ΘΕΡΣΤΟΝ ΜΟΥΡ

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στις 24 Απριλίου ο κιθαρίστας του επιδραστικότερου ίσως συγκροτήματος όλων των εποχών εμφανίστηκε ζωντανά στο FixFactoryofSound και είχα την τιμή να μιλήσω μαζί του για…

…το ότι οι SonicYouth ποτέ δεν έγραψαν ένα μαζικό hitsingle για τα πλήθη

Hits are for Squares.

… τη συμμετοχή του στο αριστουργηματικό «Velvet Goldmine» του Τοντ Χέινς

Το Wylde Rattz ήταν ένα παιχνίδι πάνω στο The Rats (το συγκρότημα του Μικ Ρόνσον πριν μπει στο συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπόουι. Omusicsupervisor που είχε προσληφθεί για το «Velvet Goldmine» ήταν ένας φίλος μας από τη Νέα Υόρκη που είχε μια μακρά δημιουργική σχέση με τον Ντον Φλέμινγκ. Αυτοί δημιούργησαν την «dream band» προσλαμβάνοντας τον Ρον Άσετον, τον Στηβ Σέλεϊ, τον Μαρκ Αρμ, τον Μάικ Γουάτ και άλλους σαν τον Σων Λέννον. Όλα ηχογραφήθηκαν στο SearStudio στη Νέα Υόρκη, όπου οι SonicYouth ηχογράφησαν το «Sister». Ήταν εκπληκτικό το να μου δείχνει ο Άσετον πώς ακριβώς έπαιζε τα τραγούδια των Stooges στην κιθάρα. Έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από απλές συγχορδίες μπαρέ. Είναι θέμα «swing».

…για την έμπνευση από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι ένας τεράστιος μάγος με τα χέρια του, κλήματα που απλώνονται από κλαδιά δέντρων να απλώνονται σε μυστηριώδη δρομάκια και υπόγειους θύλακες. Μου αρέσει να ακολουθώ τη μούσα καθώς με παίρνει σε γλυκούς δρόμους και άγρια πάρκα, με τον ουρανό πάντα να αλλάζει από μπλε σε γκρίζο από τη μια ώρα στην επόμενη. Αυτό το περιβάλλον το βρίσκω πολύ μουσικό και το αφήνω να μου δώσει πληροφορίες όταν συλλογίζομαι τη σύνθεση. Η Νέα Υόρκη είχε πιο πολύ να κάνει με ένα ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ σύμπαν, με τα πάντα να χάνονται στην αιθάλη προς τον ουρανό. Το Λονδίνο έχει μια στροβιλιζόμενη επεκτατικότητα που μοιάζει περισσότερο με τους δακτύλιους γύρω από τον Κρόνο.

… για τους στίχους του

Δεν τους σκέφτομαι ως «υποτιμημένους». Καθώς έχουν κάποια σχέση με την αγγλική γλωσσολογία, δεν είναι κατά συνέπεια διαθέσιμοι σε ανθρώπους που δεν έχουν ως δεύτερη γλώσσα τους την αγγλική ή που δεν τη μιλάνε καν. Σε αντίθεση με τη μουσική που είναι παγκόσμια ως προς την επικοινωνία και υπάρχει σχεδόν σαν μια μη-γλώσσα. Δεν αναζητώ κάποια κριτική επιβεβαίωση ως στιχουργός, νιώθω πολύ συντονισμένος με την προσωπική μου συγγραφική φύση και έχω ισχυρή την αίσθηση της ταυτότητάς μου ως συγγραφέα. Πρόσφατα ολοκλήρωσα ένα βιβλίο με στίχους που έχω γράψει με τους Sonic Youth, στη σόλο πορεία μου και πέρα από αυτά, μαζί με μια μεγάλη συλλογή ποιημάτων που έχω γράψει τα τελευταία 30 χρόνια και λέγεται «STEREO SANCTITY».

thirston-mour-tefxos-ektos-seiras-foto2

…για την ποίηση

Μπορεί να διδαχθεί με την έννοια ότι ο διδάσκων μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του με τον μαθητή ή τους μαθητές, ενώ οι ιδέες του και η πρακτική του σχετικά με τη συγγραφή, την ανάγνωση, τον τρόπο έκφρασης και τη σκέψη για την ποίηση μπορούν να εφαρμοστούν. Το αγαπημένο μου ποίημα είναι η «Υποσημείωση στο Ουρλιαχτό», του Άλλεν Γκίνγκσμπεργκ.

…για τη δημιουργική διαδικασία

Γράφω όλα τα τραγούδια, τα δείχνω σε όλους και τους αφήνω να κάνουν ό, τι θέλουν. Ο Τζέιμς (σ.σ. Σεντγουόρντς) συνήθως παίζει μαζί με εμένα και μετά συζητάμε κάποιες διαφορετικές ιδέες για την κιθάρα. Η Ντεμπ (σ.σ. Γκουτζ, πρώην My Bloody Valentine) απλά βάζει τα δάχτυλά της στις χορδές του μπάσου και ακούγεται με τη μία φανταστικό. Ο Στηβ (σ.σ. Σέλεϊ, πρώην …Sonic Youth) είναι ένας πολύ δημιουργικός ντράμερ και δουλεύει σχολαστικά πάνω στα patterns και στα beat και στους ρυθμούς και στη δυναμική του.

…για τη μελωδικότητα του «The Best Day»

Το να δουλεύεις ενίοτε με πιο παραδοσιακές φόρμες, το να επικεντρώνεσαι στην άμεση μελωδία κλπ σημαίνει, για μένα, να είσαι πειραματικός. Γιατί η πρώτη μου τάση είναι να πειραματιστώ με το θόρυβο και την τροποποίηση του οργάνου. Αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς και νιώθω ότι πραγματικά πρέπει να αρχίσω να φρικάρω περισσότερο με δράση πειραματικού θορύβου στα τραγούδια και θα ΣΥΜΒΕΙ!

…για το «Germs Burn» και τους Germs

Ο Ντάρμπυ Κρας, ο τραγουδιστής των Germs, ήταν στην ηλικία μου και πάντα είχα κάποιου είδους σύνδεση με την ενέργειά του. Μακάρι να τους είχα δει ζωντανά. Έγραψε κάποιους από τους πιο άγριους στίχους όλων των εποχών και τα τραγούδια που έγραψε αυτό το συγκρότημα στις πολύ λίγες ηχογραφήσεις που υπάρχουν είναι απαράμιλλα στα χρονικά του εφευρετικού, συναρπαστικού rock’n’roll.

…για τα μελλοντικά του σχέδια

Θα ήθελα να βρω χρόνο να επικεντρωθώ στη δημιουργία εικαστικών τεχνών και δηλώσεων που θα μπορώ να τις εκθέσω από καρδιάς και ψυχής στο χαρτί ή στον τοίχο για να τα μοιραστώ με άλλους.

Μαριάννα Βασιλείου


Ο Γιάννης Φραγκούλης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960, όπου τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Σπούδασε χημεία στον Καναδά, στο Μόντρεαλ (Quebec), στο Μόνκτον (New Brunswick) και στην Ορλεάνη (Γαλλία). Το 1989 σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ, στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια σημειωτικής, με το Δημήτρη Τσατσούλη (φωτογραφίας, λογοτεχνίας και θεάτρου), στο Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο. Το 2009 τέλειωσε το Master in Arts, από το Middlesex University, με θέμα της διατριβής του, «Ο μύθος, μια αφηγηματική διακειμενικότητα».


'ΘΕΡΣΤΟΝ ΜΟΥΡ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

Copyritght 2021 Thessalonikinfo / All rights reserved