ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΙΚΟΣ;

Ο κολικός είναι ιατρικός όρος για γοερό και συχνό κλάμα σε ένα μωρό που φαίνεται ότι κατά τα άλλα είναι υγιές και καλά ταϊσμένο. Πάντως είναι ελάχιστα κατανοητές οι συνθήκες αν και αφορά ένα στα πέντε μωρά. Συνήθως ο κολικός εμφανίζεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού και συχνά σταματά στον τέταρτο μήνα του, το αργότερο στον έκτο.

Σε πολλές περιπτώσεις το εντατικό κλάμα γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το απόγευμα και συνήθως διαρκεί για αρκετές ώρες. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η όψη του μωρού σας είναι χλωμή και σφίγγει τις γροθιές του, μαζεύει τα γόνατα μέχρι την κοιλιά του ή στυλώνει την πλάτη του. Εάν το μωρό σας έχει κολικό, θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι δυστυχισμένο. Ωστόσο το κλάμα δεν είναι επιβλαβές και το μωρό σας θα συνεχίσει να τρέφεται και να κερδίζει βάρος κανονικά. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν ο κολικός έχει επιπτώσεις, σε μακρύ χρονικό διάστημα, στην υγεία του μωρού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Εάν το μωρό σας κλαίει γοερά θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Αυτός θα εξετάσει τις συνθήκες που κανονίζουν το κλάμα του μωρού, όπως για παράδειγμα ένα έκζεμα ή μία γαστρο-οισοφαγική μόλυνση, η οποία γίνεται όταν τα υγρά του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο. Αν δεν υπάρχει κάποια αιτία, μπορεί να γίνει η διάγνωση του κολικού, αν και με αυτό τον όρο συνηθίζεται να περιγράφουμε όλα τα κλάματα ενός μωρού. Ο γιατρός θα σας πει αυτά που θα πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας και τη θεραπευτική διαδικασία που θα ακολουθήσετε.

Καλούμε άμεσα το γιατρό εάν υπάρχουν κάποια απ’αυτά τα συμπτώματα ή τα σημάδια, αν δηλαδή το μωρό σας είναι πιο σοβαρά άρρωστο: Αν έχει αδύναμη, υψίσυχνη και συνεχή κραυγή. Αν φαίνεται ετοιμόρροπο όταν το σηκώνεται. Αν παίρνει λιγότερο απ’το ένα τρίτο των υγρών που συνήθως καταναλώνει. Ουρείπερισσότεροαπτοσύνηθες. Κάνειεμετόπράσινουγρό. Τα κόπρανά του έχουν αίμα. Αν έχει πυρετό 38ο C ή περίπου (αν είναι λιγότερο από τρεις μήνες άρρωστο) ή 39ο C(αν είναι από τρεις έως έξι μήνες άρρωστο). Αν έχει διόγκωση σαν σιντριβάνι (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού). Αν έχει πυρετικούς σπασμούς. Αν γίνεται μπλε, με κηλίδες ή είναι πολύ χλωμό. Αν έχει δυσκαμψία στον αυχένα. Αν έχει προβλήματα αναπνοής, όπως όταν ρουθουνίζει ή αναπνέει γρήγορα. Αν έχει ανομοιογενές, μωβ-κόκκινο εξάνθημα οπουδήποτε στο σώμα του (κάτι που είναι πιθανό σημάδι μηνιγγίτιδας).

baby kolikos ti einai sta mora foto2

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΚΟ;

Οι αιτίες που προκαλούν τον κολικό είναι άγνωστες, αλλά κάποιες θεωρίες έχουν εκφρασθεί. Αυτές περιλαμβάνουν δυσπεψία, παγιδευμένο αέρα ή μια προσωρινή ευαισθησία του εντέρου σε ορισμένες πρωτεΐνες και σάκχαρα που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και το βιομηχανοποιημένο γάλα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα δυνατά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες. Οι κολικοί εμφανίζεται εξίσου σε αγόρια και κορίτσια, αλλά και σε βρέφη που θηλάζουν ή που ταΐζονται με μπιμπερό.

Έχοντας να φροντίσουν ένα μωρό με κολικούς, μπορεί να είναι οδυνηρό για τους γονείς, ιδιαίτερα για αυτούς που είναι για πρώτη φορά γονείς. Είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής: Ο κολικός του μωρού σας δεν είναι δικό σας λάθος, δε σημαίνει ότι το μωρό σας δεν είναι καλά ή ότι κάνατε κάτι κακό ή ότι σας απορρίπτει. Θα νιώθει καλύτερα σταδιακά. Θα πρέπει να το δείτε μέσα απ’τη δική σας ευεξία, αν είναι δυνατόν αναζητείστε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας για υποστήριξη αν είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα και αναπαυτείτε όταν το μωρό σας κοιμάται. Υπάρχουνομάδεςπουμπορούννασαςυποστηρίξουν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Δεν υπάρχει μία μέθοδος που να είναι αποτελεσματική για όλα τα μωρά με κολικό. Πάντως κάποιες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας, όπως: Να έχετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας κατά τη διάρκεια της κρίσης που κλαίει. Εμποδίστε το μωρό σας από την κατάποση αέρα, έχοντάς το σε όρθια θέση, κατά τη διάρκεια της σίτισης. Κάντετουμπάνιομεζεστόνερό. Νακάνετεαπαλόμασάζστηνκοιλιάτουμωρούσας.

Μικρός αριθμός μωρών μπορεί να αισθανθεί καλύτερα με αλλαγή στη διατροφή του, όπως προσθέτοντας σταγόνες στο μητρικό γάλα ή στο μπουκάλι με το γάλα που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να απελευθερώσει οποιεσδήποτε φυσαλίδες αέρα που έχουν παγιδευτεί στο πεπτικό σύστημα του μωρού σας.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΙΚΟΥ

Οι κολικοί μπορεί να υποχωρήσουν μετά από μερικούς μήνες. Δεν υπάρχουν πολλές θεραπείες για αυτό το πρόβλημα, αλλά κάποια τεχνάσματα μπορεί να βοηθήσουν.

Μπορείτε να παρηγορήσετε το μωρό σας. Δεν υπάρχει ο «καλύτερος» τρόπος να το παρηγορήσετε ή να ελαττώσετε τα συμπτώματα του κολικού. Τα μωρά ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς μεθόδους, άρα θα πρέπει να ερευνήσετε τι λειτουργεί καλύτερα με το μωρό σας. Υπάρχουν όμως κάποιες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

Το να το κρατάτε στην αγκαλιά σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κλάματος μπορεί να βοηθήσει κάποιες φορές, όπως μπορεί να το τυλίξετε, σα να το φασκιώνετε, ή να το βάλετε σε ένα μάρσιπο. Κρατήστε το σε διαφορετικές θέσεις, όπως στον ώμο σας, στα μπράτσα σας σταυρωτά ή στην αγκαλιά σας σε επαφή με την κοιλιά σας. Κρατήστε το όρθιο για να το εμποδίσετε να καταπιεί αέρα. Μην πίνετε πολύ τσάι, καφέ ή άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη αν θηλάζετε. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι τα πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τους κολικούς.

Χρησιμοποιήσετε μία θηλή ταχείας ροής, αν έχετε μπιμπερό, όπως τρύπες σε πιπίλες που είναι πάρα πολύ μικρές που μπορούν να προκαλέσουν στο μωρό σας να μην καταπιεί αέρα μέσω της τροφής. Προκαλείται ρέψιμο πάντα στο μωρό σας μετά από την τροφή. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να βάλετε το μωρό σας σε όρθια θέση ή να το κρατήσετε στον ώμο σας, φροντίζοντας να στηρίξει το λαιμό και το κεφάλι του. Τρίψτε απαλά την πλάτη και την κοιλιά τους μέχρι να ρευτεί. Μπορεί να κάνει εμετό, μια μικρή ποσότητα γάλακτος, όταν το κάνετε αυτό.

baby kolikos ti einai sta mora foto3

Αποφύγετε την υπερδιέγερση του μωρού σας, εξιτάροντας ή ηρεμώντας το συνέχεια, όπως υποδηλώνει κάποια έρευνα αυτό μπορεί να επιδεινώσει το κλάμα. Απαλά παρηγορήσετε το μωρό σας σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο, αυτό μπορεί να είναι πιο επωφελές. Αν είστε σίγουροι ότι το μωρό σας δεν είναι πεινασμένο, κουρασμένο, πολύ ζεστό ή κρύο ή να θέλει αλλαγή πάνας, μπορεί να βοηθήσει να το αφήσετε στην κούνια του για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Τα μωρά αγαπούν την κίνηση, έτσι βάλτε το στο καροτσάκι του ή στο ριλάξ ή κάντε του μία βόλτα για να αισθανθεί άνετα. Βάλτε το πάνω απ’τους ώμους σας ή κάντε βόλτες στο σπίτι και αυτό μπορεί να βοηθήσει. Μερικά μωρά βρίσκουν ότι ο «λευκός θόρυβος» είναι καταπραϋντικός, όπως ο ήχος του περιβάλλοντος της ηλεκτρικής σκούπας ή του απορροφητήρα. Ένα απαλό μασάζ στο στομάχι ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση απ’τους κολικούς.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Εάν το μωρό σας έχει κολικό είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τη δική σας καλή υγεία. Προσέχοντας το μωρό που έχει κολικό μπορεί να εξαντληθείτε και να αγχωθείτε, είναι σύνηθες οι γονείς κάποιες φορές να αισθάνονται καταπιεσμένοι, θυμωμένοι ή αβοήθητοι. Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες τεχνικές:

Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κλάμα του μωρού σας, το καλύτερο είναι να βάλετε το μωρό κάπου σε ένα ασφαλές μέρος και να πάρετε λίγα λεπτά ως timeout. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας υποστήριξη. Όλοι οι γονείς χρειάζονται ένα διάλειμμα και, ακόμη, μια ώρα ξεκούρασης, αυτό το διάλειμμα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση. Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όταν το μωρό σας κοιμάται.

Μιλήστε σε άλλα άτομα για το πρόβλημά σας, μπορεί να σας βοηθήσουν. Καταφύγετε σε ομάδες βοηθείας που αναλαμβάνουν μωρά ή οικογένειες για να τις υποστηρίξουν.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αφού οι κολικοί θεραπεύονται μόνοι τους, ιατρική βοήθεια συνήθως δε συνίσταται. Ωστόσο, αν έχετε προβλήματα να αντιμετωπίσετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με πιθανές ιατρικές θεραπείες. Υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των περισσότερων θεραπειών για κολικούς, αν και μερικοί γονείς βρίσκουν ότι είναι εξυπηρετικές. Μπορεί να αξίζει τον κόπο να βρει κάποιος τις θεραπείες που αναφέρονται παρακάτω, μια δοκιμή (μία κάθε φορά) για περίπου μια εβδομάδα ή μέχρι να δείτε αν μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας, μπορεί να γίνει.

Simeticone drops: οι σταγόνες Simeticone, όπως το Infacol, είναι ένα συμπλήρωμα που μπορεί να προστεθεί στο μπουκάλι ή στο μητρικό γάλα του μωρού σας πριν από κάθε θηλασμό. Οι σταγόνες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την απελευθέρωση απ’τις φυσαλίδες του παγιδευμένου αέρα στο πεπτικό σύστημα του μωρού σας, έτσι ώστε να μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα, αν η δυσπεψία συμβάλλει στους κολικούς τους.

Μια εβδομάδα με τις σταγόνες Simeticone συνιστάται συνήθως. Εάν τα συμπτώματα του μωρού σας δε βελτιώνονται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, συνήθως καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζεται με τη θεραπεία. Οι σταγόνες Simeticone είναι ασφαλείς για τα μωρά και δεν υπήρξαν αναφορές για τυχόν παρενέργειες από τη θεραπεία, μέχρι σήμερα.

Removing cowsmilk: Είναι πιθανό ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αναπτύξει μια βραχυπρόθεσμη δυσανεξία σε πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν θηλάζετε, μπορείτε να δοκιμάστε να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας για μια εβδομάδα για να δούμε αν τα συμπτώματα του μωρού σας βελτιωθούν. Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε με διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, μετά από αυτό το σημείο θα πρέπει να λάβετε πρόσθετα συμπληρώματα ασβεστίου για να εξασφαλίσετε τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

baby-kolikos-ti-einai-sta-mora-foto4

Εάν δίνετε γάλα με μπιμπερό, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη μετάβαση σε ένα υποαλλεργικό γάλα. Αυτό το είδος του γάλακτος έχει χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης που μπορούν να προκαλούν δυσανεξία. Και πάλι, μπορείτε να δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε για μια εβδομάδα για να δείτε αν τα συμπτώματα του μωρού σας έχουν βελτιωθεί. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για το πιο κατάλληλο υποαλλεργικό βρεφικό γάλα για το μωρό σας. Η χρήση του τύπου γάλα σόγιας δεν συνιστάται συνήθως για βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών διότι περιέχει ορμόνες που μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική σωματική και σεξουαλική ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν τα συμπτώματα του μωρού σας δεν βελτιώνονται μετά τη χρήση του υποαλλεργικού γάλακτος για μία εβδομάδα, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσετε με αυτό.

Lactase drops: Η λακτάση είναι ένα ένζυμο που βοηθά να διασπάσει το είδος ζάχαρης που λέγεται λακτόζη, η οποία βρίσκεται τόσο στο μητρικό όσο και στο βιομηχανοποιημένο γάλα. Το μωρό σας μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα προβλήματα πέψης της λακτόζης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτά τα συμπτώματα. Η Lactase dropsμπορεί να προστεθεί στην  τροφή του μωρού σας για να κάνει πιο εύκολα εύπεπτη τη λακτόζη. Όπως και στις άλλες διαδικασίες, η χρησιμοποίησή της για περισσότερη από μία εβδομάδα συνήθως δε συνίσταται.

Εναλλακτικές και παραδοσιακές θεραπείες: Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και παραδοσιακές θεραπείες για τους κολικούς, αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία για να αποφανθούμε ότι είναι αποτελεσματικές, μερικές μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Ορισμένες από αυτές τις θεραπείες περιγράφονται παρακάτω.

Dicycloverine: Επίσης γνωστή ως dicyclomine, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο κράμπας στο στομάχι. Στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως θεραπεία για τους κολικούς. Ωστόσο, τώρα θεωρείται ως ακατάλληλη για βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων: δυσκολίες αναπνοής, επιληπτικές κρίσεις, μυοσκελετικές αδυναμίες, απώλεια συνείδησης, κώμα.

Εκχύλισμα γλυκάνισου: Το εκχύλισμα γλυκάνισου περιέχουν ανιζόλη και παράγεται από βότανα που παραδοσιακά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών. Ωστόσο, η χρήση του δεν συνιστάται πλέον, διότι ορισμένοι τύποι γλυκάνισου είναι ιδιαίτερα τοξικοί και θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν το μωρό σας. Αν και αυτό δεν έχει αποδειχτεί επίσημα.

Χειροπρακτική και θεραπεία με μασάζ: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σειρά από μασάζ ή χειροπρακτικές θεραπείες της σπονδυλικής στήλης του μωρού μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του κολικού. Ωστόσο, οι ιατρικές μελέτες έχουν αποτύχει να βρουν καμία πειστική απόδειξη του οφέλους αυτών των θεραπειών για κολικούς.

Η δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο γάλα αγελάδας: Εάν το μωρό σας ανταποκρίνεται στις Lactasedrops ή στο υποαλλεργικό βρεφικό γάλα, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Και οι δύο αυτές συνθήκες είναι σπάνιες σε βρέφη με κολικούς. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να προβείτε σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή του μωρού σας χωρίς προηγουμένως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκούλης

Πηγή: http://www.nhs.uk/Conditions/Colic/Pages/Introduction.aspx


'ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΙΚΟΣ;' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019