τη διεθνή σταδιοδρομία της ταινίας του, πασπαλίζοντάς την με ολίγη φολκλόρ Ελλάδα της κρίσης, υπονομεύοντας κατά κάποιο τρόπο την ίδια την ψυχή της ταινίας του.

Αξιολόγηση: **

Κωνσταντίνος Παύλου


'ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019