ΤΟ ΦΩΣ ΠΥΚΝΩΝΕΙ

Έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας «Το φως πυκνώνει», της Λυδίας Κώνστα. Θέμα της είναι το ψυχολογικό τραύμα που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της γερμανικής κατοχής και του εγκλεισμού, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές. Κορμός της ταινίας είναι ένας ασυρματιστής της Βέρμαχτ που ζει στη Γερμανία και αναζητεί απαντήσεις στα ερωτήματα που άφησε ο πόλεμος και ιδίως σε αυτά που έχουν σχέση με την Ελλάδα.

Τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στην Ελλάδα, το ημερολόγιο που κρατά, η κόρη του που έχει παντρευτεί Έλληνα και ζει στην Ελλάδα όλα αυτά είναι η μία αφήγηση για να μπορέσουμε να μεταβούμε στην άλλη, στην τέχνη, στην ενασχόληση των καλλιτεχνών με αυτό το θέμα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει ή να επουλώσει το ψυχολογικό τραύμα που έχει δημιουργηθεί απ’αυτές τις καταστάσεις.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο αφηγήσεις υπάρχουν οι μαρτυρίες των επιζώντων. Με αυτό τον τρόπο το γερμανικό με το ελληνικό στοιχείο ενώνονται σε μία ενιαία και αδιαίρετη αφήγηση που θα μας μιλήσει όχι μόνο για το τραύμα που δημιουργεί ο πόλεμος, γενικότερα ο εγκλεισμός και η βία, αλλά για την αποδιάρθρωση της κοινωνίας της οποίας, ανάμεσα στα άλλα, ο πόλεμος είναι γενεσιουργός αιτία. Αυτή η ταινία είναι ένα σημείο αναζητήσεων και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη της σκηνοθέτη Λυδία Κώνστα (εδώ), επίσης το βιογραφικό της (εδώ), επίσης το κείμενο που μιλά για το ψυχολογικό τραύμα στον πόλεμο και στον εγκλεισμό (εδώ) και τη μελέτη για το αν η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει ή να επουλώσει αυτό το τραύμα (εδώ).

Γιάννης Φραγκούλης


'ΤΟ ΦΩΣ ΠΥΚΝΩΝΕΙ' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Thessalonikinfo - 2019