ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

Στις 6 Φεβρουαρίου ανεβαίνει στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ο Δον Ζουάν του Μολιέρου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Με τον Δον Ζουάν (που γράφτηκε το 1665), ο Μολιέρος υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα και πλέον αινιγματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μια κωμωδία γεμάτη ειρωνεία, αλλά και με τραγικό βάθος. Πρόκειται για ένα έργο-καταγγελία μιας υποκριτικής και θρησκόληπτης κοινωνίας, με πρωταγωνιστή έναν ακόλαστο αριστοκράτη που βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση, καθότι αθεράπευτος κυνηγός της Ομορφιάς και της Ηδονής. Παράλληλα βρίσκεται σε διαρκή φυγή από όλους όσους έχει προσβάλλει: τη γυναίκα που άρπαξε από το μοναστήρι, την παντρεύτηκε και ύστερα την παράτησε, τους αδερφούς της που θέλουν να εκδικηθούν την τιμή της, τον πατέρα του που τον επιπλήττει για τον έκλυτο βίο του και τους δανειστές του που δεν θα πάρουν ποτέ όσα τους χρωστάει. Στο τέλος, αυτός ο άθεος και βλάσφημος ορθολογιστής, αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον ίδιο τον Θεό!

Στις 13 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει το έργο του Μπάμπη Τσικλιρόπουλου Ωχ τα νεφρά μου, στο ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Το έργο του Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας γλυκός ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή «τα νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ συγκίνηση.

Τέλος, στις 27 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στο ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ η Παράνομη οδήγηση της Πάολα Βόγκελ, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Βραβευμένο με Πούλιτζερ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια της ηθικής, καθώς αφηγείται την ιστορία δύο ανθρώπων που νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά και συναντιούνται ερωτικά μέσα σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Βιώνουν έναν ασύμβατο με την πραγματικότητα έρωτα, εκείνος 40αρης αλκοολικός και εκείνη ανήλικη που ψάχνει να καλύψει το κενό του απόντα πατέρα στο πρόσωπό του (άντρα της θείας της). Ο ένας μπορεί να σώσει ή να καταστρέψει τον άλλον…

Έλσα Σπυριδοπούλου


'ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019